Съюзът на свободните писатели в България е създаден на 8 септември 1990 г. в гр. София.

 

Негови учредители са седем души. По азбучен ред: Атанас Сейков, Боян Ангелов, Иван П. Цанов, Илия Милетиев, Михаил Тошков, Павлина Павлова, Стефан Влахов-Мицов.

 

Целта на ССП е да даде демократичен тласък в развитието на българската литература като бъде алтернатива на дотогавашния казионен Съюз на българските писатели, а също да преосмисли и активизира диалога между българските писатели и колегите им от славянските и православните държави.

 

Понастоящем организацията включва над 100 членове, обединени в писателски групи в по-големите български градове, а така също български автори живеещи в други държави.

 

***

Председатели на Съюза на свободните писатели

 

Михаил Тошков – от 1990 г. до 1998 г.

https://literaturensviat.com/?p=42353

 

Проф. д-р Стефан Влахов-Мицов – от 1998 г. до 2022 г.

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-12-03/61-prof-d-r-stefan-vlahov-mitzov 

 

Владимир Луков – от 2022 г.

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-12-03/8-vladimir-lukov

 

***

СЪЮЗНИ НАГРАДИ

 

ССП връчва годишни награди Грамота "Народни будители" за най-добри книги и за цялостно творчество на своите членове в навечерието на Деня на Народните Будители - 1 ноември.

 

Досегашни носители на наградите са били:

 

- за 2001 г. - Йотко Кадемов - за стихосбирката "Аз. Тук. Сега"; Кирил Милчев - за романа "Вълшебният град"; Никола Странджански - за романа-дневник "Сага за малкия българин и голямото българско безвремие";

 

- за 2002 г. - Юлия Вапцарова - за стихосбирката "Вглъбена светлина"; Драгомир Загорски (Калифорния, САЩ) - за романа "Зле устроен свят"; Божидара Цекова - за сборника с разкази "Зад фасадата"; Веселин Георгиев (Москва, Русия) - за книгата с афоризми "Мисли на верев";

 

- за 2003 г. - Ирина Александрова - за стихосбирката "Фантомна детелина"; Мариана Кирова - за стихосбирката "Балканска магия"; Диана Димих - за новелата "Тъмното" (шестезично издание); Иван Бъчваров - за творческа активност; проф. Любиша Георгиевски - за разбуждане и активизиране на взаимоотношенията между българската и македонската култури и за изявите му като писател, драматург и режисьор в Република България;

 

- за 2004 г. Лили Ресел - за дебютната и стихосбирка "Странстваща любов"; Марияна Кадемова - за експерименталната книга "Прагове"; Кръстина Филипова - за стихосбирката "Слънчев сплит"; Стоян Георгиев - за пиесата "Хаос"; Донка Райнова - за книгата с епиграми "Какво от това"; Тодор Димов - за цялостното му литературно творчество;

 

- за 2011 г. - Мара Чапанова за книгата "Шапка с перо" - поезия; Асен Дипчев за експерименталната книга "Здравей, E-mail-ия" - поезия и проза: Крася Титянова за международно литературно участие и за книгата "С лице срещу бурите";

 

- за 2012 г. - Надя Петрова – за стихосбирката „Насаме с многоцветието“, белетристът Иван Хаджиев – за романа му „Модна къща Даниел“ и поетът Владимир Луков – за белетристичната му книга „Мястото, откъдето започва безкраят“ и за цялостно творчество;

 

- за 2013 г. - Киро Дженков, писател от Бургас, автор на дванадесет исторически романа, е отличен посмъртно за цялостно творчество; Емилия Скарлатова за книгата й «Окото на кладенеца» и на поетесата Рашел Леви за книгата й «Небето е последният залог»; Мария Николова – за книгата й „Чек за щастие“; Снежана Галчева (живее в Чикаго) - за поезия.

 

- за 2014 г. - Донка Райнова и Петър Хинков за цялостно творчество и съответно за книгите си „Таратор“ и „Поетични пътеки“; Стефка Андреева за стихосбирката „Неизречените думи“ и Владимир Луков за прозаичната книга „Мястото, откъдето започва безкраят“, том 2.

 

- за 2015 г. - Светослав Славов, поет – за книгата му „Калейдоскоп“; Надежда Радева, поетеса – за стихосбирката й „Не жена“ и Теодор Христов (посмъртно), поет, есеист и философ – за цялостно литературно творчество;

 

- за 2016 г. - Лиляна-Цезия Механджиева за стихосбирката й „Светувания 2“ и на Мариана Еклесия за прозаичната й книга „За безсмъртието на душата“;

 

- за 2017 - Здравка Димитрова, писателка и журналистка - за книгата й "Мехико Махико прегръщам те горещо";

- за 2018 - ??

