Dunia Pălăngeanu

Писател, поет, прозаик, публицист, личност в културния живот на Гюргево, Румъния.

Родена е на 14 март 1954 г. в Гюргево. Член е на Съюза на професионалните журналисти на Румъния (UZR) и на Асоциацията на румънските писатели (SSR).

Завършва Педагогическия институт в Гюргево. Активно участва в културния живот на Гюргево като директор на Дом на културата "Йон Виня" и Popular University Гюргево, координатор на Регионалния център за обучение Гюргево.

Главен редактор е на изданията за литература и изкуство: "Под знака Лучафърул" и "Donaris", която създава под егидата на Асоциацията на културата и младежта "Йон Виня", чийто председател е от 1996 г. до наши дни.

Тя е сред основателите на културното списание "Влахия" (за литература, история и изкуство) и в момента сътрудник на това списание Гюргево.

Председател е на литературния кръг„Лучафарул”;

Основател и координатор е и на трансграничното дружество за литература и изкуство "Дунавски съзвездия", което основава в Гюргево през 2002 г. – една истинска културна и духовна платформа, която обединява писатели, хора на културата и изкуството от дунавските градове Гюргево и Русе (България).

От 2016 год. е общински съветник от листата на пенсионерите в ресор „Култура, литература, образование и спорт.”

Била е репортер на местната телевизия "Мунтения TV", автор на фолклорни предавания по телевизия "Diva TV".

Лауреат е на множество литературни конкурси и литературни фестивали в Румъния, "Ion Minulescu", "Захария Станку", "Йон Виня", "Димитрие Болинтиняу", "Никифор Крайник", "Carmen Patriae", "Траян Demetrescu", "Сорин Тител "" Флори де джер " и т.н.

Литературният дебют на Дуня Паланджеану е през 1994 г. със стихосбирката "Провинциални писма", представена от писателя Петър Гелмез (издадена в Гюргево).

Някои от издадените ѝ книги са:

~ "Провинциални писма" - стихове, Гюргево, 1994

~ "На разговор с моя ангел-пазител" - проза, Букурещ, 1995

~ "Молитва за утрините на града" - стихове, Букурещ, 2002

~ "На кулата с часовника" – стихове, Букурещ, 2013

~ "Литературни спомени – Клуб Зорница в страниците на периодичния печат” /публицистика/, изд. "Амург сентиментал", Букурещ, 2014

~ "Дунавски миниатюри" – стихосбирка, в едната част е билингвистична /на български и румънски/, изд. 2015 г., изд. „Амург сантиментал” - Букурещ

~ "Градски стихотворения" - Букурещ, 2014

~ „Утихнала снежинка” – 100 текстове хайку – двуезична – на български и английски, изд. „Амург сантиментал” – Букурещ, 2017 г.

 

Поезия:

ДУНЯ ПАЛАНДЖЕАНУ – ПО СЛЪНЧЕВИЯ ДИСК НА СЪРЦЕТО...

Критика:

РУМЪНСКАТА ПОЕТЕСА ДУНЯ ПАЛАНДЖЕАНУ ЗА ДВУЕЗИЧНАТА СТИХОСБИРКА НА НАДЕЖДА РАДЕВА „НЕ СЪМ САМА”