Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ - Буенос Айрес е дружество на българи, призвано да работи за популяризирането на българската култура и духовност в Аржентина. Целта на организацията е да направи България по-известна в латиноамериканската страна, а освен това да спомага за единението на сънародниците ни тук. Началото беше дадено преди 4 години със създаването на информационния портал на сдружението http://losbulgaros.com.ar/на испански език. Чиято задача е да запознава най-вече наследниците на българи, незнаещи езика ни, с всичко, отнасящо се до България - новини, културни прояви, традиции и народни празници, история, бит, спорт, национална кухня и др. Полезна рубрика в него е “Търся своите корени” (“Busco mis raíces”) – своего рода мост, помагащ на онези от тях в Аржентина, загубили през годините връзките със своите роднини в България, да ги възобновят отново. Сайтът се радва на голяма популярност и е посещаван и четен от всички испаноговорящи страни. В началото на миналата година беше добавена и секция на български език, която да информира съответно за Аржентина. Общото за двете секции е частта, представяща проявите на дружеството и живота на българската общност тук.

Следваща стъпка бе продуцирането и създаването на среднометражния документален филм “Солунските чудотворци“ (“Los Creadores de milagros de Tesalónica”), с озвучаване и надписи на испански език. В него се проследява живота и мисията на Светите братя, техния път в разпространението на нашата азбука, последователите и учениците им, влиянието на създаденото от тях върху България и отражението върху европейската култура. Премиерата на филма, предизвикал голям интерес, се състоя на 24-ти май 2014 г. при честването на Дните на българската култура под патронажа на българския посланик. За отбелязването на този празник преди няколко години г-жа Ася Иванова – председател наГражданска асоциация „Българите в Аржентина“ транспортира изложбата “Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение”, предоставена от Държавната агенция за българите в чужбина, която тя преведе на испански, за да може да бъде показвана тук. За първи път експозицията беше представена в една от залите на театър “Сан Мартин” при честването на 1100 годишнината от Великоморавската мисия на Светите братя, съвместно с чешкото културно дружество и българско културно дружество „Иван Вазов“ от гр. Берисо, провинция Буенос Айрес. Оттогава изложбата неизменно присъства на ежегодните чествания на Деня на българската писменост и култура – 24 май, в столицата.

Едно от най-значимите събития в живота на българската общност в Аржентина отпреди повече от година, по идея на Асоциацията, бе първата координационна среща на българските дружества от цялата страна, състояла се в Буенос Айрес със съдействието на посолството. На срещата организацията представи проекта си за осъществяване на координирана, дългосрочна кампания за популяризиране на българската култура в Аржентина – “Oткрий България” (“Descubrí Bulgaria”). Идеята се изразява в реализиране на конкретни проекти на всички български дружества тук, които да надхвърлят границите на организационните структури и да представят България пред широката общественост в латиноамериканската страна. Беше създадено и подходящо лого за тази цел.

За кампанията “Открий България” дружеството разработи и реализира изложба, която представлява лицето на тази кампания и носи същото име. Експозицията се състои от 12 платна, разкриващи различни аспекти на България – природни красоти, историческо наследство, църкви и манастири, народни традиции и фолклор, известни личности, спортна слава, национална кухня. Идеята е изложбата да бъде показвана навсякъде из страната, за да запознае аржентинците със съкровищата на богатата ни национална култура. За първи път официално експозицията беше представена на Националния ни празник – 3-ти март 2015 г. на коктейл, организиран от посолството в помпозната сграда на фондация “Ромуло Раджио” – културен център и музей. Присъстваха над 200 гости – представители на аржентинското външно министерство и на различни държавни институции, голям брой посланици и дипломати, акредитирани в Буенос Айрес, както и представители на българските общности в Аржентина. Разположена в централния овален салон на двореца, изложбата предизвика голям интерес сред присъстващите. Представи достойно страната ни и породи заслужена гордост сред българската диаспора в Аржентина.

Следващо представяне на експозицията се осъществи в края на октомври 2015 г. в град Роке Саенц Пеня, провинция Чако, където се намира най-старата българска общност и бюст-паметник на революционера Христо Ботев. Тридневният празник на българската култура, на който бе представена не само изложбата, но и най-новият документален филм на Асоциацията, посветен на Народните будители, беше широко отразен от местните телевизия, радиа и вестници при голям интерес не само сред представителите на българската общност, но и на другите емигрантски общества, както и сред аржентинците.

