Софийският филиал на Съюза на свободните писатели в България е учреден на 7 април 1992 г. Негов пръв председател е писателят Любен Лолов, а секретар – Димитър Йотов.

С развитието на Филиала са свързани много наши значими поети и писатели, между които са Михайл Тошков, Павлина Павлова, Иванко Николов, Иван Коларов, Николай Цонев, Донка Райнова, Крася Титянова, Божидара Цекова, проф. Йордан Калайков, Диана Димих, Палми Ранчев, Красимира Кацарска, Кръстина Филипова, Йотко Кадемов, Марияна Кадемова, Асен Дипчев, Здравка Димитрова, Димитър Хаджитодоров, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов, Ирина Александрова, Лили Палазова, Донка Тулешкова, Йордан Ватев, Владимир Луков, Надя Петрова, Юлия Вапцарова, Лиляна-Цезия Механджиева, Мария Викторова, Мария Мелникова, Чавдар Кънев, Станко Михайлов, Яна Шопкинята, проф. д-р Георги Цеков, Кино Лазаров, Калина Няголова, Красимира Казанджиева, Емилия Скарлатова, Димитър Донев, Дим Ямболски, Ваня Тошевска, Антоанета Титянова и мн. други.

Понастоящем във филиала членуват 17 души.

***

Асен Дипчев, поет и художник с множество издадени стихосбирки.

След 2012 г. има една издадена стихосбирка "Вода и кръв" (2019 г.).

Носител е на награда "Народни будители" на ССП, на Европейска премия за поезия от института "Алдо Моро" в Италия и на Награда от института за европейски срещи и поезия в Париж.

***

Владимир Луков

От 2012 г. насам е автор на две прозаични, две есеистични и две поетични книги, едната, от които е издадена в Република Северна Македония.

От същата година насам Луков е представян като поет във френски, испански и македонски литературни списания, а също и в издания на българските общности в чужбина – в Кипър, Лондон и Чикаго.

Пак от 2012 г. насам за неговото поетично, прозаично и есеистично творчество са писали следните наши литературни критици и творци: Георги Н. Николов (секретар на СБП, публикувал е три статии за поетичното, прозаичното и есеистичното творчество на Вл. Луков), Диана Димих (член на СБП), Анита Коларова (член на СБП и председател на Дружеството на СБП в Русе), проф. д-р Стефан Влахов Мицов (две статии – за македонското и за българското издание на книгата с избарни стихотворения “Слънчев пояс”, съответно 2016 и 2019 г.), Проф. дфн Симеон Янев (литературно-критична студия за цялостното поетично творчество на Вл. Луков под заглавие "Атипичният поет. Цената на самобитността", публикувана в електронното списание за литература и изкуство "Факел" на поета Румен Леонидов), Александра Юруковска от Република Северна Македония (статия, под заглавие “Филозовско-интимистички стихови, Кон Сончев поjас од Владимир Луков, Матица македонска 2016 г.”, публикувана в литературно-критичната книга на Александра Юруковска „2 минути и 40 реда“, Скопие, 2021 г.)

Освен че е удостоен от 2012 г. насам с три наши съюзни награди, Вл. Луков е носител на награда за цялостно творчество „Златното клонче“ (2012) на сайта artnovini.com, на Награда „Григор Пърличев“ на Съвета на международната среща на литературните преводачи гр. Тетово, Република Северна Македония, 2015 г., а също и на националната награда Почетен знак на Министерството на културата „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики, сребърен, с грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, 2018 г.

***

Димитър Йовков

На 10 Х 2017 г. при връчването на наградата му – второ място на литературния конкурс “Памет", организиран от ССПБ, е поканен и приет за негов член. Като такъв до днес има издадена една книга "Концерт за флейта и дъжд" (2020), както и спечелено първо място на литературния конкурс "Изящното перо", организиран от Салона за българска култура и духовност – Чикаго.

Участва във всички издадени през този период антологии на Съюза.

Участва активно в организацията и провеждането на конкурса на ССПБ "Българската мартеница – символ и традиции", организиран съвместно със Салона в Чикаго и Работилница за мартеници, събрал почти 100 участника от цялата страна. Член е бил на журито на същия конкурс. Има и грамоти за участие в изяви на Съюза.

Първа книга "Луни от смокини" издава през 2010. Последва положителна рецензия в сп. " Пламък", която му дава импулс да твори. Публикува още две книги – "Вятърът с който нощем шептя" и "Неизвървените посоки". Готова за печат е и петата му книга с работно заглавие "По ръба на безкрая".

