На 22. 05. 2024 г. Съюза на свободните писатели отпразнува най-свещената дата в българската история – 24-ти май, ден на българската азбука, създадена от Светите братя Кирил и Методий и празник на българската просвета и култура.

 

На тържеството беше прочетено послание от председателя на ССП Владимир Луков и беше отбелязан получилия приза "Възроденият феникс" Йордан Йорданов, член на ССП - град Русе за приноса му към организацията и за цялостно творчество.

 

След това присъстващите се поздравиха за предстоящия празник 24-ти май като прочетоха свои произведения, посветени на тази светла дата.


Честита да е наградата на поета и журналиста Йордан Йорданов!

 

 

 

Честит празник, колеги и приятели!

 

***

Йордан Йорданов е поет и журналист от гр. Русе с над четиридесет години творческа дейност. Член е на Съюза на свободните писатели и на Съюза на българските журналисти. Живее понастоящем в гр. Лондон. Роден е на 25. 12. 1942 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Още от младежката си възраст сътрудничи на различни регионални и национални печатни издания. Дълги години е работил в русенските областни вестници “Дунавска правда” и “Утро”. В същото време е окръжен кореспондент на националния вестник ”Транспортен глас”, София. Заедно с това пише и публикува стихотворения, разкази, очерци и сатира във в. ”Пулс”, в. ”Народна младеж”, в. ”Труд”, в. ”Нова светлина”, сп. “Читалище”, сп. “Художествена самодейност”, сп. “Простори”, сп. “Септември”; в сборниците на “Профиздат” и в още много други някогашни български журналистически и литературни издания.
Автор е и на сценарии за документални телевизионни филми.
Негови стихотворения са излъчвани по БНР и БНТ.
Има преведена и публикувана поезия на руски, румънски и английски езици.
Автор е на книгите: ”Нежна съпротива: (стихотворения, 1994 г.); ”Камък за птицата“ (стихотворения, 2007 г.); ”Разсъмване край огъня” (художествено-документална повест, 2011 г.); ”Приключенията на Ели” (поема за деца, 2013 г.); ”Кактус в джоба” (афоризми и сатирични миниатюри, 2016 г.); ”Помилвани от чудо” (стихотворения, 2019 г.); ”Късната любов на самотата” (избрана и нова лирика, 2023 г.).
Носител е на Националната поетична награда ”Яворов и Поморие”—1979— първа и 2017— трета награда, на званието на Съюза на свободните писатели „Народни будители – 2017“ (за цялостно творчество), а също и на редица конкурсни награди за поезия и журналистика.
Отзиви за неговата поезия са писали и изказвали известните български поети Найден Вълчев, Евтим Евтимов, Петко Братинов, Венко Марковски, Христо Черняев, Евстати Бурнаски, Здравко Кисьов и др.

 

Информация: Свободен писател, София, 24 май 2024 г.