Първото издание на конкурса ще отличи повече от петима млади таланти

 

В навечерието на Деня на будителите Ина Кънчева и менторите Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев обявиха стипендиантите на Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2018 г. Събитието се състоя на 31 октомври в Литературен клуб „Перото“ и събра артисти, общественици, приятели и спомоществователи на инициативата.

Ина Кънчева разказа пред присъстващите, как е стигнала до идеята за учредяване на стипендия в подкрепа на млади таланти, какво я е вдъхновило и как вижда развитието на проекта в бъдеще.

Петимата ментори споделиха своите лични мотиви да се включат в първото издание на конкурса и да съпътстват в рамките на една година млади артисти с потенциал по пътя им към растеж и развитие.

Събитието беше уважено от Йорданка Фандъкова, кмет на община София, която поздрави учредителите за инициативата и за стремежа им да подпомагат и насърчават развитието на образованието, културата и изкуството.

От името на НДК – партньор и домакин на инициативата, приветствие отправи Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.

Първото издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ излъчва повече от един стипендиант в две от областите на изкуството. В област „Литература“ наградата ще бъде поделена между двама кандидати, а в област „Театър“ – между трима млади артисти. Решението на Експертната комисия е да подкрепи повече от един кандидат, поради ярките им качества и потенциал и да насочи усилията си към тяхното развитие и растеж, а не просто към осъществяване на проектите, с които са кандидатствали.

Стипендианти на Национална стипендия „С усилия към звездите“ за 2018 г.

Област „Визуални изкуства“ – Радослав Нинов - Руди

Област „Литература“ – Александър Габровски и Йонна Елми

Област „Музика“ – Стефани Кръстева

Област „Танц“ – Стефани Ханджийска

Област „Театър/Пърформанс“ – Емона Илиева, Констанца Гецова, Надя Керанова

***

Кандидатстването за второто издание на конкурса

ще бъде възможно между 24 май и 1 септември 2019 г., а победителите по традиция ще бъдат обявени в навечерието на Деня на будителите.

***

За контакти и повече информация:

Елица Христова

Т: +359 896870194

E: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Е: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.