На 22 април 2015г. в театър „Тудор Виану” русенската група на свободните писатели участва в празниците за Дните на Гюргево по покана на румънската Асоциацията за литература и изкуство и на нейната повелителка ДУНЯ ПАЛАНДЖЕАНУ.

Връзката между двата творчески екипа са традиционни, но всяка среща си има своя атмосфера, свои емоционални акценти и нюанси. На това парти на талантите в областта на словото, музиката, песните и танците се откроиха две съвместни изяви.

Първата, която даде чудесно начало на празника на творческия дух, бе представянето на поетичната книга „С дъх на есен” от АЛЕКСАНДРИНА ШАХАНОВА. Нежният и съкровен лиризъм с отсянка на изстрадана мъдра тъга в изпълненията на поетесата бе адекватно интерпретиран в румънското звучене на стиховете, преведени от НАДЕЖДА РАДЕВА и прочетени от ДУНЯ ПАЛАНДЖЕАНУ.

Неуловимите усмивки „с дъх на есен”, пробягващи по струните на китарата на МИХАЕЛА СТОЙКА и ромонящи по клавишите на пианото, допълваха дотолкова емоционалните впечатления на публиката, че тя възторжено аплодира поетесата още преди да чуе превода на румънски език.

Вторият атрактивен момент в срещата бе импровизираният диалог между представителите на младите творчески поколения на Русе и Гюргево. Най-младият кандидат-член на русенската група на ССП – дванадесетокласничката от Английската гимназия ГАЛЕНА СТОЯНОВА подари своя фентъзи роман „Фрея” на младия автор на книгата с афоризми „Произведено в Гюргево” д-р КУЗМИН ДЖОРДЖЕСКУ. Двамата спечелиха много поздравления и аплодисменти с модерното си образно слово, въплътило красивата мъдрост на младостта.

На празник – като на празник: имаше пъстра изложба от книги на автори от Русе и Гюргево, и автографи, и цветя, и сладки почерпки, и снимки за спомен, и разменени поздрави без превод, защото талантът да споделяш познание и радост чрез словото е разбираем на всички езици. Авторите от българската литературна група: Йордан Василев, Живодар Душков, Александрина Шаханова, Надежда Радева, Антоанета Александрова, Галена Стоянова и Татяна Живкова бяха посрещнати радушно и специално представени като гости на празничната румънска вечер.

Усещането си за единство чрез творческите вдъхновения в художествени творби и музиката изрази със закачливи нотки един от доайените на гюргевската интелигенция, автор на „Игри на съдбата”: „Нас ДУНАВЪТ ни бил разделял?! Не, нас ДУНАВЪТ ни събира!”

Татяна Живкова, Русе

Свободен писател, 01. 05. 2015 г.

 

Фотомоменти от творческата вечер в Гюргево