Георги Добрентов е псевдоним на известния български журналист и писател-сатирик от гр. София Георги Илиев Димитров, който до пенсионирането си през 1983 г. работи като Заместник-главен редактор на Редакция "Информация за чужбина" в БТА.
Роден е на
17 юли 1923 г. в гр. Русе. Почива на 21 ноември 1985 г. в гр. София.

По произход е от с. Пътеле, Леринско, Егейска Македония, днес Агиос Пантелеймонас, Гърция. Сродник е на поета Владимир Луков.

Завършил е през 1951 г. Правни и държавни науки в Юридическия факултет на Софийския държавен университет "Св. Климент Охридски".

 

Членувал е дълги години в Съюза на българските журналисти.

 

Работел е и като редактор на списание "БТА - Паралели". Сътрудничел е като публицист и писател-хуморист в множество ежедневни вестници и периодични списания. Представен е като такъв и в множество сборници с хумористични и сатирични разкази.
Автор е на книгите "Вълшебното килимче" (хумористични разкази, Библиотека "Стършел", София, 1961 г.), "Фалшиви диаманти" (хумористични разкази, 1967 г.), "Веселият роджър" (сатиричен приключенски роман, Изд. "Народна младеж", 1972 г.) и "Червеното пясъчно въже" (сатирична криминална повест, Изд. "Г. Данов", Пловдив, 1975 г.).

Книгите му, издавани приживе в тираж от по 20 хиляди екземпляра, и до днес активно се търсят и предлагат в антикварния книгообмен.

През 1983 г. именитият български журналист и Главен директор на БТА Боян Трайков пише в Приветствен адрес до Георги Добрентов, че като журналист притежава не само „богат опит и ерудиция“, но и „в сивите журналистически редици проблясва с таланта на един утвърден писател-хуморист“.

 

Хумор и сатира:

ГЕОРГИ ДОБРЕНТОВ – КРАВА В ХОЛА