 

- за 2019 - Радка Илчева от Бургас – за цялостно поетично творчество и Димитър Хаджитодоров – за прозаично творчество.

- за 2020 г. - ??

 

- за 2021 г. - поета и художника Асен Дипчев за цялостно поетично и художествино творчество, поетесата от Австралия Станка Николова за цялостно поетично творчество  и поетът от Русе Тодор Билчев за пътеписа му "По стъпките на Ботев. Без златното сърце на България".

 

***

Съюзът на свободните писатели учреди на 04. 04. 2016 г. и специалната си награда "Възроденият феникс" за цялостно творчество и за принос в развитието на Съюза.

 

Наградата се дава по повод юбилейни годишнини на негови автори, по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и по случай 1 ноември - Ден на Народните будители.

 

Нейни носители бивши и настоящи членове на Съюза са проф, д-р Стефан Влахов-Мицов, Ирина Александрова, Кръстина Филипова, Мария Викторова, Владимир Луков, Елена Влашка, Теодор Христов, Надежда Радева, Лиляна-Цезия Механджиева, Иван Бъчваров, Наталия Бояджиева, Йордан Йорданов.

 

***

НАГРАДИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

 

През различни години по предложения на Управителния съвет на ССП Министерството на културата удостои по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с държавна награда Грамота "За принос в развитието и популяризирането на българската култура" следните поети и писатели - бивши и настоящи членове на Съюза:  Кръстина Филипова, Ирина Александрова, Йотко Кадемов, Тодор Димов, Никола Странджански, Кирил Милчев, Марияна Кадемова, Божидара Цекова, Йордан Василев, Мария Леринска.

 

По същият начин и по същият повод през 2014 г. Министерството на културата отличи с Почетен знак "Златен век" - Печат на Цар Симеон велики (златен) и Грамота за за принос развитието на българската култура поета, писателя и журналиста от гр. Бургас Станислав Марашки.

 

През 2018 г. Министерството на културата отличи с Почетен знак "Златен век" - Печат на Цар Симеон велики (сребърен) и Грамота за за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност поета Владимир Луков и писателката Елена Влашка.

 

През 2021 г. Министерството на културата отличи с Почетен знак "Златен век" - Печат на Цар Симеон Велики (златен) и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност поетесата Юлия Вапцарова и поета Иван Бъчваров.

 

През 2022 г. Министерството на културата отличи с Почетен знак "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики (сребърен) за принос в развитието на българската култура и национална идентичност поетесата и журналистката Лиляна-Цезия Механджиева.

 

През 2023 г. Министерството на културата отличи с Почетен знак "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики (сребърен) за принос в развитието на българската култура и национална идентичност поетесата Станка Николова.

 

***

МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ

 

Бивши и настоящи членове на ССП носители на международни награди за литература.

 

Поетесата Крася Титянова е няколкократен носител на Европейска награда за поезия "Оскар - Лече - Италия", връчвана от Центъра за европейска култура "Алдо Моро" под егидата на Съвета на Европа.

 

Поетесата Ирина Йорданова е носителка на международна награда за поезия - гр. Анкона, Италия.

 

Писателката Божидара Цекова е носител на международна награда на OIRT.

 

Драгомир Загорски е носител на сребърни медали от литературни конкурси в Чикаго, САЩ (през 1986 и 1995) и в Израел - 1985.

 

Асен Дипчев е носител на Европейска премия за поезия - 2011 г. на Европейски културен център „Алдо Моро" - Италия, за стихотворението „Някъде в безкрая" и на Грамота от Център за европейски срещи - Европоезия - 2011г. /Париж, Франция/ за стихотворението „Самотници".

 

Владимир Луков е носител на международната Награда „Григор Пърличев“ на Съвета на международната среща на литературните преводачи – гр. Тетово, Република Северна Македония, 2015 г.

 

Йордан Василев, Надежда Радева, Адриан Василев, Валентина Цвяткова, Сийка Савова, Елена Влайкова, Нина Росна, Райна Преславска, Елица Калоянова и други творци от гр. Русе са носители по на две и повече Грамоти и медали на Румънския трансграничен кръг за литература и изкуство “Дунавски съзвездия”.

