Институт Сервантес – София организира среща с писателката Катиша Агире като част от Поредицата от срещи относно баска литература, преведена на български език.

Срещата има за цел да популяризира литературното творчество на Катиша Агире на баски език и да разпространи превода на български на нейния роман "Изчакай да превали", преведен от Мария Пачкова и издаден в България.

Събитието ще се проведе на 28 април от 19.00ч. в “НБУ в Центъра” (ъгъла на ул. “Г.С.Раковски” и бул.”В.Левски”)

Катиша Агире (Витория-Гастейс, Страна на баските, 1981) е писателка на баски език. Започва своята литературна кариера през 2007 година с книгата с разкази „Липсва ни огънят“ ("Sua falta zaigu"). Благодарение на стипендията „Успех“ ("Igartza") през 2009 година тя публикува своята втора книга „Среда на живот" (“Habitat”). Авторка е на многобройни книги за деца и юноши, между които приключенската сага " Амая Лапиц" (2010, 2013 и 2021). През 2015 година публикува първия си роман "Изчакай да превали" ("Atertu arte itxaron") и печели стипендията "Августин Зубикарай" и наградата на читателите "111 Академия". През 2018 г. излиза последният ѝ роман „Майките не“ ("Amek ez dute"), преведен на осем езика, който предстои да бъде екранизиран.

 

София, 27. 04. 2022 г., Мария Пачкова