Професор е по балканска история. Автор на 21 книги, от които 9 са издадени в Република Македония. Най-известните са: “Кой уби Ботев?”, “ХХ век предстои. Илюзиите на човешкия род”, “Небесни мисли” (на български език), “Филозофiа на балканскиот пекол”, “Балканска психологiа. Државници и марионети” (на македонски език). Превеждан е на немски, руски, испански, полски, хърватски, фински, италиански, арабски и английски езици. Член е на Съюза на българските журналисти и на Международната организация на журналистите, секретар на Дружеството за българо-македонско приятелство и почетен член на Дружеството на писателите в Република Македония.

През април 2006 г. получава званието “Посланик на мира” от Интернационалната федерация за световен мир към ООН, през юни същата година става носител на голямата международна награда в Република Македония “Почетно Рациново признание”. През декември 2012 г. получава международна награда в Пула, Хърватска, за особен принос в утвърждаването и развитието на сътрудничеството между народите. Носител е и на международните награди “Духовен воин” и “Звезден Македониум”.

Публицистика:

Проф. д-р СТЕФАН ВЛАХОВ–МИЦОВ: ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ – РЕАЛНОСТ И ЗАБЛУДИ

Вести:

Проф. д-р СТЕФАН ВЛАХОВ-МИЦОВ – ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ ДИНАМИЧНО СЪЩЕСТВУВАНЕ

Критика:

Проф. д-р СТЕФАН ВЛАХОВ – МИЦОВ: СЛЪНЧЕВИЯТ ПОЯС НА СПАСЕНИЕТО

Проф. д-р СТЕФАН ВЛАХОВ – МИЦОВ: ПОЕЗИЯ, КОЯТО ИЗСЛЕДВА СВЕТА ПРЯКО ЧОВЕШКАТА СЪЩНОСТ

Проф. д-р СТЕФАН ВЛАХОВ - МИЦОВ - ЕДНА НЕОБИКНОВЕНА КНИГА

Проф. д-р СТЕФАН ВЛАХОВ - МИЦОВ - Слово послучай 85 годишния юбилей на поета Йотко Кадемов и премиерата на новата му книга "Истината днес" ( 21.03 2007)

Проф. д-р СТЕФАН ВЛАХОВ-МИЦОВ - ПРИТЧА ЗА ЧОВЕШКОТО БЕЗУМИЕ

 

Информации за автора:

ПРОФ. Д-Р СТЕФАН ВЛАХОВ – МИЦОВ - ДУХОВЕН ВОЙН НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