В Бургас се състоя премиерата на най-новата книга на Радка Илчева – председател на бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България.

 

В стихосбирката й „Влюбен шепот“ дума по дума, образи по образи, метафори по метафори, стих по стих поетесата извайва пълнокръвни образи на влюбената жена, на добрата майка, съпруга и дъщеря. В нейната поезия специално място е отделено и на морето – с плажа, раковините, пясъка, мидите, вълните и, разбира се, лятото. Акварелната пъстрота и музикалност на стиховете често отразяват различни природни звукове, багри и аромати.
Във „Влюбен шепот“ са намерили място и много сонети, които Радка Илчева умело вмества в рамките на графичните структури и изисквания на този жанр. Тя демонстрира и изкусно майсторство в най-късата поетична форма хайку, като с впечатляваща пестеливост успява с кратките фрази да пресъздаде цели събития и да разкрие пред читателя един пълнокръвен свят от вълнуващи преживявания.
В букета от най-разнообразни теми, които Радка Илчева ни поднася с нейния „Влюбен шепот“, е несъмнено, че всеки от нейните читатели ще открие за себе си близък до сърцето си сюжет.


Други книги от Радка Илчева: „Ехото зове вика“ (2002 г.), „Дядо Еж на гости“ (2004 г.), „Пясъчно танго“ (2005 г.), „Тръгнал Шурчо за булка“ (2008 г.), „Пътеки към детството“ (2014 г.) и „Щурата калинка“ (2018 г.).
През 2019 г. Радка Илчева е удостоена от ССПБ с почетната грамота „Народни будители“ за високи постижения и за цялостно творчество.

Информация: Диана Фъртунова

гр. Бургас

 

http://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-12-03/57-radka-ilcheva