Варненският филиал на Съюза на свободните писатели в България е учреден на 17 май 1996 г.

За председател е избран поетът и журналист Иван Бъчваров.

Днес в него членуват 34 варненски творци.

Иван Бъчваров

Роден е на 2 май 1933 г. в село Опака (днес – град), област Търговище. Завършил е Поповската гимназия, Средното педагогическо училище в Силистра и Полувисшия библиотекарски институт в София. Работил е като главен редактор на вестник „Битова култура“ към Битовия комбинат до пенсионирането си. Обществен съветник към Комисията по култура в Община Варна. Член на Управителния съвет и секретар на Съюза на свободните български писатели. Член е и на Съюза на журналистите.

Произведения:

Първа стихосбирка – „Диви цветя“ – 1976 г.

Документален разказ за знатния шивач Димитър Желев – Херцога – 1982 г.

Документална повест за Цонко Цонков – „По пътя на героизма“ – 1988 г.

Стихосбирка „Плаващо море“ - 1992 г.

Стихосбирка „Нежност от тоя свят“ – 1994 г.

Пиеса „Гърдите на феята“ – 1997 г.

Епиграми „Подстригване на активисти“ – 1998 г.

Сатиричен зингшпил в три действия „Сянката на хищника“ – 1999 г.

Драма в три действия „Туркинята в другото светло“ – 2000 г.

Стихосбирка „Неизвестни сияния“ – 2001 г.

Роман „Зората им е местожителство“ – 2002 г.

Огледален фарс в три действия „Раят на дяволите“ – 2002 г.

Стихосбирка „Идвам от любовта“ – 2003 г.

Стихосбирка „Нежни светкавици“ – 2004 г.

Стихосбирка „Иван Бъчваров или следобедът на нежността“ – 2005 г.

Награди:

Специалната литературна награда за поезия на Кремиковци през 1983 г.

Награда от Националния конкурс за стихове на морска тематика през 1992 г.

Награда от Община Варна и БМФ за стихосбирката „Плаващо море“ през 1992 г.

Грамота от книгоиздателство „Инфомаркет“ по повод 70-годишнината му и за високи художествени постижения в литературата – 30 май 2003 г.

Награда от Министерството на култура за цялостно поетично творчество – „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики, златен и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. 24 май 2021 г.

Съставител е от   2012 г. насам на следните литературни антологии и сборници с участието на варненски поети и писатели: Скитници по морската пътека“ (2003), „Море, изтекло в пясъчен часовник“ (2005) г., „Морето и чайките“ (2009), „Песните на морето“ (2010), „Сияния“ на ССП (2011), „Изгряващи звезди“ (2012), „Поетични мигове“ (2013) „Лъч от светлината за всеки“ (2014 г. с художник Емилия Бояджиева – Пеева, внучка на поета), „Светлини над морето“ (2015), „Скок в неизвестното“ (2016 г. с художник Емилия Бояджиева – Пеева, внучка на поета), „Любовта не залязва“ (2017 г. с художник Емилия Бояджиева – Пеева, внучка на поета), „И морето се вълнува“ (2018).

Иван Бъчваров е и редактор и коректор на всички антологии, издадени от Варненския филиал. Понастоящем е почетен председател на Филиала.

Наталия Иванова Бояджиева е родена на 15 април 1960 г. в град Варна. Завършила е българска и руска филология в Шуменския университет „К. Преславски“. Превежда от руски, английски, италиански и полски езици. Работи като журналист на свободна практика, както и като преподавател по български, руски и английски. Членува в СБЖ, АБУЖЕТ и FIJET (световна асоциация на журналистите и писателите пътешественици).

През 2016 г. излиза от печат първата й книга – „Светлина от Изтока“ (разкази за Китай); след тригодишен живот в Китай, провинция Шандун. През октомври 2019 г. същата книга претърпява второ преработено издание от издателство „Екрие“ и поставя началото на новата поредица „Чудни пътешествия с „Екрие“. Корицата е дело на художничката Емилия Бояджиева – Пеева, дъщеря на авторката. Във внушителния обем от 310 страници авторката е събрала 48 свои репортажни разказа от Китай. Трудно може да се определи жанрът на творбата – в нея има елементи на разказ, публицистика (в основата си това са репортажите на Бояджиева за интернет радио „Татковина“), антропологични и етнографски изследвания, дневник и пътеписи. Писателката ги определя като нравописи. През май 2018 г. Наталия Бояджиева издава и втората си книга – „Лицата на Филипините“, издателство „Ерове“; след двегодишен живот във Филипините, на остров Лусон. Това е прекрасно време, в което освен да опознае страната, тя се и потапя напълно в местната култура на тези усмихнати хора, от което се раждат 43 документални разказа.

Д-р Никола Асенов Анков е издал следните стихосбирки: „Епистоларно с капчици от рози“, „Отвесно време“ и „Паунови вселени“. Трета награда на Анонимен конкурс за поезия „Житни класове“ – Добрич.

Татяна Янчева Ганевска – 2018 г. излиза „Житейска мозайка“ – стихове.

Д-р Пенка Димитрова Антонова: „Моят земен рай“ (краеведческа литература); стихосбирките: „Животът е любов“, „Бащината къща“ и „Кръговрат“, както и „Искам да порасна“ – детски стихове съвместно с дъщеря ѝ Радосвета и внучката ѝ Илияна.

Георги Йорданов Георгиев – Деликатния: „Футболна и спортна Джулюница“, „Наша мила родна Джулюница“ (краеведческа литература), „Двама под звездите“ (автобиографична повест).

Мария Георгиева Славова – стихосбирки: „Отражения“, „Разминаване“, „Миналото не може да се върне назад“, „Страници от моя живот“, „Живот назаем“, „Изгряло е ясно слънце“, „Светлина за всички“, „Лудостта на времето“, „Равносметка на деня“. Награда Златна купа, 2021 г., за авторски поетично-музикален рецитал в Приморско, на фестивала „Седянка край морето“.

Розалия Лефеджийска – две стихосбирки: „Нежни хоризонти“ 2015 и „На брега на Вселената“ (с нейни илюстрации). Втора награда в конкурса за любовна поезия „Ерато“.

Силвия Милева – 2016 , стихосбирка „Вдъхновение, събрано в шепа романтика“.

Стоян Досев Бялков – 2016, стихосбирка „България е тук“.

Цветана Николова Ванчикова – две стихосбирки: „Ела, живот, с теб да поседнем“ и „Докосване“ с нейни картини.

Наталия Бояджиева, гр, Варна, 15 август 2021 г.