Здравка Димитрова получи „Златно перо и грамота за книгата си „Любовно танго с Аржентина” по повод личния си юбилей и за цялостно творчество.

Премиерата на новата й книга и личният юбилей на известната журналистка Здравка Димитрова, живяла дълги години в Мексико и Аржентина, даде повод за връчването й на най-високото отличие на СБЖ.

Талантливата българска журналистка, както председателката на СБЖ г-жа Снежана Тодорова нарече Здравка Димитрова, представи поредната си нова книга „Любовно танго с Аржентина”. Гостоприемният Клуб „Журналист” в СБЖ беше естественото място за тази премиера в месеца на културното ни въздигане – както можем да определим месец май, белязан с ежегодните тържества в чест на братята Св.Св. Кирил и Методий и на нашата азбука.

Още едно вълнуващо съвпадение – колежката ни Здравка Димитрова представи новата си книга дни преди честванията на 175-годишнината на българската журналистика и на 125 години от началото на организираното журналистическо движение. И няколко дни след своя 85-ти рожден ден.

Премиерата на книгата и творческото дълголетие на уважаваната ни колежка станаха повод за връчването й на най-висшето отличие на СБЖ – „Златно перо”, съпроводено с Грамота за активна журналистическа и публицистична дейност. Отличието и грамотата бяха връчени на Здравка Димитрова от Снежана Тодорова с вълнуващи поздравителни думи и пожелания за нови и нови журналистически успехи.

 

 

Със сърдечни благодарности за представянето на Аржентина чрез книгата и с висока оценка за таланта на авторката беше изпълнено и поздравлението на аржентинския посланик у нас Н.Пр. Алберто Алфонсо Мануел Труеба.

От къде е тази огромна любов към Аржентина?” – попитах авторката. „Тази огромна любов е продиктувана от качествата на хората и на страната” каза за сайта на СБЖ sbj-bg.eu Здравка Димитрова и блясъкът в очите й беше достатъчно красноречив за нейните дълбоки духовни връзки с далечната страна.

Прекрасно е, че Здравка Димитрова пише и на тази достолепна възраст, каза в приветствието си Снежана Тодорова. Аржентина е такава страна, че всеки, който има възможността да се докосне до културата й с удоволствие откликва.”

Н.Пр. Алберто Труеба изтъкна: „Тази книга е още едно доказателство за топлите отношения, които съществуват между нашите две страни, макар и географски отдалечени. С изключителна емоция посрещам тази обич, която авторката показва в своята книга. Тя се превръща в посланик на нашата култура тук, в България.”

За мястото на книгата на Здравка Димитрова „в литературата на латинския континент” говори проф. Румен Стоянов от катедра „Испанистика” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той подчерта, че „Любовно танго с Аржентина” с качествата си запълва огромната празнота, изпълнява нашия дълг към страните от този континент, към които ние сме длъжници”.

Българската испанистика дължи изключително много на Аржентина и това съответства на отношенията между двете страни, въпреки географската отдалеченост. Книгата ни представя много широк поглед върху Аржентина и е пропита от любов към страната”, посочи проф. Стоянов.

В същия дух прозвуча и мнението за книгата на Мария Пачкова, заместник-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България,в което също членува Здравка Димитрова. Тя изтъкна „лекотата, с която се чете тази увлекателна книга”.

Лидия Николовапрочете впечатления за творбата от писателя Георги Й. Георгиев, автор на предговора на книгата. Поради отсъствието си от София той нямаше как да ги изрази лично, но в посланието си изтъква „изключителната публицистична дарба на авторката”, подчертава творческия подход, синтетичното слово, оригиналните собствени изводи и умелото служене с виртуалните средства”.

Беше прочетено също така и писмо до Здравка Димитрова от колегатаЙосиф Давидов от Мадрид, който твърди, че „Тангото с Аржентина е много любовно, много страстно и прекрасно изпълнено”.

На премиерата присъстваха представители на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските преводачи, на Сдружението на испаноговорещите журналисти.

16. 05. 2019 г.                            Автор: Мая Любомирска

Източник: СБЖ

(Съгласувано: Свободен писател, София, 4 юни 2019 г.)