Стефан Марковски (роден в гр. Гевгелия на 01.12.1990 г.) е съвременен македонски писател.

Завършил е обща и компоративна книжовност във Филоложкия факултет – Катедра „Блаже Конески“, а след това и специалност философия във Философския факултет на Университета „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Скопие.

Специализирал е и във Факултета за Драматични изкуства – филмови и телевизионни сценарии.

Автор е на книгите: „Еднопосочно“ (роман, 2009); „Апейрон“ (поезия, 2010); „За някои спомени на онази някогашност“ (поезия, 2010); „Йерархична еволюция на съзнанието“ (психология и философия, 2012); „Мета(де)конструкция и обща философия“ (философия, 2012); „Щастието е глагол“ (психология и философия, 2013); „Продавачът на вятър и мъгла и на други приказки“ (разкази и драма, 2015); „In Nomine“ (поезия, 2016); “Смъртта долита с насмешка” (разкази, 2017); “По следата на белия грифон” (поезия, 2018); “Ересни писма или Намирайки ги небесата, които сияят в червено” (роман, 2018).

Автор е на сценарии за късометражни и дългометражни филми.

Член е на Дружеството на писателите в Република Македония, на Македонският център на ITI и на други творчески асоциации.

Автор е на множество есета, статии и трудове в областта на теоретичното езикознание и философията.

Главен и отговорен редактор е на най-старото македонско литературно списание “Современост“ – наследник на първото македонско списание за литература и култура “Нов ден”.

Редактор е и на поетическите сборници, включени в проекта “Ритмичен керван”, а също и на електронния портал “Зеница”.

Работил е като хоноруван преподавател в гимназия “Йосиф Йосифовски“ – гр. Гевгелия, а също и като преподавател в лаборатория за творческо писане.

Стефан Марковски е носител на множество литературни награди, между които: “Петре М. Андреевски” (2009) – за роман; втора награда на Македонската академия на науките и изкуствата – за разказ (2008); “Бели мъгли“ – за поетическа книга (2016); “Кръсте Чачански“ – за сборник от разкази (2017), “Книжовно перо“ – награда на Хърватското книжовно дружество за преводна книга на годината (2017); Македонски книжовен авангард“ – за сборник от разкази (2015); Седмоноемврийска награда на Община Гевгелия (2014) и още редица други.

Част от творчество на Марковски е преведено на няколко езика.

 

Поезия:

СТЕФАН МАРКОВСКИ – ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В БОЛКАТА НА ПРЕДЦИТЕ, Е В ПРЕГРЪДКА С ТАЗИ ЗЕМЯ...