Надежда Радева е родена на 22 февруари 1967 г. в гр. Русе. Завършила Предучилищна педагогика в гр. Русе и Българска филология в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски”. Член на Съюза на свободните писатели и на Дружеството на русенските писатели.

Издадени книги:

Непрестанно” – лирика – 1996 г.

Моят град” – приказка в стихове – 2001 г.

Лично” – поезия – 2001 г., 2004 г.(2 изд.)

Игра на писма” – лирика – 2005 г.

Дефектна хроника” – разкази – 2006 г.

Гръб” – хумор и сатира – 2007 г.

Любовта, от която съм бягала” – поезия – 2009 г.

Не жена” – поезия – 2014 г.

Отличени книги:

Поощрение за поезия за „Лично” на националния литературен конкурс „Светлоструй” – 2003 г. в с. Щръклево; трето място – бронзов пегас (пръстен) за поезия за „Лично” и трето място – бронзов елен (пръстен) за проза за „Гръб” в регионален литературен конкурс в гр. Вятово.

Литературни награди:

Звание на Съюза на свободните писатели в България "Народни будители 2015" - за поетичната книга "Не жена". Трета награда в националния конкурс за поезия Яворови дни – 1999 г. в гр. Поморие; трета в националния конкурс за хумор и сатира за млади автори на Чудомирови празници – 1999 г. в гр.Казанлък; трета в националния конкурс за поезия на името на Петър Алипиев – 2003 г. в гр. Бяла; първа награда за поезия – „Перото на Йовков” в национален литературен конкурс на издателство „Ковачев” – 2004 г. в гр. Силистра; трето място в осмия национален поетичен конкурс на община Нова Загора – 2012 г., трето място за проза в Осмия национален конкурс за хумор и сатира на Община Кубрат – 2013 г.; трето място за разказ в Шести национален конкурс на читалище Н. Вапцаров – гр. Благоевград – 2014 г., специална награда в национален конкурс за поезия „Горчиво вино” – 2015 г., гр. Петрич.

Като секретар на Русенски филиал на ССП в България от януари 2015 г. организира българо-румънски срещи и представяния на русенски автори, членове на Съюза, в гр. Гюргево. Превежда на румънски и от румънски поезия. Съвместно с читалище „Хр. Ботев” – гр. Русе организира българо-румънска арт среща на 22 май 2015 г., на която звучат стихове на румънски и български на румънската поетеса Дуня Паланджеану. От същата авторка под печат в гр. Гюргево е стихосбирката „Дунавски миниатюри”, която в превод на български от Н. Радева ще бъде издадена като двуезична.

Румънското гюргевско списание „Валахия” за литература, култура, история и изкуство редовно публикува отзиви за съвместни събития на Русенския филиал на ССП и румънското трансгранично дружество „Дунавски съзвездия”. През 2015 г. най-новите стихове на Н. Радева бяха представени на литературни срещи в Гюргево и Букурещ, Румъния. Има множество публикации в сборници, алманаси и периодични печатни издания.

Поезия:

НАДЕЖДА РАДЕВА – НЕОТСКУБНАТИ КОРЕНИ СПЛИТАТ ГНЕЗДА

НАДЕЖДА РАДЕВА - ТИЧАМ С ЛЯТОТО ДО ИЗНЕМОГВАНЕ...

НАДЕЖДА РАДЕВА - НЕ СЪМ ЕДИНСТВЕНАТА В ТОЗИ ГРАД

 Белетристика:

НАДЕЖДА РАДЕВА – ПОСЛАНИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО

НАДЕЖДА РАДЕВА - ЗДРАВЕЙ, АЗ СЪМ!

Критика: 

НАДЕЖДА РАДЕВА – „НЕ СЪЖАЛЯВАМ ЗА ОТМИНАЛОТО ВРЕМЕ“...

НАДЕЖДА РАДЕВА – „ДУНАВСКИ МИНИАТЮРИ“

НАДЕЖДА РАДЕВА - НАВРЕМЕ ИЗРЕЧЕНИ ДУМИ

НАДЕЖДА РАДЕВА - „С ТЕБЕШИР И МОЛИВ“ - МЕМОАРИ ИЛИ РОМАН ЗА СБЪДВАНЕТО НА ЕДНА МЕЧТА С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО

Есеистика:

НАДЕЖДА РАДЕВА – КОГАТО СПОМЕНИТЕ ТЕ ПРИТИСКАТ...


Информация и критика за авторката:

к.ф.н. ПЛАМЕН ПЕНЕВ – ЗА СЯНКАТА НА ЛИТЕРАТУРНИТЕ АВТОРИТАРИЗМИ И МНОГОГЛАСИЕТО НА ЛИРИЧЕСКИТЕ ПОЧЕРЦИ

ИЗПРАЩАНЕ НА АПРИЛ – С ПОЕЗИЯТА НА НАДЕЖДА РАДЕВА

РУМЪНСКАТА ПОЕТЕСА ДУНЯ ПАЛАНДЖЕАНУ ЗА ДВУЕЗИЧНАТА СТИХОСБИРКА НА НАДЕЖДА РАДЕВА „НЕ СЪМ САМА”

ЖИВОДАР ДУШКОВ – ПОСЛАНИЯ И ИЗПОВЕДНОСТ НА НАДЕЖДА РАДЕВА В НАЙ-НОВАТА Й СТИХОСБИРКА „НЕ СЪМ САМА“

РУСЕНСКАТА ПОЕТЕСА НАДЕЖДА РАДЕВА – „РИСУВАМ ТЕ В ЧЕРВЕНО“

Преводи:

ДУНЯ ПАЛАНДЖЕАНУ – ПО СЛЪНЧЕВИЯ ДИСК НА СЪРЦЕТО...