Март идва” е петата поред книга за деца на русенската авторка Надежда Радева.

Другите издадени са:

Моят град” – поема в стихове, 2001 г.

Малки приказки за Нани”, 2016 г.

Четири истории за трима приятели и едно пътуване” – приказка, 2016 г.

Приключенията на Прасчо” – приказки, 2017 г.

В „Март идва” са събрани всички стихове за деца, които Надежда Радева е писала през годините и не са много на брой – 18 стихотворения и една поема, най-подходящи са за деца в предучилищна възраст. Част от тях са публикувани в различни издания, но повечето от стихотворенията са написани през последните три години и са вдъхновени от внуците на поетесата. Илюстрациите в книгата са нарисувани от дъщерята на авторката, която не е професионален художник, но обича да рисува. Картинките са направени така, че децата могат да ги оцветяват. Книгата „Март идва” е издание на Съюза на свободните писатели в България и е отпечатана в Издателския център на Русенския университет.

Идеята на книгата е свързана с идването на пролетта, която в стихотворението „Март идва” приема свеж поетичен, дори вълшебен образ:

 

Март идва

 

Март идва с теменужките в полето

лилавосин, възседнал еднорог,

на пролетта по светлата пътека

препуска смело – момък горд.

 

Не се бои, че сняг прехвърча,

че нощите са зимни, зли,

март идва и във всяка къща

стрък ведрина посява – да блести!

 

Март идва в утрините светли

с прегръдка свежа – живинка,

треви, листенца, клони цветни

целува с капчици роса...

 

А ти, дете, излез навънка,

ръце към Слънчо протегни,

на март момчешката усмивка

в лъчите слънчеви струи.

 

Грабни си топлина със шепа

безценен дар, обичан, мил...

Март тръгне ли, кажи му „Сбогом!”,

а после посрещни април!

 

Премиера – 27 февруари 2021 г. от 11 часа в детския отдел „Библиотечко” на Регионална библиотека „Л. Каравелов” – Русе

ССП – Русе

***

Рецензия от румънската поетеса Дуня Паланджеану

за книгата със стихове за деца „Идва март“ от Надежда Радева

Писателката Надежда Радева за пореден път доказва, че обича децата, като никога не пропуска възможността да се среща с тях, а поводът е новата ѝ стихосбирка, вдъхновена от дългоочаквания сезон – пролетта, презентиран още в заглавието на книгата: „Март идва.“

Стихосбирката е посветена на двамата внуци на авторката, които са и герои на някои от стихотворенията, а илюстрациите (игриви и очарователни) на страниците на изданието, са нарисувани от дъщеря ѝ Доброцвета.

Така пред малките читатели се открива прекрасен свят, преминаващ от сезон на сезон, с играчки, ярко слънце, което озарява целия свят, животни и птици, кораби в морето, магията на цирка, високата кула със стария часовник, който измерва миговете на времето в града, таралежът в градината, сладкият заек, пеещото пате, есента в планината, с обагрените листа, празничната Коледа... В края на поетичното пътешествие е описан целият град, където всички живеят в хармония, с прекрасни улици, сгради, хора, паркове, песни и игри. Авторът кани младите читатели и любители на поезията на едно вълнуващо пътешествие през всички забележителни места на така обичания град. Рисунките, придружаващи стиховете, са атрактивни и допълват текстовете, които са подходящи да бъдат прочетени от децата и рецитирани на тържества и други празници в детския живот.

Поздравяваме автора Надежда Радева, която вече има опит в този жанр, помним книгите ѝ с приказки, издадени досега, които обогатяват българската детска литература. Каним родители, баби и дядовци, деца да четат тази книга с поезия и обществените и училищните библиотеки да я поставят на видимо място за четене от децата. Нека ѝ пожелаем здраве, вдъхновение, колкото се може повече читатели, не само децата от Русе, но и от цял свят да се докоснат до творбите ѝ, да радват детските души, големи и красиви!

 

Дуня Паланджеану,

писател и публицист от Гюргево, Румъния

Dunia Pălăngeanu

Писател, поет, прозаик, публицист, личност в културния живот на Гюргево, Румъния.

Родена е на 14 март 1954 г. в Гюргево. Член е на Съюза на професионалните журналисти на Румъния (UZR) и на Асоциацията на румънските писатели (SSR).

Завършва Педагогическия институт в Гюргево. Активно участва в културния живот на Гюргево като директор на Дом на културата "Йон Виня" и Popular University Гюргево, координатор на Регионалния център за обучение Гюргево.

Главен редактор е на изданията за литература и изкуство: "Под знака Лучафърул" и "Donaris", която създава под егидата на Асоциацията на културата и младежта "Йон Виня", чийто председател е от 1996 г. до наши дни.

Тя е сред основателите на културното списание "Влахия" (за литература, история и изкуство) и в момента сътрудник на това списание Гюргево.

Председател е на литературния кръг„Лучафарул”;

Основател и координатор е и на трансграничното дружество за литература и изкуство "Дунавски съзвездия", което основава в Гюргево през 2002 г. – една истинска културна и духовна платформа, която обединява писатели, хора на културата и изкуството от дунавските градове Гюргево и Русе (България).

От 2016 год. е общински съветник от листата на пенсионерите в ресор „Култура, литература, образование и спорт.”

Била е репортер на местната телевизия "Мунтения TV", автор на фолклорни предавания по телевизия "Diva TV".

Лауреат е на множество литературни конкурси и литературни фестивали в Румъния, "Ion Minulescu", "Захария Станку", "Йон Виня", "Димитрие Болинтиняу", "Никифор Крайник", "Carmen Patriae", "Траян Demetrescu", "Сорин Тител "" Флори де джер " и т.н.

Литературният дебют на Дуня Паланджеану е през 1994 г. със стихосбирката "Провинциални писма", представена от писателя Петър Гелмез (издадена в Гюргево).

Някои от издадените ѝ книги са:

~ "Провинциални писма" - стихове, Гюргево, 1994

~ "На разговор с моя ангел-пазител" - проза, Букурещ, 1995

~ "Молитва за утрините на града" - стихове, Букурещ, 2002

~ "На кулата с часовника" – стихове, Букурещ, 2013

~ "Литературни спомени – Клуб Зорница в страниците на периодичния печат” /публицистика/, изд. "Амург сентиментал", Букурещ, 2014

~ "Дунавски миниатюри" – стихосбирка, в едната част е билингвистична /на български и румънски/, изд. 2015 г., изд. „Амург сантиментал” - Букурещ

~ "Градски стихотворения" - Букурещ, 2014

~ „Утихнала снежинка” – 100 текстове хайку – двуезична – на български и английски, изд. „Амург сантиментал” – Букурещ, 2017 г.

http://svobodenpisatel.org/…/2012-12…/917-dunya-palandzheanu

 http://svobodenpisatel.org/…/2012-12-31-…/51-nadezhda-radeva

Информация: Свободен писател, Русе, 21. 02. 2021 г.