ВЕСТ ОТ СОФИЙСКИЯ ФИЛИАЛ НА ССПБ

Вчера, 06. 02. 2021 г., на свое конферентно проведено Общо събрание членовете на Софийския Филиал на Съюза на свободните писатели в България избраха почти единодушно за временно изпълняващ длъжността Председател на Филиала поетесата Лиляна-Цезия Механджиева.

Изборът й стана по проекто-предложение на члена на Филиала и Председателя на Съюза проф. д-р Стефан Влахов-Мицов. Предложението му бе мотивирано и с това, че Лиляна-Цезия Механджиева – освен че е добра поетеса и отлична литераторка – е привлечена от три години насам по Чл. 9. от Устава на ССП да подпомага работата на Управителния съвет на Съюза.

 

ЛИЛЯНА – ЦЕЗИЯ МЕХАНДЖИЕВА

Родена на 21.05.1952 г. в гр. София. Завършва задочно българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. 33 години работи като преподавател (гл. асистент) по български език на чужденци в ДЕО на СУ „Св. Климент Охридски”, а от 2013 г. и в Нов български университет. Ръководител на програма за матура и кандидатстудентски курсове по български език и литература и история. Автор на учебник – „Научете бързо български език”, издание на СУ, на две монографии – „Елин Пелин – идеи, теми, мотиви и послания” и „Йордан Йовков - идеи, теми, мотиви и послания”, и на множество доклади и статии в престижни издания на научната мисъл. Има издадени четири стихосбирки: „Лечение с посвещение на вятъра”(2007); „Посвещения”(2009); „Посветени откровения”(2011) и „Светувания”(2013) с общо 277 поетически текста.

Информация Свободен писател, София, 07. 02. 2021 г.