Надежда Радева е родена през 1967 г. в гр. Русе. Завършва Българска филология в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски”. Работи като журналист, учител по български език и литература, а от 2008 год. насам като служител в МВР. Член е на Дружеството на русенските писатели „Светлоструй” и на Съюза на свободните писатели в България. От създаването на русенския филиал на ССП на 12 юни 2013 г. е негов секретар. От 2022 г. е член на Управителния съвет на Съюза на свободните писатели в България.

Автор на книгите:

Непрестанно” – лирика – 1996 г., изд. „Силоам прес” – Русе;

Моят град” – приказка в стихове – 2001 г., изд. „Авангард принт” – Русе;

Лично” – поезия – 2001 г., 2004 г.(2 изд.);

Игра на писма” – лирика – 2005 г., изд. „Александър Ковачев” – Силистра;

Дефектна хроника” – разкази – 2006 г., изд. „Русе 22” – Русе;

Гръб” – хумор и сатира – 2007 г., изд. „Русе 22” – Русе;

Любовта, от която съм бягала” – поезия – 2009 г., изд. „Херон прес” – София;

Не жена” – поезия – 2014 г., изд. „НЧ Даскал Петър Иванов” – Стара Загора;

Четири истории за трима приятели и едно пътуване” – приказка – 2016 г.;

Рисувам те в червено” – любовна лирика – 2016 г.;

Малки приказки за Нани” – детски приказки – 2016 г.;

Приключенията на Прасчо” – приказка в 12 части – 2017 г., изд. „Монт” – София;

Не съм сама” – поезия – двуезична (български и румънски), изд. ССП – Русе, 2018 г.;

Изпращане на април” – избрани стихове, изд. ССП – Русе, 2019 г.;

Март идва” – стихове за деца, изд. ССП – Русе, 2021 г.

Има публикувани стихотворения и разкази в алманаси, антологии и литературни сборници у нас и в чужбина:

Маскарад”, 2015 г., Чикаго;

Трибуна на писателите без предразсъдъци”, изд. 2016 г. от румънското издателство „Амург сентиментал” – Букурещ;

Конкурс за поезия, есен 2016” – изд. Белград, на сръбски и български език;

Македонско-българска антология „Книжовни отблясъци”, 2016 г.;

Алманах „Нова българска литература – проза”, 2016 г., изд. Буквите – София.]

Културна палитра”, 2015 г. – гр. Перник;

Участва с афоризми в предаването „Законите на Мърфи” и в сборниците „Законите на Мърфи”, изд. 2016, 2017 г., 2022 г. и 2023 г.

Има редица публикации – проза и поезия в изданията на Съюза на свободните писатели: „Отражения”, „Съзвездия”, „Светоусещане”, „Графити”, „Аритмии”, ; в регионални русенски издания като „Изписани слова по Дунава” – на литературен клуб към читалище „Зора” – 2021 г.; в литературните сборници на изд. „Лунна светлина – 13” като: „Изкуство по време на пандемия” (2020); „Нарисувай ми любов и вино” (2021), „Много се смей, дълго живей” (2020), „Пъстър свят” (2019) и др.; в националните антологии с проза на изд. „Многоточие” като „Деца на времето” (2020) и с проза „Тайните на изгубения град” (2021), „Отвъд” (2022) и др.

Има публикации и е редактор на литературните сборници на Русенския филиал на Съюза на свободните писатели: „Крайречни гласове” – 2016 г., „Още са живи крилатите хора” – 2017 г., „Молитва” – 2018 г., „Дунавски съзвездия” – 2019 г. и „Любов без измерения” 2022 г.

Нейни творби стихотворения и проза са били публикувани в регионални и национални печатни издания за литература и култура като: списанията „Пристан” и „Картини с думи и багри”, вестниците: „Литература и общество”, „Утро”, „Бряг”, „Уикенд”, „Литературен глас” и др.

