15 юли – четвъртък – 17.30 часа, 2021 г. зала „Читалня”,

РБ „Л. Каравелов” – Русе

Христина Комаревска живее и работи в гр. Плевен. Завършила е Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”. Работила е като репортер и редактор във вестници, издателска къща и телевизия. Автор е на поетичните книги: „Горчиво колендро” - 1998 г. ИК”Фотон” „ Забранено за влъхви” ИК”Фотон” – 2000г. „Жива вода” ИК „Фотон” – 2004 г. „Боси пилигрими”/ИК”Фотон” 2007 г. „Душа назаем” – ИК”Фотон” – 2010 г. „Шепот на раковина” – 2013 г. „Време за писане” -2014 г. „Гонг и тишина“ – 2016 г. „Стълба от дим“ – 2017 г. „Пурпур и пепел“ – 2018 г. „Л. като луна“ – 2020 г. , „На един дъх” – 2021 г.

Член е на СБЖ /Съюза на българските журналисти/ и на СБП /Съюза на българските писатели/. Носител е на наградата на Община Плевен за поезия „Рена Попова” – двукратно и за цялостно творчество /2016 г./, на Първа награда за поезия „Дора Габе” на СБП, на отличия от национални и международни литературни конкурси, на Грамота за принос в българската литература от СБП /2016 г./ и други. Превеждана е на чужди езици в сборници и алманаси. В момента е секретар на Дружеството на журналистите и председател на Дружеството на писателите – Плевен.

***

За стихосбирката си „Л. като луна” авторката споделя:

Л. КАТО ЛУНА

Никога не измислям предварително заглавията на книгите си. Те си идват сами, някак си. Не се натрапват на всяка цена като лого, нито пък аз търся този ефект. Стихотворенията се появяват неканени, внезапно и ако не ги опитомя, заминават по пътя си като незапомнен сън. В крайна сметка те се подреждат сами и сами избират своя „пастир“, който да ги поведе. Заглавието.

Защо „Л. като Луна“? Може би защото тя е моя гостенка в нощите, когато пътешествам в заключения си дом без ограничения. Или Л. като лудост, щом си разменяме визитите с нея и се люлеем на лунния трапец до зори, задъхани в необята.

А защо не „Л. като лисиче“, онова оранжево видение, което се появява в най-неочаквания момент и се заиграва с теб. Докато се усетиш, то се шмугва в храсталака и се питаш, било ли е или е само халюцинация, която ярко светва за миг, но все пак, виждам нещата, които не забелязвам. И се усмихвам.

Каня и теб, читателю, в моя свят на „Л. като Луна“. Може да открием заедно още нещо. А защо не и Л. като любов.”

Автора

В програмата:

Христина Комаревска – чете свои стихове

Надежда Радева – водещ

Информация: Свободен писател, Русе, 12. 07. 2021 г.