Управителният съвет на Съюза на свободните писатели в България удостои по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май (2023 г.) със специалната награда на ССП „Възроденият феникс“ за цялостно литературно творчество и за принос в развитието на Съюза поетесата от гр. Русе Надежда Радева.

 

Наградата ѝ беше връчена от Заместник-председателя на ССП Лиляна-Цезия Механджиева на тържество, проведено на 23 май в читалище „Славянска Беседа“ – гр. София.

 

Надежда Радева е член на Управителния съвет на ССП и Секретар на Филиала на ССП в гр. Русе. Авторка е на петнадесет книги с поезия и проза, четири от които са за деца. Освен в България има множество публикувани стихотворения в Румъния, Сърбия и Северна Македония, а също и в издания на българските общности в чужбина. Превежда от румънски. Нейни творби и книги са отличавани с награди от множество регионални и национални литературни конкурси. Носителка е и на румънски награди за преводаческа дейност и за принос в румънско-българските културни отношения. Съставителка е на антологии и поетически сборници.

 

Надежда Радева е учредителка и е един от основните организатори на многообразните творчески изяви на Филиала на ССП в гр. Русе и на интензивните творчески връзки на същия Филиал с румънски писателски общности. Член е и на Дружеството на русенските писатели „Светлоструй”. Основен инициатор и организатор е на публичните изяви цялата русенска писателска общност. Благодарение на нея се разширява и кръга от читатели на българска художествена литература. Малко е да се каже, че Община и Държава са в дълг на хора като Надежда Радева.

 

Владимир Луков, Председател на ССП

***

 

Участници в тържеството

София, 23 май 2023 г.