Има първа и втора награди в литературни конкурси - "Обич многолика" и "Стъпки през времето", организирани от сайта "Клуб 50".

***

Здравка Димитрова

От 2012 г. насам издава следните книги:

1.Срутено небе, разкази,изд.Деметра, 2013, 347 стр, с 20 стр. цветен албум

2. Кентавъра, разкази, изд.Сиела, 2015, 415 стр, с 24 стр. цветен албум

3. Зачеркнати хроники -1, очерци, изд. Сиела, 2016

4. Мехико Махико прегръщам те горещо, разкази, Вивид Райс, 2017,329 стр, с 32 стр. цветен албум

5. Зачеркнати хроники - 2, очерци, Вивид Райс, 2018

6. Любовно танго с Аржентина, разкази, Вивид Райс, 2018, 326 стр, с 32 стр. цветен албум

7. Ернан Кортес, Как покорих ацтеките, Вивид Райс, 2020

8. Rica Ангола y bella, предстои отпечатване, Вивид Райс, 402 стр, с 24 стр. цветен албум

Автор е и на други четири книги, издадени в 1961, 1962, 1964, 1987.

Член на ССПБ от края на лятото на 2017 г.

Журналист. Животът й е минал във всекидневника Труд. Публикувала е непрекъснато очерци, есета, разкази, най-много репортажи.

Удостоявана е от 2012 насам със:

1. Срутено небе, спечелен литературен конкурс – Грамота

2. Кентавъра – номинация „книга на годината“ и почетна значка „Златно перо“

3. Мехико Махико прегръщам те горещо – звание Народен будител, 2017г.

4. Любовно танго с Аржентина – Златно перо и звание Обединител на култури.

Има и други грамоти, между които за високи постижения, за дарител на ценни книги в читалищния фонд, специално отличие за цялостен принос в сближаването между България и испаноезичния свят, за принос към българската култура и публицистика, за кръводарител, във връзка с 85-та й годишнина, за активна журналистическа и публицистична дейност.

Книгите й са представяни:

Седмичният вестник НАД55 е представил всичките й книги, които са в този списък, повече от двайсет пъти е публикувал цели страници с откъси от тях. Както и нейни критични бележки за книги на колеги.

Испанистката и известна преводачка Мария Пачкова е представяла на испански книгата й Любовно тангото с Аржентина в Радио София. В друго предаване е излъчено интервю с авторката за привързаността й към Латинска Америка.

В предаване на български Росица Копукова е представила книгите й Срутено небе и Кентавъра.

Телевизия България Он Ер и Българска национална телевизия излъчват интервю с авторката. България Он Ер я включва в екипа, който предава на живо посрещането и визитата на аржентинеца Папа Франциск.

Писателят Атанас Тончев е включил в книгата си Литературни откровения няколко страници за книгата й Срутено небе. За творби на Здравка Димитрова са писали също писателите Иван Вълов, Григор Чернев, Георги Й. Георгиев, журналистът Йосиф Давидов, Магдалена Шишкова, д-р на филологическите науки.

Представяна е като автор в електронния вестник Кръжец на Съюза на българските журналисти, сътрудничила е на вестника, публикувала е откъси от свои книги, участвала е в творчески диспути. Публикации за нейни книги и награди има и в сайта на СБЖ.

Преди 2012: В детска редакция на Националната телевизия, има излъчени двайсетина филма, в Радио София години наред води четири рубрики. Работи и във вестник Септемврийче. Била е коментатор в предаването на Магазин за жени на БНТ, помощник-режисьор на Неделчо Чернев в създаването на първия български телевизионен филм Нашата улица.

Цветен филм на Българска кинематография по нейн сценарий в 1969 влиза в международния фонд за обмяна на културни ценности и се прожектира в чужбина.

Повече от десет години сътрудничи на СОФИЯ ПРЕС, нейни репортажи и есета са публикувани в различни страни.

В 1979 като главен редактор на вестник Банкя печели съревнование между малките седмични вестници в България, а по повод 50-годишнината на вестника е наградена със значка и карта Отличник на Министерство на културата.

***

КАЛИНА НИКОЛОВА НЯГОЛОВА-КОШЕВА

Издадени книги след 2012 г. :

"Целувката на утрото" 2015 г. - поезия

"Повеи" 2018 г. - поезия

Литературни награди:

Награди на Международния конкурс "Европоезия, Париж, Франция": 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, общо 11.

Международна награда за поезия 2012 на Центъра за европейска култура "Алдо Моро", Лече, Италия

Награда "Народен будител" 2018 г. на Съюза на свободните писатели в България за книгата "Повеи"

Публикации в пресата: стихотворения и статии

Рецензии за творчеството на Калина Няголова-Кошева:

д-р Ангел Ангелов - за книгата "Зовът на морето" 2006 г.

