На 24 януари 2016 г. на 91-годишна възраст почина един от доайените на Съюза на свободните писатели поетът от гр. Русе д-р Петър Хинков.

Роден е в Русе. Произхожда от железничарско семейство. Завършва класическия отдел на Русенската мъжка гимназия и медицина в София. Доктор по медицина. Специалист по детски болести. Член на Съюза на учените в България. Член на Съюза на свободните писатели в България, на Клуба на писателите-лекари в България и на Международната асоциация в Париж.

През гимназиалните си години сътрудничи на ученическото литературно списание „Българска реч”, а по-късно помества свои стихове в антологиите на Съюза на свободните писатели: „Присъствие”, „Извън гравитацията” и „Съзвездие”, а така също и в славянското списание за литература, изкуство и публицистика „Ирин Пирин”, в изданието за литература и култура „Брод”, както и в местния и централния литературен печат.

Печелил е награди на областни и национални поетични конкурси.

Издал е стихосбирките: „Неспокойствие земно” /1994 г./, „Листопад” /1996 г./, „Добрина като сняг наваля” /1999 г./, „Насаме със себе си” /2003 г./ и „Полет към необятното” /2006г./.

Бил е Председател на Литературния клуб на медиците в Русе в продължение на двадесет години.

Бог да го прости!

Остави ни в наследство своите

 

СКРИЖАЛИ


И
все прелиствам моите скрижали,
със
стихове, отдавна прозвучали
от
струните на моята душа,
макар
и незаслужили похвали.

Наивно
ме спохожда мисълта,
че
утре, претворени в бели листи,
те
ще попият поривите чисти
и
песните за пролетни ята
на
друг поет, жадуващ вечна истина.

Челото
му венец ще украси,
а
в стиховете му със звучни рими
един
рефрен, самотен и безимен,
от
мойта арфа пак ще прозвъни,
но
мене вече няма да ме има!...
...
21. 02. 2016. г. Свободен писател