Елена Влашка е едно от запомнените имена в българската журналистика. И не само със свежото си перо, което излизаше от шаблоните на някогашната публисцистична догматика. След промените е главен редактор на търсените от читателската публика „Вестник за жената”, в. „Женско царство”, а също и на сп. „Бизнес свят” и е заместник-председател на Съвета на европейската научна и културна общност.

Участвала е в работата на Управителния съвет на Съюза на свободните писатели в България и с активната си дейност допринася за издигане авторитета на Съюза. От 02. 10. 2020 г, до 30. 12. 2020 г. е Председател на Филиала на ССП в София.  Автор е на есета, статии, очерци, фейлетони, публикувани в периодичния печат, и на белетристичните книги „Усмивките на хаоса” и „Улични мисли”. Буди уважение с умението си да пише с блестящ публицистичен език по актуалните въпроси на обществото.

Носител е на „Златното перо” на Съюза на българските журналисти, орден „Кирил и Методий” и „Златна монета „Писменост” на Съвета на европейската научна и културна общност. Наградена е от Министерството на културата с почетен знак „Златен век – печат на цар Симеон Велики” – сребърен за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Съюзът на свободните писатели в България я удостои със званието „Народен будител” и приза „Възроденият феникс”.

Критика за авторката:

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – С НЕПРЕХОДНА СТОЙНОСТ

КНИГАТА НА ЕЛЕНА ВЛАШКА „УЛИЧНИ МИСЛИ“ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ПИСАТЕЛКАТА МАРИЯ АТЛИМАН


Критика и отзиви:

ЕЛЕНА ВЛАШКА – НОВИЯТ ЖИВОТ НА САМОДИВИТЕ

ЕЛЕНА ВЛАШКА – СЪРЦЕТО ПОМНИ

ЕЛЕНА ВЛАШКА: „КУХНЯ НА ПЛАЖА“ – ЕДНА СГОТВЕНА РЕЦЕПТА ЗА ВКУСЕН ЖИВОТ