Калина Няголова е родена в София в семейство на интелектуалци .

Тя е оперна певица с известност у нас и в чужбина, където е пяла с различни знаменитости, между които е и световноизвестният румънски оперен певец Николае Херля. Праправнучка е на видния български композитор и музикален деец Емануил Манолов.

Завършва Музикалната академия в София при професор Георги Златев-Черкин. Лауреат е на различни фестивали и е носителка на златни медали. Има издадени няколко компактдиска.

Преди Музикалната академия Калина Няголова завършва френска и немска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Работи в отдел „Връзки с чужбина” към Съюза на архитектите в България и като преподавател по френски и немски език във Висшето военно строително училище в София.

Още от най - ранна възраст се занимава с писане на проза и поезия.

Има редица публикации в периодичния печат – статии по повод годишнини на видни наши и чужди музикални дейци, статии за иновативни сгради и строителни обекти у нас и чужбина, интервюта с известни наши личности, най-вече в областта на изкуството и множество стихотворения в различни вестници и списания.

Член е на Съюза на свободните писатели и на Съюза на българските журналисти.

Калина Няголова е носителка на десет награди за поезия на Международния поетичен конкурс „Европоезия” в Париж, Франция, както и на Международна награда за поезия на Центъра за европейска култура „Алдо Моро”, Лече, Италия.

Издала е три стихосбирки „Зовът на морето с 204 стихотворения на тема морето, в които много често морските пейзажи се явяват символи на философски разсъждения и житейски умозаключения; стихосбирките „Целувката на утрото” и „Повеи” съдържат стихотворения с разнообразна тематика.

За стихосбирката „Повеи”, издадена 2018 г. е удостоена със званието „Народен будител 2018” от Съюза на свободните писатели в България.

Нейни стихотворения са преведени на френски и италиански език и са публикувани в множество чужди антологии.

Участва със свои стихове в периодично издаваните от Съюза на свободните писатели в България антологии – „Съзвездие”2010г., „Светоусещане” 2013г., „Отражения” 2015г., „Графити” 2018г., и в годишните тематични издания на Съюза – „София моя любов!” 2016г., „Истории с крила и опашки” 2017г., „Aqua” 2018г.

Поезия:

 КАЛИНА НЯГОЛОВА – ГРАДЪТ ПОТЪВА ТАЙНО В СВОЯ СЪН...