Макети на забележителни обекти

Вчера ми звънна мой близък, който често ми препоръчва театрални постановки, филми и концерти. Този път беше особено развълнуван. Видял интересни макети на български архитектурни забележителности и беше решил да заведе трите си деца на неделно посещение. Успя и мен да запали, споменавайки кораба „Радецки”, Асеновата крепост, манастири и черкви, Царевец, крепостта Баба Вида, ритони и съдове от уникалните ни златни съкровища. Днес посетих експозицията в ЦУМ (на партера и втория етаж) по програмата „България на длан”, проект на Съни Сънински. Обикалях отвсякъде изложените макети, взирах се в детайли по фасадите и покривите, до които човешкото око не стига при оглед на живо, изучавах дребните фигурки с облекла от съответната епоха. Избрах си маршрути из страната, където ме чакат исторически паметници на културата и природни забележителности, които сега виждах с нови очи. Дори в посещавани градове открих изненади – запазени сгради от минали епохи на разцвет, които не бях забелязала. Доходното здание в Русе, златната църква в гр. Шипка, къщи от Мелник и Копривщица, българската Желязна църква в Истанбул, жп гара Варна, епископската базилика в Сандански, Белоградчишките скали, Царският дворец и Народният театър в София, Покритият мост в Ловеч и много други градежи, които ме изпълниха с гордост. За някои от представените обекти звучи на три езика запис на интересна беседа.

Превратностите на родната история са превърнали в руини старите ни крепости и дворци, нямаме замъци и безкрайни отбранителни стени като големите империи, но земята ни е опазила удивителни съкровища, най-голямото от които може би е родолюбието.

На тръгване в кутията за дарения пуснах банкнота, която не може да заплати безценната радост за душата, която ми достави този забележителен проект, при това без входен билет.

Заведете и вие своите деца и внуци – и на изложбата, и по местата на оригиналните обекти из България.

На снимката Доходното здание в Русе
http://svobodenpisatel.org/…/2013-01-09-18-…/310-diana-dimih