 

Никола Странджански (беше) член на Световната организация на писателите есперантисти и на Есперантската секция на Международния ПЕН-клуб в Женева. Носител е на орден "Тринадесет века България". Почетен гражданин на Бургас.

 

Проф. д-р Стефан Влахов-Мицов е носител на множество международни награди, включително на международната награда на гр. Пула, Хърватска, за особен принос в утвърждаването на сътрудничеството между народите. Включен е в справочника за водещите личности в света за 2000-та година на Американския биографичен институт, а също и в справочника "Две хиляди изключителни интелектуалци през 2000-та година" на Международния биографичен център в Кеймбридж, Великобритания. През 2006 г. получава и званието "Посланик на мира" от Интернационалната федерация за световен мир към ООН. 

 

***

Повече от двадесет настоящи и бивши членове на ССП са включени в националните справочници "Кой кой е в българската култура", "Кой кой е в България" и "Атлас на българската литература".

 

От настоящите членове, включени в същите справочници са (по азбучен ред) Владимир Луков, Иван Бъчваров, Никола Странджански (покойник) и проф. д-р Стефан Влахов-Мицов.

***

Автори (настоящи членове на ССП) с книги и преводи на други езици:

 

- Владимир Луков (с две поетични книги в Република Северна Македония и с  публикувани стихотворения във френски, испански и мексикански литературни списания);

 

- Надежда Радева (с една двуезична поетична книга на румънски и български език и с публикувани стихотворения в румънски и македонски литературни издания);

 

- Проф. д-р Стефан Влахов-Мицов  (с книги и с публикации на немски, руски, испански, полски, хърватски, фински, италиански, арабски и английски езици);

 

***

През есента на 2003 г. ССП сключи договор за сътрудничество със Съюза на руските писатели (Московската градска и Московската областна организация) за издаване на сборници на български писатели в Русия и на руски - в България. Водят се преговори за сътрудничество със Съюза на литовските писатели и Дружеството на писателите в Република Македония.

***

В досегашното си 30-годишно съществуване ССП е издал около петнадесет представителни антологии, между които "Присъствие" т. 1 и т. 2 поезия и белетристика; "10 години Съюз на свободните писатели", "Огледало - нова българска литература", "Отражения", "Графити" и др. Със свои антологии се представят и филиалите на ССП във Варна, Русе и Бургас. Бургаските творци издаваха и свой алманах "Бризове".

 

***

Представителна институция за Съюза на свободните писатели в България е сайтът с домейн svobodenpisatel.org 

 

Сайтът влиза в проект на Берлинската библиотека за славянските литератури. В него приоритетно се представят автори-членове на ССП, а също и други български поети и писатели. Към сайта съществува и категория или рубрика "Наши побратими", в която представяме чуждестранни автори - предимно от Република Северна Македония, Румъния, Молдова, Испания и Никарагуа.

Проф. д-р Стефан Влахов-Мицов, председател на ССП

 

***

ВРЪЗКИ КЪМ ДРУГИ СТАТИИ ЗА ИСТОРИЯТА НА ССПБ

 

Академик БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА - СЛОВО ПО СЛУЧАЙ 20 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ПИСАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-38/109-akademik-blagovesta-kasabova-slovo-po-sluchai-20-godini-ot-osnovavaneto-na-sayuza-na-svobodnite-pisateli-v-balgariya

 

Проф. д-р СТЕФАН ВЛАХОВ-МИЦОВ – ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ ДИНАМИЧНО СЪЩЕСТВУВАНЕ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/660-prof-d-r-stefan-vlahov-mitzov-dvadeset-i-pet-godini-dinamichno-sashtestvuvane

 

ВЛАДИМИР ЛУКОВ – ЗА ЧЕСТТА И ДОСТОЙНСТВОТО НА ПОЕТИТЕ И ПИСАТЕЛИТЕ ОТ СЪЮЗА НА СВОБОДНИТЕ ПИСАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/650-vladimir-lukov-za-chestta-i-dostoinstvoto-na-poetite-i-pisatelite-ot-sayuza-na-svobodnite-pisateli-v-balgariya

 

ВЛАДИМИР ЛУКОВ – ЗА ПРЕДСТОЯЩОТО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ССПБ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/1112-2021-08-12-13-46-28

 

НАТАЛИЯ БОЯДЖИЕВА – ЗА ТВОРЧЕСКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА ПОЕТИТЕ И ПИСАТЕЛИТЕ ОТ ВАРНЕНСКИЯ ФИЛИАЛ НА ССПБ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/1115-2021-08-15-20-46-28