Крася Титянова - за книгата "Целувката на утрото" 2015 г.

Крася Титянова - "С обич към живота и природата" - рецензия и анализ на книгата "Повеи" 2018 г., както и отбелязване някои характерни линии и тенденции в стихосбирката като цяло в частта "За автора".

За поезията на Калина Няголова" - извадки от рецензии на д-р Ангел Ангелов, Крася Титянова, Лили Палазова, отразени в книгата "Повеи" 2018 г.

Лили Палазова - в. "Втора младост", бр. 39 от 21.09.2015 г.

***

Лиляна-Цезия Механджиева

От 2012 г насам е авторка на две знаменателни стихосбирки „Светувания” (2013) и „Светувания 2” (2016) с общо 338 поетически текста. Освен с поезия се изявява и с прозаични творби, публикувани в Антологиите на ССПБ.

Наградена със значка „За заслуги пред столичното образование”.

На Национален литературен конкурс, посветен на Христо Смирненски, й е присъдена трета награда за поезия (5.01.2016), а на анонимен конкурс, обявен от Съюза на свободните писатели в България, е наградена с втора награда за есе на тема „Утрешния ден” (23.05.2016). Удостоена със званието „Народни будители 2016” за стихосбирката „Светувания 2”.

Приета за член на Съюза на свободните писатели през 2010 год.

Член е и на Съюза на българските журналисти.

Носителка е на специалната Награда на ССПБ "Възроденият феникс" (2021 г.) за цялостно творчество и за принос в развитието и утвърждаването на Съюза.

***

Мария Викторова

Носителка е на специалната Награда на ССПБ "Възроденият феникс" (2018 г.) за цялостно творчество и за принос в развитието и утвърждаването на Съюза.

***

Станка Николова

След 2012 г. издава поетичните книги “ Водно огледало”, 2017 г. и “В прегръдката на залеза”, 2019 г.

Рецензия за последната й книга излезе в сайта на СБП, в електронното списание “Литературен свят”, във в-к “Дума”, а също и като предговор от литературния историк и критик Георги Н. Николов.

Нейни стихотворения бяха отпечатани в сп.”Пламък”, “Простори”, в ел. списание “Литературен свят”, сайта на ССПБ.

Представена е като поетеса и в Антологиите “Българското слово на литературния глобус” със съставител Георги Н. Николов и “Дъщерите на България по света”- съставител Людмила Калоянова.

Редовно участва със свои стихотворение и в антологиите на ССП.

***

Проф. д-р Стефан Иванов Влахов-Мицов

Автор е на повече 20 книги, половината от които са издадени след 2012 г.

Превеждан е на немски, руски, испански, полски, хърватски, фински, италиански, арабски и английски езици.

През април 2006 г. получава званието “Посланик на мира” от Интернационалната федерация за световен мир към ООН.

Носител е на множество международни награди, между които голямата международна награда в Република Македония “Почетно Рациново признание”.

През декември 2012 г. получава международна награда в Пула, Хърватска, за особен принос в утвърждаването и развитието на сътрудничеството между народите.

Носител е също и на международните награди “Духовен воин” и “Звезден Македониум”.

***

Фиме Рановски

Пише предимно епиграми. Публикува в “Трета възраст”, “Пенсионери”, “Клуб 100” и други.

2016 година издава първата си книжка “80 не са предел” с епиграми и стихотворения. 2019 г. е втората му книжка “В ПРЕХОДА НА РАВНА РИМНА МУШКА” с 303 епиграми, на 126 страници.

***

Юлия Вапцарова

От 2012 г. насам е вторка е на стихосбирките „Развенчаване на щуреца“ и „Зеленото събуждане“. Представена е като поетеса в множество литературни антологии и сборници на Съюза на свободните писатели в България, включително и в Антология „Отражения“ (2015).

За книгата й „Развенчаване на щуреца“ литературният критик проф. Чавдар Добрев между другото пише: „Ако нещо ми е направило по-силно впечатление в тази книга, това е, че е сътворена от умен и интелигентен автор, предразположен да вижда жизнените дисонанси и ги поднася сгъстено, да ги обобщава точно и твърде отчуждено... В стиховете се таят обаче благородство и човечност, които ми допадат. Това не е нежност, а съпричастие, не е възторг, а грижа за познанието да не ни овладее мракът, който наднича зад плътните стени на всекидневието...“

Носителка е на националната награда на Министерството на културата Почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен с Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Владимир Луков, 20 август 2021 г.