Revista Líderes Políticos – Pachuca – Hidalgo, México

Това е всъщност наименованието на списанието, което излиза периодично в столицата на щата Идалго в Мексико – гр. Пачука – на електронен и на книжен носител. Директор на списанието е Gregorio Quijano. В него се списва раздел Literatura Internacional › México и рубрика със заглавие „Литературна лупа на Магда Белло“ (La lupa literaria de Magda Bello).

https://liderespoliticos.com.mx/el-lugar-donde-empieza-el-infinitovladimir-lukov-poeta-y-escritor-bulgaro-e3TU4NDQ0Nw.html

Магда Белло е известна в испаноезичния свят никарагуанска поетеса, писателка и есеистка – носителка на престижната международна награда за поезия на името на големия никарагуански поет Рубен Дарио (Rubén Darío, 1867-1916). Родена е в гр. Масая, Никарагуа, на 2 август 1976 г. Тя е авторка на пет поетични книги и на два романа. Удостоена е с международната награда „Рубен Дарио“ за поетичната си книга „Няма пропуск към Катарина“ (“No hay pasada a Catarina”) – стихосбирка, съставена от 48 стихотворения, написани като поетичен дневник по време на социалната криза в Никарагуа между април и юли 2018 г. (Катарина е село с граждани от местната съпротива в разгара на кризата; намира се в непосредствена близост до град Масая с единствен изход към Панамериканската магистрала). Магда Белло е известна в испаноезичния свят (и не само в него) и с поетичната си книга „Емили“ (2017), съдържаща 20 стихотворения, вдъхновени от живота на известната по света американска поетеса Емили Дикинсън, а също и с издадената в Испания стихосбирка „По следите на Принца“ (“Tras la huella del Príncipe”-2017) в равностойно съавторство с известния испански поет Франсиско Мартин Мартин (Francisco Martín Martín). Стихотворенията в стихосбирката (половината от които са на Магда Белло) са написани и публикувани в чест на поета Рубен Дарио по случай 150-годишнината от рождението му и стогодишнината от смъртта му.

През 2019 година за високите си творчески постижения в областта на никарагуанската култура и литература Кметът на град Масая удостоява Магда Белло със звание “Любима Дъщеря на Масая”.

 

***

В рубриката „Литературна лупа на Магда Белло“ на списание Líderes Políticos – Hidalgo, México – Любимата Дъщеря на Масая представя българския поет Владимир Луков с цикъл от четири стихотворения със заглавието на едноименната му белетристична книга „Мястото, откъдето започва безкраят“ ("El lugar donde empieza el infinito").

 

Стихотворенията и кратката творческа биография на Владимир Луков са представени двуезично – на български и на испански език в превод на именитата българска испанистка, преводачка и дългогодишна журналистка в испанската Редакция на Българското национално радио Мария Пачкова.

***

На поета Владимир Луков не му е известно как е попаднал в Литературната лупа на никарагуанската поетеса Магда Белло. Знае само (както сам споделя), че това технически е станало чрез социалната електронна мрежа Fasebook. Този факт сам по себе си говори за безграничните днешни възможности за духовно общуване на поети и писатели от различни култури, а също и за възможностите за обмяна помежду им на литературни творби, който носят уникалните вътрешни кодове на самите техни култури. В случая – на никарагуанската и на българската народностни култури.

Информация Свободен писател, София, 23. 10. 2021 г.

 

https://liderespoliticos.com.mx/el-lugar-donde-empieza-el-infinitovladimir-lukov-poeta-y-escritor-bulgaro-e3TU4NDQ0Nw.html

 

http://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-16-12-33/1130-magda-bello

 

https://es.m.wikipedia.org/wiki/Magda_Bello

 

http://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-12-03/8-vladimir-lukov

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2