Родена е в гр. София на 21 май 1952 г. Завършва българска филология и след успешно издържан конкурс 33 години работи като преподавател (главен асистент) по български език на чужденци в Департамента за езиково обучение на СУ „Св. Климент Охридски”, а от 2013 г. и в Нов български университет. Ръководител на програма за кандидатстудентски курсове и матура по български език и литература и история към СУ. Автор на учебник – „Научете бързо български език”, издание на СУ (2006 – 2007), на две монографии – „Елин Пелин – идеи, теми, мотиви и послания” (2002) и „Йордан Йовков – идеи, теми, мотиви и послания”(2002), на сборник „Разкази и новели“ (2022), а също и на множество езиковедски и литературоведски доклади, представени на международни форуми, и статии, публикувани в престижни издания на научната мисъл. Има издадени шест стихосбирки: „Лечение” (2007); „Посвещения” (2009); „Посветени откровения” (2011,) „Светувания” (2013), „Светувания 2” (2016), следва и „Светувания 3“ (2022) с общо 393 поетически текста. Освен с поезия се изявява и с други прозаични творби, публикувани в Антологиите на ССПБ.

Наградена със значка „За заслуги пред столичното образование”.

На Национален литературен конкурс, посветен на Христо Смирненски, й е присъдена трета награда за поезия (5.01.2016), а на анонимен конкурс, обявен от Съюза на свободните писатели в България, е наградена с втора награда за есе на тема „Утрешния ден” (23.05.2016).

Удостоена със званието „Народни будители 2016” за стихосбирката „Светувания 2”.

Приета за член на Съюза на свободните писатели през 2010 год.

Член е и на Съюза на българските журналисти.

Носител е на специалната награда на ССПБ "Възроденият феникс" (2021 г.) за цялостно творчество и за принос в развитието и утвърждаването на Съюза.

Председателка е на Софийския Филиал на ССПБ.

Носителка е на почетен знак на Министерството на културата „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен, с грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост (2022)

 

Поезия:

ЛИЛЯНА-ЦЕЗИЯ МЕХАНДЖИЕВА: ДУМИ ВЕКУВАТ...

ЛИЛЯНА – ЦЕЗИЯ МЕХАНДЖИЕВА: В ЧИСТИЯ МРАК НА РОСАТА ОТРОНЕНА...


Критика и отзиви:

ЛИЛЯНА-ЦЕЗИЯ МЕХАНДЖИЕВА – ПОЕТЕСАТА ИРИНА АЛЕКСАНДРОВА ИЗДАДЕ СТИХОСБИРКАТА „КУФАР С ОБЛАЦИ“...

ЛИЛЯНА-ЦЕЗИЯ МЕХАНДЖИЕВА – ЗА ПОЕТИЧНАТА АНТОЛОГИЯ „СОФИЯ, МОЯ ЛЮБОВ!“

 Критика и отзиви за авторката:

ИРИНА АЛЕКСАНДРОВА – ОТ СИМВОЛИЗМА ДО РАПА


Информации за авторката:

ЛЮДМИЛА ХР. МАЛИНОВА – ДВЕ НОВИ КНИГИ НА ЛИЛЯНА-ЦЕЗИЯ МЕХАНДЖИЕВА

ПОЕТЕСАТА ЛИЛЯНА-ЦЕЗИЯ МЕХАНДЖИЕВА С ДЪРЖАВНА НАГРАДА „ЗЛАТЕН ВЕК“

ЛИЛЯНА-ЦЕЗИЯ МЕХАНДЖИЕВА СЪС СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ССПБ „ВЪЗРОДЕНИЯТ ФЕНИКС“