Поет, белетрист, журналист и бивш дългогодишен методист по библиотечно дело в Окръжния съвет на гр. Варна, отдел "Просвета и култура". Роден е на 2 май 1933 г. в гр.Опака, Разградска област. Завършил е Библиотекарския институт в София. Доайен е на Съюза на свободните писатели в България и член на Управителния съвет. Председател е на Филиала на същият Съюз в гр. Варна.

Член е и на Съюза на българските журналисти.

Бивш главен редактор на местен вестник.

Представен е като поет в български, украински и финландски поетически сборници и списания.

Съставител е в различни години на четиринадесет литературни антологии с творби на варненски поети и писатели, издадени с логото на Съюза на свободните писатели в България, Филиал – гр. Варна.

Автор е на стихосбирките "Диви цветя", "Плаващо море", "Нежност от тоя свят", "Подстригване на активисти", "Неизвестни сияния", "Идвам от любовта", "Нежни светкавици" (2004) и "Заточение на сърцето в рая" (2005).

Пише и проза. Автор е на документалната повест"По пътя на героизма" и на романа "Зората им е местожителство", а също и на пиесите: "Гърдите на феята", "Сянката на хищника", "Туркинята в другото светло" и "Раят на дяволите".

Носител е на национални съюзни и Варненски награди за поезия, а също и националната награда на Министерството на културата Почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, 2021 г.

 

Поезия:

ИВАН БЪЧВАРОВ – ПРЕДИ ЗВЕЗДИТЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ

ИВАН БЪЧВАРОВ – ОТНОВО ВРЕМЕТО ЗАПАЛВА МАКОВЕ...

ИВАН БЪЧВАРОВ – СЛЕД СЯНКАТА ЯТОТО ОТМИНАЛО

ИВАН БЪЧВАРОВ - РАЗПАЛВА ЖАЖДАТА ПОЖАРИ ПАК...


Информации за автора:

ПОЕТЕСАТА ЮЛИЯ ВАПЦАРОВА И ПОЕТЪТ ИВАН БЪЧВАРОВ С ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА