ИСТОРИЯ НА СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ПИСАТЕЛИ

Съюзът на свободните писатели в България е създаден на 8 септември 1990 г. в гр. София.

Негови учредители са седем души. По азбучен ред: Атанас Сейков, Боян Ангелов, Иван П. Цанов, Илия Милетиев, Михаил Тошков, Павлина Павлова, Стефан Влахов-Мицов.

Целта на ССП е да даде демократичен тласък в развитието на българската литература като бъде алтернатива на дотогавашния казионен Съюз на българските писатели, а също да преосмисли и активизира диалога между българските писатели и колегите им от славянските и православните държави.

Понастоящем организацията включва около 100 члена, обединени в писателски групи в по-големите български градове, а така също български автори живеещи в други държави.

ССП връчва годишни награди за най-добри книги от своите членове в навечерието на Деня на Народните Будители - 1 ноември.

Досегашни носители на наградите са били:

- за 2001 г. - Йотко Кадемов - за стихосбирката "Аз. Тук. Сега"; Кирил Милчев - за романа "Вълшебният град"; Никола Странджански - за романа-дневник "Сага за малкия българин и голямото българско безвремие";

- за 2002 г. - Юлия Вапцарова - за стихосбирката "Вглъбена светлина"; Драгомир Загорски (Калифорния, САЩ) - за романа "Зле устроен свят"; Божидара Цекова - за сборника с разкази "Зад фасадата"; Веселин Георгиев (Москва, Русия) - за книгата с афоризми "Мисли на верев";

- за 2003 г. - Ирина Александрова - за стихосбирката "Фантомна детелина"; Мариана Кирова - за стихосбирката "Балканска магия"; Диана Димих - за новелата "Тъмното" (шестезично издание); Иван Бъчваров - за творческа активност; проф. Любиша Георгиевски - за разбуждане и активизиране на взаимоотношенията между българската и македонската култури и за изявите му като писател, драматург и режисьор в Република България;

- за 2004 г. Лили Ресел - за дебютната и стихосбирка "Странстваща любов"; Марияна Кадемова - за експерименталната книга "Прагове"; Кръстина Филипова - за стихосбирката "Слънчев сплит"; Стоян Георгиев - за пиесата "Хаос"; Донка Райнова - за книгата с епиграми "Какво от това"; Тодор Димов - за цялостното му литературно творчество;

- за 2011 г. - Мара Чапанова за книгата "Шапка с перо" - поезия; Асен Дипчев за експерименталната книга "Здравей, E-mail-ия" - поезия и проза: Крася Титянова за международно литературно участие и за книгата "С лице срещу бурите";

- за 2012 г. - Надя Петрова – за стихосбирката „Насаме с многоцветието“, белетристът Иван Хаджиев – за романа му „Модна къща Даниел“ и поетът Владимир Луков – за белетристичната му книга „Мястото, откъдето започва безкраят“ и за цялостно творчество;

- за 2013 г. - Киро Дженков, писател от Бургас, автор на дванедесет исторически романа, е отличен посмъртно за цялостно творчество; Емилия Скарлатова за книгата й «Окото на кладенеца» и на поетесата Рашел Леви за книгата й «Небето е последният залог»; Мария Николова – за книгата й „Чек за щастие“; Снежана Галчева (живее в Чикаго) - за поезия.

- за 2014 г. - Донка Райнова и Петър Хинков за цялостно творчество и съответно за книгите си „Таратор“ и „Поетични пътеки“; Стефка Андреева за стихосбирката „Неизречените думи“ и Владимир Луков за прозаичната книга „Мястото, откъдето започва безкраят“, том 2.

- за 2015 г. - Светослав Славов, поет – за книгата му „Калейдоскоп“; Надежда Радева, поетеса – за стихосбирката й „Не жена“ и Теодор Христов (посмъртно), поет, есеист и философ – за цялостно литературно творчество;

- за 2016 г. - Лиляна-Цезия Механджиева за стихосбирката й „Светувания 2“ и на Мариана Еклесия за прозаичната й книга „За безсмъртието на душата“;

- за 2017 - Здравка Димитрова, писателка и журналистка - за книгата й "Мехико Махико прегръщам те горещо";

- за 2018 - ??

- за 2019 - Радка Илчева от Бургас – за цялостно поетично творчество и Димитър Хаджитодоров – за прозаично творчество.

- за 2020 г. - ??

Съюзът на свободните писатели учреди на 04. 04. 2016 г. и специалната си награда "Възроденият феникс" за цялостно творчество и за принос в развитието на Съюза.

