Съюзът на свободните писатели в България може да се гордее, че организираният от него 90-годишен юбилей на писателката Здравка Димитрова вчера, на 8 май т. г. в Камерната зала на читалище „Славянска беседа“ премина при блестящ успех.

Повече от петдесет почитатели на нейното слово изпълниха залата, повече от трийсет прекрасни букета обагриха празненството.

Вокално-инструменталният състав „Усмивка“ при читалище „Райко Алексиев“ с диригент Мони Качулева, приятелка на юбилярката от детските им години, придаде топлота и умиление още в началото на празника.

Хористките я поздравиха с химна „Върви, народе възродени“и „На многая лета“.

За писателските и за човешките качества на Здравка Димитрова говориха нейни съученици от училището в Кубрат, състуденти от Софийския университиет, колеги от редакции, в които е работила или сътрудничила.

Прочетени бяха поздравителни адреси от читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат, от Съюза на българските журналисти, в който Здравка Димитрова членува от 1953 година, от Сдружението на испаноговорящите журналисти и от Съюза на свободните писатели.
Авторката представи трилогията си „Зачеркнати хроники“ и преводната си книга „Кортес: Как покорих ацтеките“, посрещнати с изключителен интерес, ако се съди по закупените книги, на които тя бе поставила приятелски цени. Радостни срещи, сърдечни прегръдки още дълго задържаха гостите във фоайето на залата, където юбилярката бе подредила фотоизложба под надслов „Моят дълъг, благодатен творчески път“.

 

Информация: Свободен писател, София, 9 май 2024 г.

https://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-12-03/951-zdravka-dimitrova