На книжния пазар излиза уникално издание – „Арктическа кухня“, което ни запознава с кулинарните традиции на ледения континент, споделяйки рецепти на двайсет и девет полярни готвачи. Представянето на книгата стана в Аула Магна на Ректората на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ на 6 т.м. в 18 часа.

Изданията на книгата на български и на английски бяха представени пред ръководители на чуждестранни дипломатически мисии и културни центрове в София, представители на държавната власт и медии, членове на Съюза на испаноговорещите журналисти, членове на Българския арктически институт, партньори на проекта. Влизането в аулата стана с покани и при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Автори на единствената по рода си, уникална кулинарна книга са проф. Христо Пимпирев, български учен, полярен изследовател и директор на Българския антарктически институт; Хавиер Качо, испански писател, журналистът и фотограф Иглика Трифонова. Писателите са носители на отличието „Обединител на култури“, дипломите им връчи г-н Георги Митев, председател на СИБЖ.

Четивото ни дава възможност да надникнем в двайсет и деветте полярни изследователски бази не чрез разказите на техните изследователи, а чрез шеф-готвачите им, да научим любопитни истории за героизма в зората на полярните изследвания, а и днес, поради ограничените ресурси и екстремните атмосферни условия.

Отдавна имаме идеята за тази книга. Винаги сме искали да отдадем на арктическите готвачи почитта, която заслужават Да им дадем думата, да чуем защо са избрали да готвят на Антарктида“ – казаха между другото авторите, споделяйки радостта си от готовия продукт на тригодишния им труд, както и благодарността си към партньорите в това епохално дело.

Паница гореща паста на фона на замръзналия в синьо леден пейзаж - това е елегантната корица, която издателство Егмонт е избрало за „Арктическа кухня“ и „Antarctic Cuisine“.

Този свят е много вкусен, стига да имаш верен другар, с когото да го споделиш. Елате на борда, имаме попътен вятър!“ – призова не безизвестният кулинар и тв водещ Ути Бъчваров.

По информация на Българския арктически институт и издателство Егмонт

чрез Здравка Димитрова