Съюзът на свободните писатели в България връчи годишните си награди "Народни будители – 2013" на 28. 10. 2013 г. в националния пресклуб на БТА.

Киро Дженков, писател от Бургас, автор на дванедесет исторически романа, е отличен посмъртно за цялостно творчество.

Присъдени са две награди за поезия — на поетесата Емилия Скарлатова за книгата й «Окото на кладенеца» и на поетесата Рашел Леви за книгата й «Небето е последният залог».

Наградата за белетристика е за Мария Николова – за книгата й „Чек за щастие“.

Тази година ССП номинира за награди и автори – негови членове, които живеят и творят в чужбина. Награда „Народни будители – 2013“ получи за поезия Снежана Галчева, която живее в Чикаго. 

В същия ден на същото място бяха обявени и резултатите от Националния литературен конкурс, посветен на 115-годишнината от рождението и 90-годишнината от смъртта на Христо Смирненски. Конкурсът е организиран от ССП и Салона за култура и публицистика "Журналист" към СБЖ.

Първа награда за стихотворение печели Емона Панчева, ученичка в 11-и клас, за "Среща с герои на Смирненски". 

Присъдени са и три награди за есе. Първата е за Ралица Шморанц за "Писмо до Христо Смирненски", втората – за Йорданка Росенова, ученичка в 12-и клас, за "Разговор с портрета", и третата награда – за Мариела Апостолова, за есето "Новите братчета на Гаврош".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 На снимката в пресклуба на БТА: Никола Божков (книгоиздател от Бургас с наградата на Киро Дженков) и част от Управителния съвет на ССП - Владимир Луков, Божидара Цекова (първи зам. председател на ССП), проф. д-р. Стефан Влахов - Мицов (председател на ССП) и Станислав Марашки

Свободен писател, ноември, 2013 г.