Магда Белло е известна в испаноезичния свят никарагуанска поетеса, писателка и есеистка – носителка на престижната международна награда за поезия на името на големия никарагуански поет Рубен Дарио (Rubén Darío, 1867-1916).

Тя е родена в гр. Масая, Никарагуа, на 2 август 1976 г. Прекарва детството и младостата си в родния си град. Неин настойник е братът на на майка й – поетът Рафаел Белло (Rafael Bello), който от малка я въвежда в света на книгите и на лирическата поезия. Като дете тя пише и първите си стихотворения. В ранната си младост следва икономика и теология – като специализира после църковна история, есхатология, херменевтика и омилетика.

През 2003 г. Магда Белло написва и публикува първия си роман “Вашите кукли” ("Muñecos de tusa"), а през 2016 г. и втория си роман “Венера на нечестивите” („La Venus de los perversos“). В този период от време започва да публикува и стихове, а също и да сътрудничи с поезия и есета в списание “Политически лидери” – гр. Пачука, столица на щата Идалго в Мексико (Revista Líderes Políticos de Pachuca – Hidalgo, México). В същото списание в раздел Literatura Internacional › México тя води рубрика със заглавие “Литературна лупа на Магда Белло” (La lupa literaria de Magda Bello), в която представя творби на поети от различни краища на света.

Първата стихосбирка на Магда Белло “Разпръснати спомени” (“Memorias dispersas”) излиза през 2016 г. като издание на Никарагуанското дружество на младите писатели. В нея са включени поредица от стихотворения, тематично свързани с околната среда. Те са вдъхновени и са написани в резултат на пътуванията на поетесата като директор на образователни програми на неправителствени организации в Северната и в Карибската част на Никарагуа, където девствените гори са били подлагани на изсичане.

Следващата й стихосбирка със заглавие “Емили” излиза през 2017 г. Тя съдържа 20 стихотворения, вдъхновени от живота на известната по света американска поетеса Емили Дикинсън. Същите стихотворения са израз на парадоксално поетично осъвместяване на два духовни женски свята – този на Емили Дикинсън в съзерцателната й самота, копнежи за любов и предизвикателства към смъртта и този Магда Белло, преизпълнен със светлина, осветляваща загадъчното съществуване на американската поетеса в нейните “забранени” любови и прекрасни поетични видения.

Премиерата на стихосбирката “Емили” се осъществява на 16 май 2017 г. в Северноамериканския културен център в Никарагуа в условията на тържествено откриване в него на библиотека на името на Емили Дикинсън.

През същата 2017 г. испанският поет Франсиско Мартин Мартин (Francisco Martín Martín, известен като поет на високата испанска поезия) в равностойно съавторство (като брой стихотворения от общо 76) с Магда Белло публикува стихосбирката „По следите на Принца“ (“Tras la huella del Príncipe”). Стихотворенията са написани и публикувани в чест на поета Рубен Дарио по случай 150 -годишнината от рождението му и стогодишнината от смъртта му.

За книгата си „Няма пропуск към Катарина“ (“No hay pasada a Catarina”) – стихосбирка, съставена от 48 стихотворения, написани като поетичен дневник по време на социалната криза в Никарагуа между април и юли 2018 г. (Катарина е село с граждани от местната съпротива в разгара на кризата; намира се в непосредствена близост до град Масая с единствен изход към Панамериканската магистрала) – именно за тази своя поетична книга Магда Белло е удостоена през същата 2018 г. с престижната Международна награда за поезия “Рубен Дарио”.

В резултат на значимото й поетично дело (и в духовен, и в социален смисъл) поетесата е официално поканена през 2019 г. да посети големите градове на Мексико, а също и тези на Испания – Мадрид, Барселона, Силледа, Мурсия, Малага – и за кратко време тя става известна като поетеса и в тези две големи страни на испаноезичния свят.

През 2019 г. излиза и петата й стихосбирка “Зима в Москва” (“Invierno en Moskova”, Editorial Universitaria, UNAN – Managua), интуитивно проникваща и образно разкриваща духовни аспекти от живота на големия руски поет Владимир Маяковски. (Известно е, че през 1925 г. Маяковски посещава Мексико Сити и написва по-късно сборник от стихотворения под заглавие "Испания. - Океан. - Хавана. - Мексико. - Америка", а също и есе "Моето откриване на Америка".)

През 2019 година за високите си творчески постижения в областта на никарагуанската култура и литература Кметът на град Масая удостоява Магда Белло със звание “Любима Дъщеря на Масая”.

Поезия:

MAGDA BELLO / МАГДА БЕЛЛО – НЯМАМ ДРУГ ГЛАС ОСВЕН СТИХОВЕТЕ СИ

Информации, свързани с авторката:

ВЛАДИМИР ЛУКОВ КАТО ПОЕТ В МЕКСИКАНСКО СПИСАНИЕ