За поредна година членове на Русенския филиал на Съюза на свободните писатели в България активно се включиха в честването на Националния ден на културата на Румъния, който в Гюргево бе отпразнуван с общоградско тържество. В поклонението пред паметника на най-големия румънски поет Михай Еминеску и в последвалата литературно-музикална програма участие взеха: Йордан Василев, председател на Русенския филиал на ССП, Надежда Радева, Николина Тодорова и Адриан Василев.

В приветствието си по случай празника главният организатор на събитието Дуня Паланджеану, общински съветник и председател на литературния кръг „Лучафарул”, изрично отбеляза доброто сътрудничество на гюргевските литератори с русенските автори от Съюза на свободните писатели. За творческите си изяви всички присъстващи членове на филиала бяха наградени с грамоти.

На събитието се изявиха Адриан Василев, който прочете на румънски авторското си стихотворение, посветено на Вероника, любимата на Михай Еминеску и Надежда Радева, която представи стихосбирката си с любовна лирика „Рисувам те в червено”.

На снимката: членове от Русенския филиал на ССП, кметът на Гюргево – Николае Барбу, поетесата Дуня Паланджеану и др. пред паметника на Еминеску.

 

5 януари 2017 г.

От мястото на събитието – Надежда Радева,

секретар на Русенския филиал на ССП