Автори от Русе се включват в паметно тържество в Гюргево


Елица Калоянова представя своя самостоятелна изложба живопис


И тази година членове на Съюза на свободните писатели от русенския филиал се включват в ежегодното тържество в Гюргево по случай почитането на паметта на титана на румънската литература Еминеску.

 

 

Миха́й Емине́ску (на румънски: Mihai Eminescu) е румънски поет, писател и журналист. Роден е на 15 януари 1850 г., починал на 15 юни 1889 г. в Букурещ. Считан е за най-големия писател романтик в румънската литература, признат за класик. Произведенията му имат значителен принос за развитието на румънския език.

 

В България неговото име носят профилирана гимназия с изучаване на румънски език и булевард в град София.

 

Една от най-известните му поеми носи името Luceafărul (Лучафърул).

 

В съседния на Русе град Гюргево (Румъния) е основан литературен кръг Luceafărul, който организира мащабни арт мероприятия всяка година на паметните дати 15 януари и 15 юни – рецитиране на стихове на Михай Еминеску, представяне на песни по негови текстове, поднасяне на цветя и венци на паметника му, конкурси за най-добър портрет сред учениците в Гюргево, изложби и др.


В последните години освен жителите на Гюргево, Букурещ и Румъния, участие вземат и почитатели на поезията и изобразителното изкуство от Русе.

 

Програма за почитането на 134 години на смъртта на известния поет Михай Еминеску на 15 юни 2023 г.

 

10.30 ч. – Пред паметника на Михай Еминеску в Гюргево – рецитиране на стихове, музикални изпълнения на Кармен Лунгу, изложба на рисунки на деца от школата на проф. Даниела Косак. Приветствие от Съюза на свободните писатели – филиал Русе със секретар Надежда Радева, приветствие от дружество „Калина” – Русе с председател Красимира Маринова. Поднасяне на цветя и венци на паметника на Михай Еминеску. Координатор на културното събитие е поетесата Андреа Руксандра Тудор.

 

11.00 ч. – официално откриване на самостоятелна изложба на Елица Калоянова от Русе с координатор Дуня Паланджеану в Окръжен музей „Теохари Антонеску”.

 

В изложбата ще видите 30 живописни платна, включително портрет на Михай Еминеску, създаден специално за този повод.

 

Там е и портретът на Христо Ботев (6 януари 1848 – 2 юни 1876 г.) е създаден на 4 юни 2023 г., вдъхновен от Историческата възстановка на слизането на четата на Христо Ботев на българска земя на 3 юни 2023 г. в Русе.

 

Интересен факт е, че днес в Гюргево има улица, която носи неговото име, а датата 2 юни се почита с различни инициативи както в Гюргево, така и в Букурещ. На пристанището в град Гюргево има разположени паметни плочи на български и румънски език, защото на 16 май 1876 г. Христо Ботев се качва с четата си на пътуващия към Виена параход „Радецки“ именно оттук, а след като завладява кораба слиза с четата си на Козлодуйския бряг.

 

По време на изложбата ще бъдат представени авторски стихове на Елица Калоянова към всяка картина, с превод на румънски и английски език от Андреа Руксандра Тудор, която през март 2023 представи своята книга на румънски и английски език „Момичето с бялата рокля” в Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе. Стиховете бяха преведени на български език от Надежда Радева.


В програмата на 15 юни 2023 г. са включени още презентации на румънски книги на автори от Букурещ, рецитал класическа музика от проф. Каталина Тоне и деца от Училището за музика и визуални изкуства в Гюргево.

 

Информация: ССП - гр. Русе, 12 юни 2023 г.