Поет, писател, журналист, преводач-полиглот, издател. Доайен на Съюза на свободните писатели в България; дългогодишен негов Секретар и Председател на Филиала на същия Съюз в гр. Бургас.

Роден е на 8 април 1932 год. в с. Зидарово, Бургаско, почива на 07. 09. 2009 г. в София. Учил е гимназия в Бургас и в Хасково. Завършил е институт за преводаческо изкуство в София и институт по международен и стопански туризъм във Варна.

Владеел е есперанто, немски, френски, шведски, руски, гръцки езици.

Печата за първи път стихове през 1952 год. във в. "Литературен фронт". От. 1955 до 1972 г. работи като журналист във вестниците "Родопско дело", "Родопски устрем", "Родопски миньор", издавани в гр. Мадан (Родопски минен басейн) и във в. "Турист" - Слънчев бряг.

Бил е кореспондент на емисиите на чужди езици на радио Варна.

Превел е от български на есперанто книгите на д-р Жельо Желев "Фашизмът" и "Релационна теория на личността", а също и книгите (от есперанто на български) на д-р А. Баур "Феноменът Швейцария" и на проф. д-р И. Лапена "Реторика" - настолна книга за депутати и адвокати. Автор е на тетралогията "Сага за малкия българин и за голямото българско безвремие" Издал е три тома от сагата - "Маданска формула за оцеляване", "Оптимистична формула за оцеляване" и "Словесна формула за оцеляване". Работил е и над четвърти том. Автор е още на две пиеси, на осем стихосбирки, и на девет преводни книги. Негови творби са печатани във Виетнам, Норвегия, Македония, Русия и др. Представян е като писател и поет в редица антологии на български, руски и есперанто. С неповторима художествена стойност са книгите му "Залези под кленов листопад" (сонети), "Лятото вече си отиде" (сонети на есперанто), "Нощни сонати" (огледално издание на български и есперанто), "Македонски бисери" (издадени в Македония на есперанто), "Звук от арфа" (сонети), "Вървят коне по лунната пътека" (сонети) и др. Уредник е на алманах "Бризове" и е управляващ регионалната издателска къща "Меценатиздат", в която 73-ма автори от Югоизточна България са издали първите си стихосбирки.

За активната си писателска и издателска дейност е удостоен със званието ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА БУРГАС. Улица в гр. Бургас носи неговото име.

Носител е на наградата на ССП "Народни Будители", на Орден "13 века България", на Почетна грамота на Министерството на културата в чест на 24 май 2004 г. - денят на светите братя Кирил и Методий - за принос в развитието на българската култура, а също и на наградата "Пенчо Славейков". Награждаван е още със златни медали и лауреатски звания за превод на стихове от френски, немски, руски, гръцки и есперанто. Включен е в справочниците "Кой кой е в България 1998" и "Кой кой е в българската култура".

 

 

Поезия:

НИКОЛА СТРАНДЖАНСКИ – КАТО В ЛОДКАТА НА КЕЯ...

 

НИКОЛА СТРАНДЖАНСКИ - ВАЛИ И ЕСЕННА ТЪГА ЗАВЪРЗВА ВЪЗЕЛ ВЪВ ДУШАТА...

Критика:

НИКОЛА СТРАНДЖАНСКИ - ВУК КАРАДЖИЧ ЗА ВЕЛИЧИЕТО НА БЪЛГАРСКОТО СЛОВО И НАРОДНОСТ