Божидара Цекова произхожда от стар възрожденски род. Прадядо и Атанас Минчов е търговец в Велико Търново, участник в църковните борби, народен представител и зам. Председател на третото Народно събрание. Дядото като полковник участва във всички войни в началото на двайсети век. Баща и завършва право и финанси, а майка й немска филология. Кариерите им приключват с идването на Народната власт. Божидара Цекова е родена в София, завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” и двайсет и пет години е актриса в Сатиричния театър. Прави записи в радиото, дублажи в телевизията, детски спектакли, хумор, конферанс, снима се във филми. Автор е на радиопиесите „Умното овчарче”, „С балкон на луната”, „Остани с мен, Лаби”, „Веществени доказателства”, „Крясък за помощ”, „Рокер Ромео”, „Позвъни ми”, на телевизионната пиеса „С вкус на горена захар”, на предавания и сценарии. Издава книги с разкази и новели: „Колосани минзухари”, „Спомени за любов и смърт”, „Дългото мълчание”, „Зад фасадата” и „Хора сме”. Автор е на романите: ”Неведоми пътища”, „Всички дни от седмицата” и „Неразбраните”. Участва в алманасите на Дамски литературен салон „Евгения Марс”, антологиите на ССП и в антология „Пишещи актьори”.

За пиесите „С балкон на луната” и „Рокер Ромео” получава първи награди на анонимни конкурси на Комитета за изкуство и култура, за телевизионната пиеса „С вкус на горена захар” - втора /първа не се дава/ на анонимен конкурс на телевизионния театър и КНИК, за театралната пиеса „Кой си ти?” - втора награда /първа не се дава/ за комедия и трета за криминалния разказ „Коледно убийство”.

Носител е на международната награда на OIRT, на „Блага Димитрова” на Национален граждански форум „Българка”, на „Будител 2002” на ССП и на „Сребърен ритон” за принос в развитието на културата в България на Министерството на културата.

Първи зам.председател на ССП, председател на Дамски литературен салон „Евгения Марс” и на клуб „Благовещение”, артистичен секретар на Фондация „Млади български таланти” и фонд „Иван Димов”, член е на Управителния съвет на Форум „Българка”.

Печели награди от национални конкурси: за радиопиесите „, за комедия, за криминален разказ и за телевизионна пиеса. Носителка е на приза ”Блага Димитрова” на Национолен граждански форум „Българка”, „Будител 2008” на Съюза на свободните писатели, на международната награда на OIRT и на „Сребърен ритон” на Министерството на културата за принос в развитието на културата в България.

 

Белетристика:

БОЖИДАРА ЦЕКОВА - МАГИЯТА

БОЖИДАРА ЦЕКОВА - ДО УТРЕ

БОЖИДАРА ЦЕКОВА - САМОТА

БОЖИДАРА ЦЕКОВА - РЕПОРТАЖЪТ

БОЖИДАРА ЦЕКОВА - ПОГРЕШНИ СТЪПКИ

БОЖИДАРА ЦЕКОВА - ХОРА СМЕ...

БОЖИДАРА ЦЕКОВА - ЗАВЪРНАЛИЯТ СЕ...

ДВА НОВИ РАЗКАЗА ОТ БОЖИДАРА ЦЕКОВА

БОЖИДАРА ЦЕКОВА - БЪДНИ ВЕЧЕР