ТЪРЖЕСТВЕН ЮБИЛЕЙ В СКОПИЕ

Вчера, на 10 март тази година, в гр. Скопие се състоя творческа юбилейна вечер, посветена на 60 годишнината от раждането на проф. д-р Стефан Влахов – Мицов.

Тържеството беше организирано от реномираното македонско издателство „Матица македонска“.

На същото пред многобройните гости беше представена и най-новата книга на юбиляра „Творечки дострели во македонски дух“. („Творчески достижения в македонски дух“)

За празничната атмосфера на юбилея допринесоха и музикантите проф. Васил Атанасов (обоист) и китариста Глигор Тасев.

Стефан Влахов – Мицов е професор по балканска история. Автор е на 21 книги, от които 9 са издадени в Република Македония. Най-известните са: “Кой уби Ботев?”, “ХХ век предстои. Илюзиите на човешкия род”, “Необесени мисли” (на български език), “Филозофiа на балканскиот пекол”, “Балканска психологiа. Државници и марионети” (на македонски език).

Превеждан е на немски, руски, испански, полски, хърватски, фински, италиански, арабски и английски езици.

Председател е на Съюза на свободните писатели в България.

Член на Съюза на българските журналисти и на Международната организация на журналистите, секретар на Дружеството за българо-македонско приятелство и почетен член на Дружеството на писателите в Република Македония.

През април 2006 г. получава званието “Посланик на мира” от Интернационалната федерация за световен мир към ООН. През юни същата година става носител на голямата международна награда в Република Македония “Почетно Рациново признание”.

През декември 2012 г. получава международна награда в Пула, Хърватска, за особен принос в утвърждаването и развитието на сътрудничеството между народите.

Носител е и на международните награди “Духовен воин” и “Звезден Македониум”.

11. 03. 2016 г., Свободен писател, София