Една от идеите на организацията е нейната дейност да надхвърли границите на Аржентина и да се разпростре в другите испаноговорящи страни от латиноамериканския континент, където съществуват български общности. Такава възможност се получи с поканата от страна на Колумбийско-българската фондация “Алианза” за съвместно честване на националния ни празник. На тържеството в Богота дружеството представи документалния филм “Пътят към свободата”, продукция на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”. Филмът разказва за непрестанната борба на нашия народ за освобождение и проследява трудния и изстрадан път, довел в крайна сметка до този светъл ден – 3-ти март, след който България става свободна. Прожекцията мина при голям интерес сред присъстващите – от една страна, с разбираемо вълнение сред българите поради темата, а от друга – сред колумбийците – заради възможността да се запознаят с този героичен епизод от хилядолетната величава история на България. Тази среща освен, че заздрави връзките между нашите организации, роди първото по рода си споразумение между две български дружества в Латинска Америка. Още по време на празненството бяха проведени необходимите разговори и беше оформено решението да се направят съответните стъпки за коопериране на двете дружества. Така в началото на месец май беше подписан договор за сътрудничество между Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” от Буенос Айрес и Колумбийско-българската фондация “Алианза” от Богота. Основната цел на подписаното споразумение е да насърчи сътрудничеството и развитието на културните и образователни връзки между организациите.

Следваща международна проява по пътя към сближаването и интеграцията на българите в Латинска Америка, която дружеството осъществи, бе посещението в Уругвай по повод Празника на българската култура 2015 г., където бяха проведени срещи и разговори със сънародници, живеещи там. В рамките на посещението в Монтевидео беше представен документалният филм “Солунските чудотворци”, вече показван при голям интерес предишната година в Буенос Айрес и бяха дарени дискове с интерактивни уроци по български за нуждите на наскоро иницииран езиков курс, предоставени на дружеството ни от ДАБЧ, за подобни цели. Една от най-съдържателните срещи в уругвайската столица беше с г-н Алфонс Емануилоф – Макс, доктор по философия и политически науки, писател и журналист. Роден е в България, но на 19 год. обстоятелствата го принуждават да напусне Родината. От дълги години живее в Уругвай. Написал е много книги, някои от които са класически в областта на международната политика.На раздяла д-р Макс дари организацията ни с две свои книги, с авторско посвещение.

Дейността на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” е известна в България както от информацията, редовно публикувана на информационния сайт на организацията, така и от различни публикации на сайта “Родина” на ДАБЧ и от сайта на МВНР (секция “Аржентина”). Едно от най-интересните сътрудничества е с интернет радио „Татковина“, чийто кореспондент за Аржентина е инж. Иван Цанков- секретар на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”. Излъчват се репортажи за мероприятия на дружеството тук и в Латинска Америка, както и за живота на българите от общността. През август 2015 год., при гостуване в България, инж. Цанков даде интервю за Българското национално радио, в което разказа за работата и бъдещите планове на асоциацията…

Начините, по които информацията стига до нашите сънародници, е от голямо значение за сдружението. Така се роди идеята за първото българско Интернет радио не само в Аржентина, но и на този континент, наречено “Моята България” – една стъпка напред в общуването с българите от общността. Технически директор е инж. Цанков, който оформи и поддържа и уебсайта на организацията. Решаващо за раждането на новото информационно средство е сътрудничеството с Българското национално радио. Целта на новата медия е чрез магията на съвременните технологии да се предоставя по различен начин информация на българската общност в Аржентина и посредством излъчване на специализирани програми по важни и полезни теми, сънародниците ни да се почувстват по-близко до Родината. Интернет радиото стартира при голям интерес малко преди края на миналата година с предавания на културни теми, интервюта с изтъкнати сънародници и, разбира се, много музика – българска музика, от богатата творческа съкровищница на нашия народ. Голяма гордост за новосъздаденото интернет радио предизвика интервюто, което г-жа Ася Иванова взе от президента Росен Плевнелиев при скорошното му посещение в Аржентина. На следващия ден интервюто беше излъчено и от Българското национално радио…

Аксиния Иванова – председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“

 

Линкове за изяви на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”:

http://losbulgaros.com.ar/

http://losbulgaros.com.ar/?page_id=10

http://www.mfa.bg/embassies/argentina/events/bg/200/7/3278/index.html

http://www.rodinabg.net/?action=news&id=2762

http://losbulgaros.com.ar/bg/?page_id=974&page=21

http://losbulgaros.com.ar/bg/?page_id=974&page=15

http://www.mfa.bg/embassies/argentina/events/bg/200/7/4234/index.html

http://www.rodinabg.net/?action=news&id=3039

http://losbulgaros.com.ar/bg/?page_id=974&page=11

http://www.rodinabg.net/?action=news&id=3610

https://youtu.be/6-5gRkDlw6s

http://www.diariochaco.com/noticia/casa-de-cultura-invita-descubrir-bulgaria

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31584622/Expo%20en%20Chaco.jpg

http://www.rodinabg.net/?action=news&id=3240

http://losbulgaros.com.ar/bg/?page_id=974&page=9

http://www.rodinabg.net/?action=news&id=3380

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100596684/ivan-cankov-za-balgarite-v-arjentina-i-proekta-na-asociaciata-losbulgaros-otkrii-balgaria

https://www.youtube.com/watch?v=fKWJlFx0QOk

https://www.youtube.com/watch?v=0gONT4LUbHo