Наградата се дава по повод юбилейни годишнини на негови автори, по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и по случай 1 ноември - Ден на Народните будители. Нейни носители са проф, д-р Стефан Влахов-Мицов, Ирина Александрова, Кръстина Филипова, Мария Викторова, Владимир Луков, Елена Влашка, Теодор Христов, Надежда Радева, Лиляна-Цезия Механджиева.

Мнозина членове от Съюза на свободните писатели са носители на престижни награди.

Министерството на културата отличи "За принос в развитието и популяризирането на българската култура" Кръстина Филипова, Ирина Александрова, Йотко Кадемов, Тодор Димов, Никола Странджански, Кирил Милчев, Марияна Кадемова, Божидара Цекова, Йордан Василев, Мария Леринска.

През 2014 г. Министерството на културата отличи с Почетен знак "Златен век" - Печат на Цар Симеон велики (златен) и Грамота за за принос развитието на българската култура поета, писателя и журналиста Станислав Марашки.

През 2018 г. Министерството на културата отличи с Почетен знак "Златен век" - Печат на Цар Симеон велики (сребърен) и Грамота за за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност поета Владимир Луков и писателката Елена Влашка.

През 2021 Министерството на културата отличи с Почетен знак "Златен век" - Печат на Цар Симеон Велики (златен) и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност поетесата Юлия Вапцарова и поета Иван Бъчваров.

Поетесата Крася Титянова е няколкократен носител на Европейска награда за поезия "Оскар - Лече - Италия", връчвана от Центъра за европейска култура "Алдо Моро" под егидата на Съвета на Европа.

Поетесата Ирина Йорданова е носителка на международна награда за поезия - гр. Анкона, Италия.

Белетриската Божидара Цекова е носител на международна награда на OIRT.

Драгомир Загорски е носител на сребърни медали от литературни конкурси в Чикаго, САЩ (през 1986 и 1995) и в Израел - 1985.

Владимир Луков е е носител на Награда „Григор Пърличев“ на Съвета на международната среща на литературните преводачи – гр. Тетово, Република Северна Македония, 2015 г.

Йордан Василев е носител на приза за култура на Румънския трансграничен кръг за литература и изкуство “Дунавски съзвездия”. Има и отличие за поезия от Зимния салон на изкуствата в Гюргево, Румъния.

Никола Странджански бе член на Световната организация на писателите есперантисти и на Есперантската секция на Международния ПЕН-клуб в Женева. Носител е на орден "Тринадесет века България". Почетен гражданин на Бургас.

Повече от двадесет членове на ССП са включени в националните справочници "Кой кой е в българската култура", "Кой кой е в България" и "Атлас на българската литература".

През есента на 2003 г. ССП сключи договор за сътрудничество със Съюза на руските писатели (Московската градска и Московската областна организация) за издаване на сборници на български писатели в Русия и на руски - в България. Водят се преговори за сътрудничество със Съюза на литовските писатели и Дружеството на писателите в Република Македония.

В досегашното си 30-годишно съществуване ССП е издал около петнадесет представителни антологии, между които "Присъствие" т. 1 и т. 2 поезия и белетристика; "10 години Съюз на свободните писатели", "Огледало - нова българска литература", "Отражения", "Графити" и др. Със свои антологии се представят и филиалите на ССП във Варна, Русе и Бургас. Бургаските творци издаваха и свой алманах "Бризове".

Проф. д-р Стефан Влахов-Мицов, председател на ССП

 

ВРЪЗКИ КЪМ ДРУГИ СТАТИИ ЗА ИСТОРИЯТА НА ССПБ

 

Академик БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА - СЛОВО ПО СЛУЧАЙ 20 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ПИСАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-38/109-akademik-blagovesta-kasabova-slovo-po-sluchai-20-godini-ot-osnovavaneto-na-sayuza-na-svobodnite-pisateli-v-balgariya

 

Проф. д-р СТЕФАН ВЛАХОВ-МИЦОВ – ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ ДИНАМИЧНО СЪЩЕСТВУВАНЕ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/660-prof-d-r-stefan-vlahov-mitzov-dvadeset-i-pet-godini-dinamichno-sashtestvuvane

 

ВЛАДИМИР ЛУКОВ – ЗА ЧЕСТТА И ДОСТОЙНСТВОТО НА ПОЕТИТЕ И ПИСАТЕЛИТЕ ОТ СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ПИСАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/650-vladimir-lukov-za-chestta-i-dostoinstvoto-na-poetite-i-pisatelite-ot-sayuza-na-svobodnite-pisateli-v-balgariya

