Членове на русенския филиал на Съюза на свободните писатели в България се включиха в ежегодното поклонение пред статуята на Михай Еминеску в Гюргево, по случай 174-годишнината от рождението на големия румънски поет. Датата на неговия рожден ден /15 януари/ е избрана и за Ден на румънската култура, който традиционно се чества с представяния на книги, изложби, рецитали и музикални интерпретации свързани с творчеството и живота на Еминеску.

 

 

 

Тази година тържеството се проведе на 14 януари, неделя, в парка „Алеи”, където се събраха граждани, членове на култури организации, писатели, общественици, почитащи паметта на светилото на румънската литература. Организатор на събитието бе литературен кръг „Лучафърул” с председател видната румънска писателка Дуня Паланджеану. От името на ССП – Русе участие взеха поетът Тодор Билчев, който представи една от своите нови стихосбирки „Боричкане в сърцето” и преводачът Адриан Василев, подготвил превод на румънски език на отделни текстове от книгата.
След встъпителните слова, поклонението и поднасянето на цветя пред статуята на Еминеску, литературно-художествената програма продължи в залата на окръжния музей „Теохари Антонеску”, където, освен домакините, присъстваха гости от Букурещ – от румънското издателство „Амург сентиментал” и от Българския демократичен съюз. От румънска страна свои книги представиха Йон Македон и Октавия Крачун. От българска страна Адриан Василев представи националния сборник на ССП „Съцветия” (2023). За представянето на стихосбирката си „Боричкане в сърцето” – изд. на gabriell-e-lit, 2023 г. нашият автор Тодор Билчев бе подготвил специална презентация, излъчена с мултимедия, която предизвика голям интерес в присъстващите. Сам авторът рецитира на български пет свои стихотворения, а Адриан Василев прочете стихотворенията на румънски. Водещата Дуня Паланджеану поздрави авторите на Съюза ни и благодари, че за поредна година уважаваме техния празник с нашето участие.
В тържеството се включиха и местни музикални изпълнители от Гюргево като народните певици Жоржета Масура и Андрея Марджеан, вокална група „Бранковени”, както и ученици с песни за Михай Еминеску.
Във фоайето на музея бе подредена изложба на книги на Еминеску.
Събитието бе широко отразено в локалните масмедии.

 

 

 

На снимките: Адриан, Василев, Дуня Паланджеану и Тодор Билчев, както и граждани на Гюргево, поднасящи цветя пред монумента на Еминеску.


Автор на снимките: Ина Тин, Гюргево

Информация: Свободен писател, гр. Русе