От началото на тази година укрепихме връзките си със Съюза на рускоезичните писатели: бяхме поканени от тях на осмомартенско тържество; негови представители взеха участие в тържеството ни по случай 130 години от рождението на Димчо Дебелянов– четоха преведени на руски негови стихотворения. По покана на СРП заедно със СБП, Съюза на независимите писатели и Съюза на преводачите подписахме Декларация за мир, която е изпратена на ЮНЕСКО.

Продължихме представянето на световни имена (през миналата година отдадохме почит на Емили Дикенсон, Оскар Уайлд и Сивата Сова) с тържество, посветено на полската поетеса Вислава Шимборска, носителка на Нобелова награда за поезия. Организацията на събитието беше поверено на поетесата Красимира Скабрина, която се справи чудесно.

Във връзка с годишнината на Димчо Дебелянов поднесохме букет на паметника му, пред който бяха четени негови стихотворения от актрисата Калина Няголова и Лиляна-Цезия Механджиева. На 5.04. в читалище „Славянска беседа” се състоя честването на поета, чийто творчески портрет беше представен чрез задълбочен литературнокритически анализ от поетесата Лиляна-Цезия Механджиева. В тържеството взе участие Дамската вокална формация „Димчо Дебелянов”

Положихме букет и на гроба на Екатерина Каравелова по случай 70 години от смъртта й. Слово за живота на видната наша общественичка и писателка изнесе Ирина Александрова.

За празника „Трифон Зарезан” проведохме поредното тържество в Дома на ветераните на изкуството и културата, над който поехме шефство през миналата година.

Журналистката и писателката Елена Влашка събра своите почитатели в СБЖ за премиерата на книгата си „Усмивката на хаоса”, която беше представена от Ирина Александрова.

Излезе от печат новият сборник на Софийския филиал на ССП – „Истории с крила и опашки”, съдържащ стихотворения и разкази. Той се явява втори тематичен сборник, от стойностната поредица, която се надяваме да осъществим – първият тематичен сборник със заглавие „София, моя любов” излезе през 2016 г. Представянето на книгата беше в Дома на инвалидите от войната, на което Елена Влашка сподели професионално и съвестно своите впечатления от нея.

Ирина Александрова и Светослав Славов бяха поканени на Международния поетичен фестивал „Илинден – 2017” в Македония, където представиха достойно България. Бяха им връчени паметни знаци за особен принос в развитието на културата.

На среща пикник с групата „За повече светлина и надежда” се състоя рецитал и разговор на тема „Доброто”.

Изпратихме писмо до омбудсмана Мая Манолова с молба за среща по въпроси, свързани със социални проблеми на членове на ССП.

С голямо съжаление се сбогувахме с журналистката и поетесата Лилия Палазова. Отдадохме й заслуженото уважение със скръбното си присъствие, със слово, произнесено от Елена Влашка и с адресиран надгробен букет.

Важно е да отбележим и безкористната помощ, която оказват на Съюза актрисата Богдана Вулпе и секретарката на читалище „Славянска беседа” – Доля Иванова, за чието съдействие сме дълбоко благодарни. Благодарност изказваме и на актрисата и поетесата Калина Няголова, за прекрасните четения на художествени творби при нашите културни изяви.

Връчихме поздравителен адрес на поетесата Мария Викторова по случай нейния юбилей. Гергина Христова продължава усилията си за попълване на архива на ССПБ, като започна и събирането на материали за членовете на Съюза, излезли в печата. Полагат се усилия за пропагандирането в медиите на успехите на ССПБ и на неговите членове. Сериозна помощ в тази насока оказаха Лиляна-Цезия Механджиева, Елена Влашка, Красимира Скабрина, Мария Събева.

До края на полугодието предстоят още събития: на 5.06. в 18 ч. в СБЖ Гергина Христова ще представи книгата „Нощта на моя ден” на сина си Теодор Христов по случай 10 години от деня, в който той ни напусна. Премиерата на книгата с разкази „Огърлица на живота” на Елена Бренер ще бъде представена на 7.06. в 17.30 в читалище „Петър Хаджи Берон”. А на 28 юни в 14.30 ч. в СБЖ зам. председателката на СССБ, журналистката и поетесата Ирина Александрова ще празнува юбилея си.

През следващите два месеца и половина ще се събират материалите за обявения от Съюза на свободните писатели в България национален анонимен конкурс за поезия на тема „Памет” – едно непубликувано стихотворение, изпратено до 15.09.2017 г. на адрес София 1000, ул. „Раковски” № 127, читалище „Славянска беседа” – за конкурса. Името на автора, адрес и телефон да връзка се поставят в отделен запечатан плик.