Доктрината „Йозал”, дело на турския политик Тургут Йозал, за която можем да прочетем в книгата му „Турция в Европа” / преведена с турски субсидии с пропагандна цел на основните езици в Европа/, представя нелепите претенции на Турция да стане „световна сила” и да „възстанови Османската империя”. Чрез груба, елементарна манипулация и най-безцеремонно фалшифицирането на фактите от историята, авторът й се опита безуспешно да защити тезата, че мястото на тази азиатска държава е в Европа. Според неговите „доказателства” нашата европейска цивилизация била всъщност...турска! Турция била „майка на много други цивилизации от...”най- дълбока древност”, дори на древногръцката, йонийската, чието правилно име било...”анадолска”. Според Тургут Йозал: "Европеизацията на турците започва с приемането на исляма, с приноса на турските философи и теолози. В средните векове Европа познавала Аристотел и Платон, но това станало благодарение на турците. В наши дни може би изглежда странно на някои, защото в тяхното съзнание съществува пропаст, разделяща Запад от Изток, Велика Турция от Европа... Днес византийската култура се приема за част от западната цивилизация. След като посочихме сходствата между Османската и Византийската империя, можем да заключим, че османската култура е също неразривна част от западно- европейската цивилизация". Йозал пояснява, че "Византийската империя е била преди всичко една анадолска държава." Той също така твърди, че: „ В IX век пр.н.е. в Анатолия (Анадол) поетът Омир - нашият велик сънародник- турчин - поставя началото на това, което ще бъде наречено по-късно неправилно „гръцко чудо"...

Тези нелепости, разбира се, будят смях, но и известна тревога. Защото Турция вече повече от две десетилетия настъпва в България / чрез своята „пета колона”, незаконната ДПС/, а също и пряко във всички области на живота. Последиците са тъжни и след време ще бъдат фатални!

Турция отделя много средства за пропагандата на страната в чужбина и особено в България. През последните години се издадоха с турско финансиране няколкостотин турски книги, повечето от тях, като изключим Орхан Памук, разбира се, са типични образци на третокласната литература, която дори не заслужава да бъде преведена и отпечатана. Но ето, че в България вече нахлуха и турски издатели, като например „Ерен Медия Груп” с целта да залеят нашия книжен пазар предимно с турски „шедьоври”. Да, голяма, непростима грешка правят някои наши издателства, че приемат тези пари и произвеждат подобна ненужна книжнина. Но още по- голяма е вината на няколко телевизии като: „Нова” Би Ти Ви и „Седем”, които започнаха да излъчват ежедневно турски сериали / докато Руската и Румънската, например, наблягат на екранизациите на високата, класическата литература и така възпитават и образоват!/. Докато нашите просто прекаляват с тези долнопробни сапунки, които напразно се опитват да излъскат образа на Турция и да ни я представят като близка в културно отношение страна. Но и с просто око се вижда, че това е нереален, идеализиран образ на една държава, в която ежегодно биват убивани зверски камъни от близките си/!/ млади момичета и жени, които били прегрешили с нещо. Обичай от дълбока древност, но за съжаление, неописан от Омир, или по- точно Омер!.. Да се чуди човек защо имаме този скъпоструващ орган СЕМ?!

В бившия български град Одрин / в древността Адрианопол/ на огромна държавна субсидия се радва т.н. Тракийски университет, чиято основна задача е пропагандирането на турската култура в България и на Балканите. В него редовно се канят наши преподаватели, приемат се за студенти наши младежи – целта е проста и ясна: разширяването на турската културна инвазия.

Пак с турски пари някои наши безродници, като например историчката Теодора Бакърджиева пишат и издават книги в прослава на убиеца реформатор- асимилатор Мидхат паша като го сравняват с..Петър Велики, на „културното” наследство на агресивната и ретроградна Османска империя, осакатила толкова цивилизации и народи, и дори имат наглостта да пренаписват учебниците по история и литература / това го правят някои чиновници от МОН, купени от ДПС!/. Това обаче предизвика голям обществен скандал и показа, че чашата вече е преляла. Но ние, българите, сме доста търпеливи, може би и заради това сме оцелели през тези ужасяващи пет века на дивашко робство и насилие и дори на геноцид, та все още не сме казали едно твърдо „не” на това посегателство върху нашата култура и духовност. В страната ни все още се строят джамии / те просто никнат като гъби, в Родопите има села с по двайсетина жители и с по две джамии!/, все още, в нарушение на Конституцията! се излъчват новини на турски език по централната ни телевизия, все още се издържат и два турски театъра – държавни, но със самодейци.. за кючеци и маанета и за предизборните кампании на протурската партия!.

Преди няколко години в „Крепостта на Доган”- доминирания от ДПС вече небългарски град Кърджали се проведе поредната среща на писатели от Балканите, организирана от някаква си „академия”, назована гръмко като... „Орфеева лира”! Сега турски „писатели” и „културни” дейци се свързват с тракийския певец на Родопа – Орфей и правят нескопосан опит под турския полумесец да обединяват писатели от полуострова, макар Турция да не е страна от Балканите и Европа, а от Азия. И всичко това се прави с пари на българските данъкоплатци – от фонда на Общината, Съюза на българските писатели и най- вече от Министерството на културата, което субсидира българските народни читалища. В грубо нарушение на Закона за българските читалища, според който тези уникални институции трябва да служат на българската култура. Срещата – пета, юбилейна, беше повод да се рекламира кандидата за кмет на този изстрадал от ДПС български град, Хасан Азис, а повечето от писателите, с някои изключения, бяха от „втора ръка” и, разбира се, не от всички страни на региона. И на мястото, където се проведе е окачено турското знаме с полумесеца!

Погледнах листата на читалищата от Кърджалийския район – двайсет от тях, или повечето са вече напълно турцизирани, въпреки че носят имената на Ботев, Вазов, Славейков. / Кой знае: може скоро да ги преименуват?!/ С турци секретари- директори, управителни съвети с по един- двама българи / за цвят!, купени от противоконституционната партия ДПС/, с дейност, свързана почти изцяло с турската пропаганда. Там дори се правят по цели седмици тържества, посветени на...Турската република, чества се „великият Ататюрк”/ между другото унищожил хиляди християни – българи, арменци и гърци през 1922/, пропагандират се турските обичаи и език, а в същото време това население, в т.ч. и младите, не може да говори български и целенасочено и упорито се турцизира. А невръстни деца пеят химна „Турция е в сърцето ми!”... И в страната вече е застрашена от терористи- ислямисти...

А после се чудим защо тези райони вече не приличат на райони от европейска и християнска България и са готови всеки миг да се отцепят като нещастното Косово от Сърбия. Но нали това е заветната мечта на Ахмед Доган, когото някои наши продажни журналисти и журналистки, като мадам В., са склонни да величаят като „мъдър политик”. Самият той каза: „Вижте картата на България!” В смисъл какво българско е останало от нея.... За турската политическа, ислямистка и „културна” инвазия в Родопите и Пиринска Македония, за масовото турцизиране на българите- помаци, които доскоро не знаеха турски!

Да не говорим за последствията от тази асимилаторска „културна” политика. Тя цели едно: изтриване на българската историческа памет до амнезия, а това означава отслабване на имунната система на нацията. Нещо, което нашите мъдри управници все още не са разбрали или просто не искат да разберат.

 http://svobodenpisatel.org/…/2013-01-…/379-ognyan-stamboliev