В северната ни съседка, с която уж заедно вървим по пътя на Европа, ДДС или Данъкът добавена стойност за книгите и учебната литература падна на 5% в Румъния от 1 януари 2016 година. Същата стана ставката и за пресата: вестници, списанията, алманаси и др. Също само с минималните пет на сто ще се облагат билетите за кино, театър, опера, балет, за музеите и дори за спортните събития. Те и досега се ползваха със завидно данъчно облекчение, като ДДС беше само 9%.

Какво да кажем за нас? В България данъкът е цели 20%, и издателите и писателите справедливо определиха този данък за книгата като „данък- убиец на българската книга и духовност”. Ще припомним, че у нас облекчение ползва само туризмът. А данъкът за хазарт, тото и лотария у нас варира от 10 до 15 на сто.

Смъкването на ДДС е част от цялостна данъчна реформа в Румъния, която вече ни изпреварва в редица области.. Общата ставка се понижава от 21 на 20%, но тази за храните и лекарствата падна още през м. г. на 9 на сто.

Тук ще припомним, че Великобритания, Ирландия, Швеция, Полша, Норвегия и Русия са освободили напълно книгите от данък. В Германия има голяма преференция 7% за книги - при 17% за всички останали стоки и услуги. В Чехия данъкът за печатните произведения / книги, учебници, преса /е също по- нисък, отколкото у на - 9% при 19% за останалите стоки, производства и услуги... Коментарът е излишен....

http://svobodenpisatel.org/…/2013-01-…/379-ognyan-stamboliev