Роден в Царство България, с. Ваксево, околия Кюстендил през 1935 година. Името Фиме произлиза от Серафим, както Гошо от Георги. Родителите му с трите се деца през 1946

година се преселват в с. Върбица, община Плевен. През 1953 година завършва УТР – (Училище за трудови резерви) № 15 в град Плевен. След казармата завършва Вечерен Техникум по Слаботокова Електро-техника в град София. Награден е с Диплом от Държавния комитет за технически прогрес и ЦК на ДКМС, като конструктор на телевизионни уредби в НИПКИ по радиоелектроника. От 1972 година работи в Русия (тогава СССР). През 1978 г. задочно завършва в град Ростов на Дон, Инженерно-строителен институт по специалност Строителен инженер по “Топло-газо-снабдяване и вентилация..

В 2005 година получава инсулт с парализа. Лекарите за терапия му препоръчват игра на шах и писане на стихове, а няколко месечната му работа през 1963 година като “Сценичен осветител” в Сатиричен театър , а там контакта му с Радой Ралин го насочва към епиграмите.

Публикува в “Трета възраст”, “Пенсионери”, “Клуб 100” и други. 2016 година издава първата си книжка “80 не са предел” с епиграми и стихотворения. 2019 г. е втората му книжка “В ПРЕХОДА НА РАВНА РИМНА МУШКА” с 303 епиграми, на 126 страници.

Член на Съюза на свободните писатели в България.

Поезия:

ФИМЕ РАНОВСКИ – ОТИВАТ СИ ПОЕТИТЕ

Хумор и сатира:

ФИМЕ РАНОВСКИ – ЕПИГРАМИ-2020