Има много публикувани стихотворения на български и преведени на румънски език в поредиците на румънските издателства „Амург сантиментал” и „Арт креатив” – Букурещ. Някои от заглавията са: „Constelatii Dunarene” (2018) – литературен сборник на автори от Гюргево и Русе, в който участва и като рецензент; букурещките антологии с поезия и проза: Starea de om – Substanturi” (2018), Rochii de zapada” (2019), „Dare de seama” (2019), Poezia 2020” (2020), Bazar de corali” (2021), „Cadere in infinit” (2022) като и в румънското месечно списание „Валахия”, изд. в Гюргево.

За творчеството си е неколкократно отличавана в регионални и национални литературни конкурси, носител на литературната награда „Перото на Йовков” в раздел поезия, Силистра, 2005 г.

Има награди за поезия в национален конкурс Яворови дни – 1999 г. в гр. Поморие; в националния поетичен кон­курс на името на Петър Алипиев – 2003 г. в гр. Бяла; в Осмия национален литературен конкурс на община Нова Загора – 2012 г.; Второ място в националния конкурс за поезия „Рада Казалийска” – 2018 г. и др.

Награди за хумор и сатира: в националния конкурс за хумор и сатира за млади автори на Чудомирови праз­ници – 1999 г. в гр.Казанлък; в Осмия национален конкурс за хумор и сатира – в гр. Кубрат, 2014 г.

Литературни награди за разкази: за разказа „Дом” в националния конкурс „Н. Й. Вапцаров” – 2014 г., Благоевград.; за разказа „Послание за бъдещето” – в конкурс на ССП, 2016 г.

Носител на званието „Народен будител” за 2015 г. от ССП в България по случай 1 ноември.

Отличени издадени книги в литературни конкурси са:

Лично” – поощрителна награда в национален конкурс „Светлоструй” – 2003 г. и награда „Бронзов пегас” в гр. Вятово.

Гръб” – награда „Бронзов елен” в национален конкурс в гр. Вятово, 2008 г.

Книгите ѝ са представяни в градовете: Русе и региона, Бяла, Казанлък, Поморие, Гюргево, Букурещ и Кишинев.

Награди за преводаческа дейност и принос в румънско-българските културни отношения:

Трета награда на Международния фестивал за поезия на името на Рената Вережану (Еdiției a III a Festivalului Internațional de Poezie – Renata Verejanu.), 2016 г. в гр. Кишинев, Молдова. Наградата е за участие с авторска поезия и за превод на поезия от румънски на български език.

Отличие за активна дейност в българо-румънски литературни инициативи – грамота и медал, 15.01. 2016 г., национален ден на румънската култура, Гюргево.

Отличие – грамота и медал за преводаческа дейност от румънски на български език – за превод на поезия в двуезичната книгата „Дунавски миниатюри”, изд. 2015 г. в Букурещ, автор Дуня Паланджеану.

Отличие – грамота и медал за активна литературна дейност – Гюргево, 2017 г.

Грамоти за активно участие в литературни четения в гр. Гюргево и Букурещ, Румъния.

Като преводач от и на румънски активно участва за популяризиране на автори от град Русе в Румъния като превежда техни стихотворения на румънски език и ги включва в различни културни инициативи в град Гюргево – като творчески срещи в младежкия културен дом „Йон Виня”, регионалния музей и театъра.

Като специалист филолог е редактор на книги на автори от град Русе като: Стоян Коев, Йордан Памукчиев, Александрина Шаханова, Елена Богданова-Вайкова, Николина Пенева, Райна Преславска, Димитър Бойновски, Хачик Лебикян, Валентина Цвяткова, Веселка Кюкова. Също така е била рецензент на книги с различни жанрове.

Инициатор, организатор и водещ на редица литературни срещи с автори от цялата страна, проведени в Регионална библиотека „Л. Каравелов” – гр. Русе, в русенските читалища „Христо Ботев”, „Ангел Кънчев” и Възрожденско читалище „Зора”. Някои от авторите, които са участвали в културните инициативи, са: поетите Павлина Йосифова от Варна, Павлина Стаменова от Разград, Таня Иванова от София, Николай Дялков от Тополовград, Ивайло Терзийски от Силистра, Антоанета Александрова от Исперих, Стефка Стоянова от Поморие, Антония Атанасова от Търговище, Христина Комаревска от Плевен, както и на много русенски автори: Зоя Раднева, Светланда Рашкова, Валентина Цвяткова, Елена Богданова-Влайкова, Райна Преславска, Нина Росна и др.

