ИСТОРИЯ НА СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ПИСАТЕЛИ

Съюзът на свободните писатели в България е създаден на 8 септември 1990 г. в гр. София. Негови учредители са седем души. По азбучен ред: Атанас Сейков, Боян Ангелов, Иван П. Цанов, Илия Милетиев, Михаил Тошков, Павлина Павлова, Стефан Влахов-Мицов.

Целта на ССП е да даде демократичен тласък в развитието на българската литература като бъде алтернатива на дотогавашния казионен Съюз на българските писатели, а също да преосмисли и активизира диалога между българските писатели и колегите им от славянските и православните държави.

Понастоящем организацията включва 207 члена, обединени в писателски групи в по-големите български градове, а така също български автори живеещи в други държави: Русия, Франция, Германия, Италия, Австрия, Австралия, Канада, САЩ.

ССП връчва годишни награди за най-добри книги от своите членове в навечерието на Деня на Народните Будители - 1 ноември. Досегашни носители на наградите са били:

- за 2001 г. - Йотко Кадемов - за стихосбирката "Аз. Тук. Сега"; Кирил Милчев - за романа "Вълшебният град"; Никола Странджански - за романа-дневник "Сага за малкия българин и голямото българско безвремие";

- за 2002 г. - Юлия Вапцарова - за стихосбирката "Вглъбена светлина"; Драгомир Загорски (Калифорния, САЩ) - за романа "Зле устроен свят"; Божидара Цекова - за сборника с разкази "Зад фасадата"; Веселин Георгиев (Москва, Русия) - за книгата с афоризми "Мисли на верев";

- за 2003 г. - Ирина Александрова - за стихосбирката "Фантомна детелина"; Мариана Кирова - за стихосбирката "Балканска магия"; Диана Димих - за новелата "Тъмното" (шестезично издание); Иван Бъчваров - за творческа активност; проф. Любиша Георгиевски - за разбуждане и активизиране на взаимоотношенията между българската и македонската култури и за изявите му като писател, драматург и режисьор в Република България;

- за 2004 г. Лили Ресел - за дебютната и стихосбирка "Странстваща любов"; Марияна Кадемова- за експерименталната книга "Прагове"; Кръстина Филипова - за стихосбирката "Слънчев сплит"; Стоян Георгиев - за пиесата "Хаос"; Донка Райнова - за книгата с епиграми "Какво от това"; Тодор Димов - за цялостното му литературно творчество.

Мнозина членове от Съюза на свободните писатели са носители на престижни награди. Министерството на културата отличи "За принос в развитието и популяризирането на българската култура" Кръстина Филипова, Ирина Александрова, Йотко Кадемов, Тодор Димов, Никола Странджански, Кирил Милчев.

Поетесата Крася Титянова е няколкократен носител на Европейска награда за поезия "Оскар - Лече - Италия", връчвана от Центъра за европейска култура "Алдо Моро" под егидата на Съвета на Европа. Поетесата Ирина Йорданова е носителка на международна награда за поезия - гр. Анкона, Италия. Белетриската Божидара Цекова е носител на международна награда на OIRT. Драгомир Загорски е носител на сребърни медали от литературни конкурси в Чикаго, САЩ (през 1986 и 1995) и в Израел - 1985.

Никола Странджански е член на Световната организация на писателите есперантисти и на Есперантската секция на Международния ПЕН-клуб в Женева. Повече от двадесет членове на ССП са включени в националните справочници "Кой кой е в българската култура" и "Кой кой е в България".

През есента на 2003 г. ССП сключи договор за сътрудничество със Съюза на руските писатели (Московската градска и Московската областна организация) за издаване на сборници на български писатели в Русия и на руски - в България. Водят се преговори за сътрудничество със Съюза на литовските писатели и Дружеството на писателите в Република Македония.

В досегашното си близо 15-годишно съществуване ССП е издал няколко представителни антологии , между които "Присъствие" т. 1 и 2 поезия и белетристика; "10 години Съюз на свободните писатели" и "Огледало - нова българска литература". Със свои антологии се представят и филиалите на ССП във Варна и Бургас. Бургаските творци издават и свой алманах "Бризове", от който вече са излезли 11 броя.Проф. д-р Стефан Влахов-Мицов, председател на ССП