Нов национален литературен сборник на издателство „Многоточие”

Истинско е само преживяното.

Всичко друго написано е изсмукано от някакви съмнителни пръсти.”

Отвъд видимия свят съществува друг, все още непознат за нас... „ – това е мотото на литературния сборник „Отвъд”, който месец февруари 2021 г. излезе от печат под знака на издателство „Многоточие-М” – гр. София. На корицата на книгата още четем: „Това са истински разкази на очевидци на свръхестествени явления, събрани от всички краища на България.” Действително в своите 316 страници книжно тяло сборникът съдържа 76 разказа, написани по преживявания на своите автори, между 40 и 50(трудно е да се преброят точно, тъй като някои са се подписали освен с истинските си имена и с псевдоними) като петима от тях са от Русе, а именно – Зоя Раднева, Елена Богданова-Влайкова, Валентина Цвяткова, Юлия Николова и Антония Атанасова. Някои са членове на Съюза на свободните писатели в България. Обединяващото за всички автори е, че участват в онлайн групата на издателството – Литературен клуб „Многоточие” във фейсбук, където публикуват своите произведения.

В същата група през цялата година текат литературни конкурси на различни теми – за поезия, проза, хумор и сатира, прави се класация и известен брой отличени творби от всеки конкурс след това се обединяват в различни книжни издания – алманаси и антологии. Това е едно много добро начинание, защото така всяко написано качествено произведение (поетично или прозаично) може навременно да види „бял свят”, да бъде прочетено от повече хора (наместо дълги години да хваща паяжина в чекмеджето на писателя). Именно затова много съвременни автори предпочитат да се включват в такива национални литературни сборници, по този начин се формират литературни кръгове, авторите си взаимодействат едни други и все таки творчеството върви напред и допринася за всеобщото благо. Да не забравяме, че писаното слово представлява значима част от националното богатство на една страна. А творбите, влезли в който и да е литературен сборник, все пак са отбрани, минават през съставител и редактор, тоест се прави някакво пресяване и наяве излизат текстове, които си заслужават да бъдат публикувани. Ще спомена за няколко издателства, които през последните години развиват дейност в тази насока: това са издателството на Русенския филиал на ССП, издателство „Буквите”, издателство „Лунна светлина 13” и издателство „Многоточие”, което сега се представя с уникалната книга „Отвъд”.

В предговора към изданието Даниел Меразчиев – писател и редактор в издателството и един от администраторите на фейсбук групата „Литературен клуб Многоточие” казва: „Сигурен съм, че отвъд видимия свят съществува друг, все още непознат за нас. Научните изследвания по него са още в ранен етап, но рано или късно ще дадат резултат. Но първо трябва да повярваме, а после дружно да търсим обяснения. Авторите в тази книга не само са повярвали в отвъдното, а дори са имали близки срещи с него. Прочети и ще повярваш!”

Изумително е колко много хора са се докоснали до свръхестественото, преживели са необясними случки или са наблюдавали странни явления. Всички те са описани в настоящите разкази: срещи с духове, привидения, извънземни, нереални сънища, които се превръщат в реалност, ужасяващи предчувствия, предсказания, пророчества и преживелици, които се случват във видимия свят, оставят трайни следи и човек помни завинаги. Темата на сборника наистина е интригуваща, а лично преживените случки са описани така, че се четат с интерес. И най-важното – историите в тази книга звучат като истински, колкото и да са несъвместими с прагматичния ни поглед към реалния свят, предизвикват емоции, повдигат нивото на адреналина...

Забележително е участието на русенската група авторки (защото са само жени) в сборника, похвална е тяхната активност. Ето и заглавията на разказите им: „Мистична среща с другото измерение” /Юлия Николова/, „Нито съм луда, нито лъжа” /Зоя Раднева/, „Падналият зъб, кукумявката и черният шал” /Елена Богданова-Влайкова/, „Имам си закрилник” /Зоя Раднева/, „Някои чудеса в моя живот” /Елена Богданова-Влайкова/, „Те ни помагат” /Зоя Раднева/, „Бабини поверия” /Елена Богданова-Влайкова”, „Баба ми, лечителката” /Валентина Цвяткова/, „Анжела и случайността” /Антония Атанасова/.

В заключение ще кажа, че историите, събрани в „Отвъд” заслужават да бъдат прочетени, не само защото са истински, а защото са доказателство, че отвъд видимия свят съществува и друг.

ISBN 978-619-7542-60-8

Отвъд”, разкази, Българска, Първо издание

Редактор – Ивелина Цветкова, Корица и оформление – Даниел Меразчиев

Литературен клуб „Многоточие”, 2021, Издателство „Многоточие-М”

 

Надежда Радева, ССП – Русе