Вчера, покрусен след поредната смърт на без време отишъл си приятел, прекарах поредната си безсънна нощ в четене...Томчето "Древнокитайски мислители"... Нищо ново под слънцето... Върнах се към родната действителност:

В живота си не непременно, но е възможно да срещнеш благодетели, но няма как да избегнеш срещите си с палачи. Възможно е благодетелите ти да се превърнат в твои палачи, но е изключено палачите ти да станат твои благодетели...Но най-ужасяващото е да живееш в общество на благодетелни палачи.

Макар и твърде рядко може да срещнеш сърдечни и състрадателни хора, но срещите ти с тарикати, каквито дал Бог бол в днешното ни общество, са ежедневие. Състрадателният човек не може да се превъплъти в тарикат, но състрадателни тарикати - с лопата да ги ринеш. Колкото щеш около теб фондации и неправителствени организации... Пази се събрате, от родните лицемери!.

Влязохме в спор с известна наша журналистка, която отвратена от родната действителност, отдавна живее в Германия...Спор относно журналистиката и наличието на стойностни търсачи и защитници на Истината сред събратята по перо. И бяхме единодушни: стойностните журналисти умират млади или ги самоубиват твърде ...преждевременно. Назначените журналисти достигат "творческа зрелост" и "достолепни" старини като ...паркетни беззъби тигри.

http://svobodenpisatel.org/index.php/2012-12-31-12-12-03/188-atanas-ganchev