Завършва педагогическа гимназия в Русе със златен медал и журналистика в Софийски университет с отличие, работи като редактор в Радиото, в сп. Лада, във в-к Труд, като главен редактор в изд. Кабри.
Написала е за деца книжките Първото утро на лятото и Кристалната ваза, 1962; романизирани биографии в сборника Помни тяхното детство, 1964; книжки за Деня на детето, 1964-65. Сценарист е на цветен филм за курорта Банкя на Кинематографията,1966. Сътрудничи с репортажи на детската редакция на Телевизията; пом-режисьор е в екипа на Неделчо Чернев при създаването на първия телевизионен филм „Нашата улица”, 1964; коментатор е на предаването Магазин за жени,1973-74. Очерци за хора с най-високи трудови отличия излизат в книгата Герои в труда и творчеството, 1987. Срутено небе, СИЕЛА, 2013, е книга за българския преход в българското село. С разказ от тази книга печели литературен конкурс на три писателски съюза за най-добра творба, посветена на 140-годишнината от Освобождението. Кентавъра, СИЕЛА, 2015, е книга за разпада на колониализма в юга на Африка и раждането на независимите африкански държави. Номинирана е за годишна награда Почетна значка Златно перо на СБЖ за 2015. Книгите й Зачеркнати хроники - 1, СИЕЛА, 2016 и Зачеркнати хроники - 2, Вивид Райс, 2018, съдържат публикации за изтъкнати учени в областта на културата, изкуството, науката, политиката, икономиката. Мехико Махико, прегръщам те горещо, Вивид Райс, 2017, запознава читателя с испанската инвазия в далечния латиноамерикански свят, с културата на древните народи, с мегаполиса Мексико и неговите писатели и художници. За тази книга авторката е удостоена със званието Народен будител – 2017. Любовно танго с Аржентина, Вивид Райс, 2018, разказва за края на военната диктатура, за първите дни на демокрацията в тази страна, както и за футбол, Марадона, Меси, вино, танго, за Карлос Гардел и за Андите, разбира се. За нея Здравка Димитрова е наградена с най-висшето отличие на Съюза на българските журналисти – Златно перо и с Грамота за активна журналистическа и публицистична дейност по повод личния й юбилей и за цялостно творчество, и с Грамота за принос към българската култура и публицистика. Присъдено й е званието Обединител на култури от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, Съюза на българските журналисти и испанската фирма Рока-България. Преди 500 години – Ернан Кортес: Как победих ацтеките, Вивид Райс, 2020, е първата й преводна книга. В Белисима Ангола, 2022, текат събития от дълбините на петнайсти век до наши дни – от древните империи и колонизирането им, през битките за отхвърляне на робството, създаването на младите африкански държави, през несвърщващата гражданска война, заинтересовано поддържана от световните сили и нейната цена в човешки и в материален аспект, през култа към личността и за личностите, създатели на анголската култура до природните богатства и природните красоти на анголската земя...
Авторката е отличник на Министерството на културата от 1979.
Книгите й стигат до българите и до приятелите й извън България – Канада, Мексико, САЩ, Аржентина, Германия, Франция, Швеция, Дания, Полша, Австрия, Португалия, Естония, Русия, Мозамбик, Ангола.

Адрес за връзка: zdravka.dimitrova34@abv.bg
 https://www.bnt.bg/bg/a/zlatka-dimitrova-za-novata-si-kniga-lyubovno-tango-s-arzhentina

Белетристика:

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – АНГОЛА БЕЛА

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – ТУК НЕ СЕ СЛУЧВА НИЩО

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – БОНЮ

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – ЕРНАН КОРТЕС: КАК ПОКОРИХ АЦТЕКИТЕ

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – НОЩНО ДЕЖУРСТВО

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – ПИКАНТЕРИИ НА КИЛОГРАМ

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – МУПИРИШИРИ ЗА ХРИСТОС

 Есеистика:

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – КОНКУРС ПО КРАСОТА

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – ПРИШЪЛЦИТЕ И НИЕ

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – ОРИСНИЦИТЕ

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА: МЕСИ – „БОЖИЯ БЛАГОДАТ” И „ПАДРЕ НУЕСТРО”

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – ПИНЯТА, ПЪЛНА С ЛАКОМСТВА
 Критика и отзиви:

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – С НЕПРЕХОДНА СТОЙНОСТ

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – НЕОСПОРИМО СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ВРЕМЕТО

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – ДЕТСКА ОТКРОВЕНОСТ, КОЯТО ЗАТРОГВА
 Публицистика:

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – ПРЕДИЗБОРНО ЗА БЪЛГАРИЯ

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – ПОЧИНА ДИЕГО МАРАДОНА, СВЕТЪТ ЗАГУБИ ЛЕГЕНДА!

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – БЮРОКРАТИЧЕН СЪН

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – БЮДЖЕТЕН И МОРАЛЕН ДЕФИЦИТ

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – ВЧЕРА, 23.01.2019 г., ИЗРИГНА НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ ВУЛКАН НА МЕКСИКО

ЗДРАВКА ДИМИТРОВА – СТЕНАТА НА ТРЪМП

 Критика и отзиви за авторката:

ЗАРА ПОП ДИМИТРОВА: ИНТРИГУВАЩО АФРИКАНСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ

АТАНАС ТОНЧЕВ – ОГЛЕДАЛО НА НАШИЯ СВЯТ

АЛЕКСАНДЪР ЦВЕТКОВ: СРУТЕНО НЕБЕ – ЗЕМНА И АКТУАЛНА ТВОРБА

ЙОСИФ ДАВИДОВ: ТАНГОТО С АРЖЕНТИНА – СТРАСТНО И ЧУДЕСНО ИЗПЪЛНЕНО

Д.ф.н. МАГДАЛЕНА ШИШКОВА – ИМПРЕСИОНИСТИЧНА ПУБЛИЦИСТИКА
Информации за авторката:

ГРАМОТИ ЗА ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И ПУБЛИЦИСТИКА

“ЗЛАТНО ПЕРО” НА СБЖ ЗА ЗДРАВКА ДИМИТРОВА И НЕЙНОТО “ЛЮБОВНО ТАНГО С АРЖЕНТИНА”...