Състоя се от 14-ти до 18-ти май 2019 г. в Община Илинден, гр. Скопие

 

Всъщност това е станалата вече традиционна за Община Илинден 20-та юбилейна Литературна манифестация на поети, писатели, художници и музиканти от Македония, от Балканските държави и от Унгария.

И тази година тя се провежда не само под егидата на Общината, но и под прякото ръководство и покровителство на нейния високо просветлен и ерудиран Градоначалник (избиран вече няколко поредни мандата за такъв) магистър Жика Стояновски. (На снимката, горе; празнично откриване на Манифестацията.)

Впрочем, манифестацията се осъществява и с активната организационна и съдържателна дейност на най-реномираното македонско Книгоиздателство „Матица Македонска“ в лицето на известния македонски поет Раде Силян, а също и с подкрепата на Министерството на културата на Македония.

Така в продължение вече на двадесет години Литературната манифестация – Илинден – е превърната на само в традиционно за Общината културно събитие, но и в общо национален и международен Празник на литературата и изкуствата.

***

И тази година едноседмичният Празник на литературата и изкуствата в Община Илинден, Скопие, беше изпълнен с богата по форми и съдържание програма.

Основните моменти от нея бяха няколко.

1.Осемдесет години от написването на стихосбирката „Бели мугри“ от Кочо Рацин – един от основоположниците на съвременната македонска литература и поезия – и премиера на същата стихосбирка, преведена на десет славянски езици; на български – от поета Петър Караангов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Честване на 90 години от рождението на академиците-поети и писатели Матея Матевски и Гане Тодоровски. Същите бяха представени със свои поетични книги и беседа за творческият им път от Раде Силян.

3. Премиера на книгата „Мартин Крпан“ на посланика на Република Словения в Скопие негово превъзходителство проф. д-р Милан Язбец. Книгата беше представена от проф. д-р Кристина Николовска.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Откриване на изложба на известният македонски художник Стефан Хаджи-Николов. Творчеството му бе представено от известният македонски поет и интелектуалец Ефтим Клетников.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Премиера на антологията „Десет унгарски поети“, съставена и преведена от известния македонски поет, писател, художник и полиглот Паскал Гилевски. Премиерата се състоя с участието на унгарския посланик в Скопие негово превъзходителство д-р Ласло Дукс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Поетически митинг „Стихове за душата“ с участието на тридесет поети от Македония, от Балканските държави и от Унгария.

На участниците в Литературната манифестация бяха връчени от Градоначалника на Общината Жика Стояновски Признания с почетен знак „За особен принос в развитието на културата и културните ценности“.

Между тези основни събития в Дома на културата в Община Илинден се проведоха и редица други празнични чествания и представяния на творби на млади поети, на творци на детска литература, на отделни книги и др.

***

Българската страна в Двадесетата юбилейна литературна манифестация – Илинден (2019) – беше представена по покана на Градоначалника на Общината от поета и писателя Владимир Луков – член на Съюза на свободните писатели в България и негов Заместник председател от 2014 г. насам.

На него също му бе връчен Почетен знак-признание „За особен принос в развитието на културата и културните ценности“.

Впрочем Владимир Луков е познат в Македония, „републиката на поезията“ (Любомир Левчев), не само с две свои поетични книги, публикувани там - „Слънчев пояс“ (2016 г. , Из. „Матица Македонска“, Скопие) и „Провидения“ (2006 г., Из. „Макавей“, Скопие, поредица „Балкански писатели“), но и с много негови стихове, публикувани в различни реномирани македонски списания и антологии, включително и в Антология „Светият път – поезия от балканските народи“, съставена от поета и издателя със световна известност Раде Силян.

Особеният му принос обаче се състои в превеждането и представянето на редица именити македонски поети на български език, между които Раде Силян (с книгата „Зло време“, Из. „Богианна“, София, 2014 г.),Ристо Ячев, Бистрица Миркуловска, Никола Алтиев, Методия Тошевски, Исуф Сюлейман, Иван Антоновски, Стефан Марковски, Славчо Ковилоскии др.

Ето още някои фотомоменти от Манифестацията

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На снимката: акад. Витомир Митевски, Драган Миялковски, Рде Силян, Жика Стояновски, Владимир Луков и Паскал Гилевски

 

 

 

 

 

 

 

 Художникът Стефан Хаджи-Николов и поетът Ефтим Клетников

С известния македонски поет от Сърбия академик Ристо Василевски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С известния македонски поет от Битоля Панде Манойлов

 

Информация: Свободен писател, София, 26 май, 2019 г.