ВЛАДИМИР ЛУКОВ – ЗА ПРЕДСТОЯЩОТО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ССПБ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/1112-2021-08-12-13-46-28

НАТАЛИЯ БОЯДЖИЕВА – ЗА ТВОРЧЕСКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА ПОЕТИТЕ И ПИСАТЕЛИТЕ ОТ ВАРНЕНСКИЯ ФИЛИАЛ НА ССПБ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/1115-2021-08-15-20-46-28

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ – ТВОРЧЕСКИ УСПЕХИ НА РУСЕНСКИЯ ФИЛИАЛ НА ССПБ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/1114-2021-08-15-05-05-28

 

РАДКА ИЛЧЕВА – ЗА ТВОРЧЕСКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА ПОЕТИТЕ И ПИСАТЕЛИТЕ ОТ БУРГАСКИЯ ФИЛИАЛ НА ССПБ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/1116-2021-08-18-19-07-34

 

ВЛАДИМИР ЛУКОВ – СОФИЙСКИЯТ ФИЛИАЛ НА ССПБ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/1117-2021-08-20-06-46-48

 

ФОТОГАЛЕРИЯ

В пресклуба на БТА – Владимир Луков, Божидара Цекова, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов, Станислав Марашки

***

Владимир Луков, Ирина Александрова, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов и Юлия Вапцарова на 60-годишния юбилей на проф. д-р Стефан Влахов-Мицов в момента на удостояването му от Управителния съвет на ССПБ с новоучредената награда за цялостно творчество и за принос в развитието на Съюза "Възроденият феникс"

***

Част от  основателите на Русенския филиал на ССПБ (12. 06. 2013 г.) - писателят Йордан Василев (Председател на Филиала на ССПБ в Русе), поетесата Павлина Петкова, поетът Иван Северняшки, поетесата Надежда Радева (Секретар на Филиала в Русе) и поетесата Елена Влайкова

***

По повод 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (2021 г.) Министърът на културата проф. Велислав Минеков удостоява с Почетен знак "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики (златен) с Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност поетесата Юлия Вапцарова

***

По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (2018 г.) Министърът на културата Боил Банов удостоява поета Владимир Луков с Почетен знак "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики (сребърен) с Грамота с грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност

***

В Дома на културата - Община Илинден, гр. Скопие - на премиерата на македонското издание на книгата на Владимир Луков "Слънчев пояс" (2016 г.) - проф. д-р Стефан Влахов-Мицов, поетът-полиглот и художник Паскал Гилевски (преводач на книгата), Владимир Луков, литературният критик и журналист Александра Юруковска (рецензент на книгата), магистър Жика Стояновски (Градоначалник на Община Илинден) и поетът Раде Силян (издател на книгата), собственик на реномираното македонско издателство "Матица Македонска"

***

 

Поетесата Надежда Радева, поетесата Дуня Паланджеану от Гюргево, писателят Йордан Василев и други двама румънски гости на творческа среща в читалище "Христо Ботев"– Русе

***

В пресклуба на БТА – връчване на специалната награда на ССПБ "Възроденият феникс" на поетесата Кръстина Филипова по случай 90 годишния й юбилей, а също и за цялостно творчество с принос в развитието на Съюза. На снимката е дъщерята на поетесата

***

На Двадесетата юбилейна литературна манифестация в Община Илинден, Скопие (2019 г.) – Владимир Луков и Градоначалника на Общината магистър Жика Стояновски, който връчва на поета Почетен знак-признание „За особен принос в развитието на културата и културните ценности“

***

Поетесата Елена Влайкова, певицата Веселина Камбурова и поетесите Валентина Цвяткова, Сийка Савова и Надежда Радева от Русе с награди в гр. Гюргево, Румъния

***

Поетесата Анита Коларова, председател на Дружеството на СБП в Русе, поетесата Надежда Радева и писателят Йордан Василев в салона на Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе - на "Литературен следобед"

***

В Клуба на Съюза на българските журналисти по случай Празника на светите братя Кирил и Методий 24 май 2018 г. – проф. д-р Стефан Влахов-Мицов, Елена Влашка, Владимир Луков и Крася Титянова

***

Надежда Радева, Йордан Василев, Крум Гергицов (театрален и литературен критик) и Дуня Паланджеану (румънска поетеса) на представянето на стихосбирката на Йордан Василев "Любовно адажио" в Младежкия дом "Йон Виня" в гр. Гюргево.