Калоян Блажев – "Херман Хесе по пътя на божественото единство", редактор Красимира Василева, “Авангард принт” - Русе, 2018, твърда подвързия, 215 стр.

На гърба на корицата четем:

Тази книга е плод на дългогодишните занимания на автора с личността и творчеството на Херман Хесе. Като германист той е запознат с голяма част от посветената му литература. Главната му цел е да проследи отношението на писателя към християнството и развитието на идеята за единството на всички хора във връзката им с Бога. Затова акцентът в настоящето изследване пада върху романа “Нарцис и Голдмунд”. Книгата представлява безспорен принос в тази посока, тъй като липсват други подобни тематични разработки не само у нас, а и в чужбина.

Езикът е ясен и точен, без чуждици, академична усложненост и библиографски педантизъм. Достойнство е използването на много цитати от живото слово на писателя - в неговите книги, статии, есета, писма, дневници и др.

Книгата ще помогне на широк кръг читатели да научат малко известни факти от живота и творчеството на Херман Хесе, да навлязат по-дълбоко в идейния и естетическия му свят и да открият актуалността на неговия християнски пацифизъм и в наши дни.“

Красимира Василева, редактор

***

Калоян Блажев е роден през 1975 г. в Русе.

Завършил е специалността „Приложна лингвистика” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и магистратура по немска филология.

 

Има едногодишна специализация в университета в Байройт, Германия.

 

Работил е над 10 години като учител в ГПНЕ „Фридрих Шилер” в Русе.

Умира на 21.09.2015 г.

 

***

Тодор Бакърджиев – „И падна Икар върху Сизиф – 2222 афоризми, сентенции и други“, редактор Красимира Василева, “Авангард принт” - Русе, 2015, твърда подвързия, 245 стр.

Вече тридесет години нашият активен сътрудник Тодор Бакърджиев се надява да оправи света с афоризмите си. Какво друго му остава на талантливия човек, освен да се надява? А светът си върви по своите криви пътеки...

Такава е съдбата на сатирика. От човешките болки и грижи създава своите бисери. Разберете сатириците, те искат от вас да се усмихнете и да държите главите си изправени!"

За Стършелите - Кръстьо Кръстев, гл. редактор на в „Стършел"

1997 г.

 

***

Тодор Бакърджиев – „Отключени умозаключения“, редактор Красимира Василева, “Авангард принт” - Русе, 2018, твърда подвързия, малък формат, 173 стр.

Съдържа над 1000 афоризма.

 

Много гнет и мъка са натрупани в афоризмите на Тодор Бакърджиев.

И много блестящи прозрения.

Отрицанието на един коварен свят, на едно пошло време. Неговите умни изречения не са игра на думи, а игра с думите, заредени с много чувствителност и изстрадана философия.

В редакцията на „Хумор, сатира и забава" на Българското национално радио години наред очаквахме лаконичните му писма от Русе. Понякога се смущавахме от доблестното неподчинение, но се стремяхме да преодоляваме редакторския страх и неговите мисли безпокояха, стъписваха и гнетяха тоталитарния етер.

Радвам се искрено, че афоризмите, събирани с години, излизат в книги и се превръщат в безценно богатство. Пожелавам на автора винаги да гледа на света с проницателни очи и никога да не прощава злото около нас и вътре в нас."

Борис Арнаудов, сатирик, член на Сдружението на българските писатели

2015 г.

***

Тодор Бакърджиев е публицист и сатирик, автор на афоризми. Завършил е първия випуск на днешния Великотърновски университет със специалности българска филология и история. Започва да пише от студентските си години. Публикува в централния и местния печат и в задгранични издания, негови афоризми звучат по Българското национално радио. Поради цензурни съображения до 1989 г. не може да издаде книга - издателствата многократно връщат ръкописите му. Живее в Русе. Включва се в движението за екологична защита на града и сътрудничи на Радио „Свободна Европа”. След 1989 г. развива активна обществено-политическа и творческа дейност. Автор е на публикуваната през 1990 г. концепция за създаване на Национална социално - политическа гимназия „Стефан Стамболов”, която е нереализирана от институциите и досега. През 1997 г. издава книгата с афоризми „Десантни мисли”, а през 2015 г. - „И падна Икар върху Сизиф”, която включва над 2000 афоризми.

06.11.2018 г., Свободен писател, София