110 години дипломатически отношения България–Испания

На 22 юни в издателство COLIBRI се състоя представяне на книгата „По стъпките на един испански дипломат в София: Хулио Паленсия. Преглед на дипломатическите отношения между Испания и България” – туристическа и културна обиколка на емблематичните места в София, свързани със 110-годишнината на испанското дипломатическо присъствие в българската столица.

Изданието бе изготвено от посолството на Испания в рамките на честванията по повод годишнината от дипломатическите отношения между нашите две страни. Близкото сътрудничество с Държавната Агенция „Архиви“ направи възможно в Пътеводителя, който представяме на вниманието на обществеността, да влязат важни документи, свързани с местоположението на испанските легации в София през годините, а също и изображения от времето, илюстрирано в маршрута. Издателство КОЛИБРИ издаде книгата на испански и на български език.

Церемонията се водеше от заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова, заедно с негово превъзходителство посланика на Алехандро Поланко. Представяне на изданието направи Иванка Гезенко от държавни архиви. Директорът на издателството Жаклин Вагенщайн приветства гостите на събитието. Прочетени бяха поздравителен адрес от вицепрезидента на Република България, г-жа Илияна Йотова и приветствие от Директора на Сефарадски център-Израел, Мигел де Лукас. Прожектирани бяха два видеоклипа от маршрута.

Туристическата обиколка обхваща местата, свързани с историята на дипломатическите отношения от създаването им през 1911 година,– сградите, в които се е помещавало испанското посолство, представени са и испанските дипломати, работили в София. Сред тях се откроява Хулио Паленсия и Алварес-Тубау, на когото е посветен маршрутът, заради защитата на сефарадското общност в България между 1940 и 1943 г и по време на Втората световна война. Преминаваме през най-красивите улици в центъра на София, започвайки от площада на Народното събрание и завършвайки в Синагогата. Освен емблематичните архитектурни сгради и паметници на града, с испанското присъствие са свързани и някои малко известни места.

 

Гилермо Молина,

сътрудник в посолството на Испания в България

(Информация чрез Здравка Димитрова, София, 23 юни 2021 г.)