Русенският филиал на Съюза на свободните писатели е създаден на 12. 06. 2013 г. от осем члена, а в момента наброява 35, като има още двама кандидати за членство. На учредителното му събрание за негов председател бе избран Йордан Василев, а за секретар – Надежда Радева. Русенският филиал е издал литературните сборници: “Крайречни гласове” – 2016 г., “Още са живи крилатите хора” – 2017 г., “Молитва” – 2018 г. и “Дунавски съзвездия” – 2019 г. (българо-румънски) със съредактори Йордан Василев и Надежда Радева.

Йордан Василев

От 2013 г. насам има отличия за поезия от следните литературни конкурси: “Витошко лале”, “Моя бяла пролет”, “Поетична Стара Загора” и “Кръстьо Пишурка”. За поезия има второ място от конкурса “Пролет моя”. За разказ има трето място на литературния конкурс “Витошко лале” в София и първо място на литературния конкурс “Рашко Сугарев” в Пловдив. За белетристика е получил наградата “Светлоструй”. Награден е с приза за култура на Румънския трансграничен кръг за литература и изкуство “Дунавски съзвездия”. Има отличие за поезия от Зимния салон на изкуствата в Гюргево, Румъния. Награден е с грамота на Министерството на културата на България за разпространението на българското изкуство и култура. Йордан Василев е автор на сборника с проза “Исус днес ...ако ходеше по земята” и на романите “Синята раса”, “Блокът, “Студентът” и “Пътят на Йехова”. Автор е на стихосбирките “Любовно адажио” и “Стихове в червено и черно”.

Надежда Радева

От 2013 г. насам издава книгите „Не жена” – поезия – 2014 г., изд. „НЧ Даскал Петър Иванов” – Стара Загора; „Четири истории за трима приятели и едно пътуване” – приказка – 2016 г.; „Рисувам те в червено” – любовна лирика – 2016 г.;„Малки приказки за Нани” – детски приказки – 2016 г.; „Приключенията на Прасчо” – приказка в 12 части – 2017 г., изд. „Монт” – София; „Не съм сама” – поезия – двуезична, изд. ССП – Русе, 2018 г.;„Изпращане на април” – избрани стихове, изд. ССП - Русе, 2019 г.;„Март идва” – стихове за деца, изд. ССП – Русе, 2021 г.

За творчеството си е неколкократно отличавана в регионални и национални литературни конкурси, носител на литературната награда „Перото на Йовков” /в раздел поезия/, Силистра, 2005 г.

Има награди за поезия в национален конкурс Яворови дни – 1999 г. в гр. Поморие; в националния поетичен кон­курс на името на Петър Алипиев – 2003 г. в гр. Бяла; в Осмия национален литературен конкурс на община Нова Загора – 2012 г.; Второ място в националния конкурс за поезия „Рада Казалийска” – 2018 г. и др.

Награди за хумор и сатира: трета в националния конкурс за хумор и сатира за млади автори на Чудомирови праз­ници – 1999 г. в гр.Казанлък; трета награда за проза в Осмия национален конкурс за хумор и сатира – в гр. Кубрат, 2014 г.

Литературни награди за разкази: за разказа „Дом” в националния конкурс „Н. Й. Вапцаров” – 2014 г., Благоевград.; за разказа „Послание за бъдещето” – в конкурс на ССП, 2016 г.

Носител на званието „Народен будител” за 2015 г. от ССП в България по случай 1 ноември.

Отличени издадени книги в литературни конкурси са: Лично” – поощрителна награда в национален конкурс „Светлоструй” – 2003 г. и трета награда „Бронзов пегас” в гр. Вятово.

Гръб” – трета награда „Бронзов елен” в национален конкурс в гр. Вятово, 2008 г.

Книгите ѝ са представяни в градовете: Русе, Бяла, Казанлък, Поморие, Гюргево.

Ваня Акълиева издаде първата си стихосбирка – „Разнолики думи“ през 2019 година. Тя беше представена в поетичната рубрика на програмата „Рано в неделя“ по БНР. През 2020 година за първи път се престраши да участва в литературни конкурси. В първия от тях стихотворението ѝ „Дано се събудим“ беше сред номинираните. Във втория стихотворението ѝ „По-добър човек“ спечели трето място, а в третия конкурс - Национална награда „Бианка Габровска“ стихотворението ѝ „Спасение“ се нареди сред първите пет и получи награда. Изброените стихотворения, а и други са включени в алманасите: „Деца на времето“ и „Петък-пазарен ден“ на Издателство Многоточие, както и в „Романтика 2020“ и „Хумор и сатира 2020“ на издателство „Буквите“.

През 2021 година издаде втората си стихосбирка „Основания“.

През 2013 година Зоя Раднева издаде първата си стихосбирка "Химн на сърцето". Представянето бе пищно и незабравимо. Самата госпожа Христина Христова, тогавашен министър на труда и социалната политика, бе сред организаторите и, разбира се, специален гост! Вълнението и радостта ѝ бяха безкрайни. Последваха още 6 стихосбирки-"Поглед в бъдещето", "Стрелките на живота", "Живот в стихове", "Двете лица на живота", "Изповед на сърцето", "Нищо не ни принадлежи".

Изключително плодотворен е нашият член поетът Тодор Билчев. Той издаде осемнадесет стихосбирки, най-новата от които е “Целувката на небесата”.

Русенският филиал редовно участва в културния живот в нашия град.

На 24 май 2014 г. беше проведена творческа среща с писателя Георги Господинов при представянето на романа му “Физика на тъгата”.

Беше осъществен контакт с творците от съседния румънски град Гюргево.

Нашият филиал редовно участва в честванията на 15 януари по случай рождението на гениалния румънски поет Михай Еминеску и на 15 юни по случай неговата кончина. Русенски поети са представени в списание “Валахия” в Гюргево и в литературния сборник “Constelatii Dunarene”, Букурещ 2018 г.

Дори и в настоящата пандемична обстановка поетите и писателите от нашия филиал не спират да творят и да публикуват в литературни сборници, както и да издават най-новите си книги.

Йордан Василев, 15 август 2021 г.