От 2012 година досега ежегодно участва в организирането на литературни четения и културни събития, свързани с празниците Ден на поезията – 1 октомври, Първи ноември, Деня на влюбените „Св. Валентин”, 1-и март, Деня на град Русе – 6 май, 24-и май и други тематични изяви на Русенския филиал на Съюза на свободните писатели в България, както и на Русенското дружество на писателите. А също и ежегодни срещи с ученици по повод Деня на книгата в различни русенски училища.

От 2015 год. досега ежегодно се включва в организацията на българо-румънски културни събития като литературни срещи, литературни четения и в сферата на изобразителното изкуство – в общи изложби на художници от Гюргево и Русе, подредени в Художествена галерия – Русе.

Дейно участие е вземала като жури в различни регионални литературни конкурси, като регионалния конкурс за поезия „Първи трепети” (2014 г.) „Поезия между двата бряга на Дунава” (2016 г.), националния литературен конкурс на Съюза на свободните писатели „Есен” (2022 г.).


Поезия:

НАДЕЖДА РАДЕВА – ГРАДЪТ Е ПУСТ И ДРУГО ВРЕМЕ НЯМА

НАДЕЖДА РАДЕВА – НЕОТСКУБНАТИ КОРЕНИ СПЛИТАТ ГНЕЗДА

НАДЕЖДА РАДЕВА - ТИЧАМ С ЛЯТОТО ДО ИЗНЕМОГВАНЕ...

НАДЕЖДА РАДЕВА - НЕ СЪМ ЕДИНСТВЕНАТА В ТОЗИ ГРАД

 Белетристика:

НАДЕЖДА РАДЕВА – ПОСЛАНИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО

НАДЕЖДА РАДЕВА - ЗДРАВЕЙ, АЗ СЪМ!

Критика: 

НАДЕЖДА РАДЕВА – „НЕ СЪЖАЛЯВАМ ЗА ОТМИНАЛОТО ВРЕМЕ“...

НАДЕЖДА РАДЕВА – „ДУНАВСКИ МИНИАТЮРИ“

НАДЕЖДА РАДЕВА - НАВРЕМЕ ИЗРЕЧЕНИ ДУМИ

НАДЕЖДА РАДЕВА - „С ТЕБЕШИР И МОЛИВ“ - МЕМОАРИ ИЛИ РОМАН ЗА СБЪДВАНЕТО НА ЕДНА МЕЧТА С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО

Есеистика:

НАДЕЖДА РАДЕВА – КОГАТО СПОМЕНИТЕ ТЕ ПРИТИСКАТ...


Информация и критика за авторката:

к.ф.н. ПЛАМЕН ПЕНЕВ – ЗА СЯНКАТА НА ЛИТЕРАТУРНИТЕ АВТОРИТАРИЗМИ И МНОГОГЛАСИЕТО НА ЛИРИЧЕСКИТЕ ПОЧЕРЦИ

ИЗПРАЩАНЕ НА АПРИЛ – С ПОЕЗИЯТА НА НАДЕЖДА РАДЕВА

РУМЪНСКАТА ПОЕТЕСА ДУНЯ ПАЛАНДЖЕАНУ ЗА ДВУЕЗИЧНАТА СТИХОСБИРКА НА НАДЕЖДА РАДЕВА „НЕ СЪМ САМА”

ЖИВОДАР ДУШКОВ – ПОСЛАНИЯ И ИЗПОВЕДНОСТ НА НАДЕЖДА РАДЕВА В НАЙ-НОВАТА Й СТИХОСБИРКА „НЕ СЪМ САМА“

РУСЕНСКАТА ПОЕТЕСА НАДЕЖДА РАДЕВА – „РИСУВАМ ТЕ В ЧЕРВЕНО“

Преводи:

ДУНЯ ПАЛАНДЖЕАНУ – ПО СЛЪНЧЕВИЯ ДИСК НА СЪРЦЕТО...