 

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ – ТВОРЧЕСКИ УСПЕХИ НА РУСЕНСКИЯ ФИЛИАЛ НА ССПБ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/1114-2021-08-15-05-05-28

 

РАДКА ИЛЧЕВА – ЗА ТВОРЧЕСКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА ПОЕТИТЕ И ПИСАТЕЛИТЕ ОТ БУРГАСКИЯ ФИЛИАЛ НА ССПБ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/1116-2021-08-18-19-07-34

 

ВЛАДИМИР ЛУКОВ – СОФИЙСКИЯТ ФИЛИАЛ НА ССПБ

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-13-11/1117-2021-08-20-06-46-48

 

ФОТОГАЛЕРИЯ

 

Част от новия Управителен съвет на ССП, избран от Общото събрание на 14. 07. 2022 г.: Йордан Василев (гр. Русе)– Заместник-председател; Лиляна-Цезия Механджиева – Първи заместник-председател; Владимир Луков – Председател; Мария Атлиман – член; Наталия Бояджиева (гр. Варна) – Секретар.

***

 

В пресклуба на БТА – Владимир Луков, Божидара Цекова, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов, Станислав Марашки

***

 

Владимир Луков, Ирина Александрова, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов и Юлия Вапцарова на 60-годишния юбилей на проф. д-р Стефан Влахов-Мицов в момента на удостояването му от Управителния съвет на ССПБ с новоучредената награда за цялостно творчество и за принос в развитието на Съюза "Възроденият феникс"

***

 

Част от  основателите на Русенския филиал на ССПБ (12. 06. 2013 г.) - писателят Йордан Василев (Председател на Филиала на ССПБ в Русе), поетесата Павлина Петкова, поетът Иван Северняшки, поетесата Надежда Радева (Секретар на Филиала в Русе) и поетесата Елена Влайкова

***

 

По повод 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (2021 г.) Министърът на културата проф. Велислав Минеков удостоява с Почетен знак "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики (златен) с Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност поетесата Юлия Вапцарова

 

***

 

По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (2018 г.) Министърът на културата Боил Банов удостоява поета Владимир Луков с Почетен знак "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики (сребърен) с Грамота с грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност

 

***

 

В Дома на културата - Община Илинден, гр. Скопие - на премиерата на македонското издание на книгата на Владимир Луков "Слънчев пояс" (2016 г.) - проф. д-р Стефан Влахов-Мицов, поетът-полиглот и художник Паскал Гилевски (преводач на книгата), Владимир Луков, литературният критик и журналист Александра Юруковска (рецензент на книгата), магистър Жика Стояновски (Градоначалник на Община Илинден) и поетът Раде Силян (издател на книгата), собственик на реномираното македонско издателство "Матица Македонска"

 

***

 

Поетесата Надежда Радева, поетесата Дуня Паланджеану от Гюргево, писателят Йордан Василев и други двама румънски гости на творческа среща в читалище "Христо Ботев"– Русе

***

 

В пресклуба на БТА – връчване на специалната награда на ССПБ "Възроденият феникс" на поетесата Кръстина Филипова по случай 90 годишния й юбилей, а също и за цялостно творчество с принос в развитието на Съюза. На снимката е дъщерята на поетесата

 

***

 

На Двадесетата юбилейна литературна манифестация в Община Илинден, Скопие (2019 г.) – Владимир Луков и Градоначалника на Общината магистър Жика Стояновски, който връчва на поета Почетен знак-признание „За особен принос в развитието на културата и културните ценности“

 

***

 

Поетесата Елена Влайкова, певицата Веселина Камбурова и поетесите Валентина Цвяткова, Сийка Савова и Надежда Радева от Русе с награди в гр. Гюргево, Румъния

 

***

 

Поетесата Анита Коларова, председател на Дружеството на СБП в Русе, поетесата Надежда Радева и писателят Йордан Василев в салона на Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе - на "Литературен следобед"

 

***

 

В Клуба на Съюза на българските журналисти по случай Празника на светите братя Кирил и Методий 24 май 2018 г. – проф. д-р Стефан Влахов-Мицов, Елена Влашка, Владимир Луков и Крася Титянова

 

***

 

Надежда Радева, Йордан Василев, Крум Гергицов (театрален и литературен критик) и Дуня Паланджеану (румънска поетеса) на представянето на стихосбирката на Йордан Василев "Любовно адажио" в Младежкия дом "Йон Виня" в гр. Гюргево.