На 23 май 2021 г. на тържество по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Националната художествена галерия – "Двореца" Министерството на културата на Република България удостои с национална награда Почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност двама наши автори ЮЛИЯ ГЕОРГИЕВА ВАПЦАРОВА – поетеса и журналистка от гр. София, бивша дългогодишна библиотекарка и водеща на местни телевизионни културни рубрики и предавания и ИВАН НЕДЕЛЧЕВ БЪЧВАРОВ – поет, белетрист, журналист, бивш дългогодишен главен редактор на местен вестник и бивш дългогодишен методист по библиотечно дело в Окръжен съвет за култура гр. Варна.

 

 

 

Наградите бяха връчени от Министъра на културата проф. Велислав Минеков.

 

 

 

***

Управителният съвет на Съюза на свободните писатели в България – като отправя сърдечна благодарност към Министерството на културата в лицето на Министър проф. Минеков за решението да удостои наши творци с престижната държавна награда „Златен век“ – пожелава на наградените и на всички други наши автори по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност здраве, дълголетие и вдъхновение за сътворяване на още прекрасни литературни творби и дела.

Личните творчески постижения в литературни творби, които съдържат, обогатяват и пренасят във времето кода на българската културна и национална идентичност, са постижения и на Съюза ни.

Честит Празник, колеги!

Проф. д-р Стефан Влахов – Мицов, Председател на ССПБ

Владимир Луков, Заместник председател на ССПБ

София, 23 май 2021 г.

 

***

ЮЛИЯ ВАПЦАРОВА

Поетеса, журналистка, дългогодишен читалищен работник. Родена на 30 юли 1941 г. в гр. Хисар, област Пловдив. Завършила е Библиотекарския институт в София. Работила е дълги години като библиотекар. Упражнявала е тази книжовна професия с възрожденска любов и усет към духовните потребности на читателите. Била е водеща на културни и познавателни рубрики в местната телевизия.

Авторка е на стихосбирките "Убежище на сянката", "Остров от време", "Вглъбена светлина", „Развенчаване на щуреца“ и „Зеленото събуждане“. Представена е като поетеса в множество литературни антологии и сборници на Съюза на свободните писатели в България, между които Антология "Огледало - Нова българска литература" (2002), Антология „Развитие“ (2005), Антология „Отражения“ (2015) и др. Удостоена е с наградата за поезия (2002 год.) на Съюза на свободните писатели за книгата и "Вглъбена светлина".

За книгата й „Развенчаване на щуреца“ литературният критик проф. Чавдар Добрев между другото пише: „Ако нещо ми е направило по-силно впечатление в тази книга, това е, че е сътворена от умен и интелигентен автор, предразположен да вижда жизнените дисонанси и ги поднася сгъстено, да ги обобщава точно и твърде отчуждено... В стиховете се таят обаче благородство и човечност, които ми допадат. Това не е нежност, а съпричастие, не е възторг, а грижа за познанието да не ни овладее мракът, който наднича зад плътните стени на всекидневието...“

 

***

ИВАН БЪЧВАРОВ

Поет, белетрист, журналист и бивш дългогодишен методист по библиотечно дело в Окръжния съвет на гр. Варна, отдел "Просвета и култура". Роден е на 2 май 1933 г. в гр.Опака, Разградска област. Завършил е Библиотекарския институт в София. Доайен е на Съюза на свободните писатели в България и член на Управителния съвет. Председател е на Филиала на същия Съюз в гр. Варна.

Член е и на Съюза на българските журналисти.

Бивш главен редактор на местен вестник.

Представен е като поет в български, украински и финландски поетически сборници и списания.

Съставител е в различни години на четиринадесет литературни антологии с творби на варненски поети и писатели, издадени с логото на Съюза на свободните писатели в България, Филиал – гр. Варна.

Автор е на стихосбирките "Диви цветя", "Плаващо море", "Нежност от тоя свят", "Подстригване на активисти", "Неизвестни сияния", "Идвам от любовта", "Нежни светкавици" (2004) и "Заточение на сърцето в рая" (2005).

Пише и проза. Автор е на документалната повест"По пътя на героизма" и на романа "Зората им е местожителство", а също и на пиесите: "Гърдите на феята", "Сянката на хищника", "Туркинята в другото светло" и "Раят на дяволите".

Носител е на национални и Варненски награди за поезия.

Изготвил биографичните справки: Свободен писател, София, 26 май 2021 г.


https://svobodenpisatel.org/…/2012-12…/67-yuliya-vaptzarova

 http://www.svobodenpisatel.org/…/2012-12…/19-ivan-bachvarov