Есенна творческа среща на брега на Дунава, състояла се на 5 ноември 2016 г. в град Гюргево, събра русенски и румънски поети да рецитират свои стихове под един покрив. Петима автори от русенския филиал на Съюза на свободните писатели се включиха със свои творби в литературното четене. Стихотворенията им в превод на румънски от Адриан Василев и Надежда Радева бяха прочетени пред широка аудитория. Инициатор на срещата бе румънската поетеса Дуня Паланджеану, председател на трансграничното дружество за литература и изкуство „Дунавски съзвездия” и литературния кръг „Лучафарул”.

В русенската творческа група участваха авторите: Надежда Радева, Адриан Василев, Елена Влайкова, Валентина Цвяткова и Сийка Савова, всичките членове на русенския филиал на ССП в България. Към групата на русенски автори се присъединиха музиканти и майстори на визуалното изкуство от Русе. Съвместно с поети, хора на културата и музикални изпълнители от Гюргево есенната среща под надслов „Поезия и музика на Дунава” премина езиковата граница и се превърна в празник на талантите и изкуството.

 

Членове на ССП: Елена Влайкова, Веселина Камбурова /художник/, Валентина Цвяткова, Сийка Савова, Надежда Радева, удостоени с грамоти за участие

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поетесата Дуня Паланджеану, председател на културни организации в Гюргево, Румъния

 

Свободен писател, Русе, 07. 11. 2016 г.