По покана на Дуня Паланджеану, председател на Трансграничен кръг за литература и изкуство „Дунавски съзвездия” делегация от Филиала на Съюза на свободните писатели в Русе посети съседния град Гюргево послучай годишнина от рождението на големия поет на Румъния Михай Еминеску. Ние бяхме сърдечно приети в Окръжния исторически музей „Теохар Антонеску” в съседния румънски град. Присъствахме на помена и на официалната част послучай годишнината. Пред паметника на Михай Еминеску се изказаха кметът и заместник кметът по културата на град Гюргево, и Дуня Паланджеану, а от българска страна – Йордан Василев. Изпяха се и песни, посветени на големия поет. Тържеството продължи в историческия музей. Там бяха връчени годишните награди на „Дунавски съзвездия” за култура и изкуство за 2015 година. От българска страна бяха наградени Надежда Радева, Александрина Шаханова и Йордан Василев, като Надежда Радева получи награда и за преводаческа дейност. Николина Тодорова и Йордан Цанков получиха грамоти.

В музея „Теохар Антонеску” бе открита изложба на румънски художник, след което имаше коктейл. В и пред старата сграда ние си направихме множество снимки за спомен, част от които ви предоставяме.

Сърдечно благодарим на нашите румънски домакини, с които нашето сътрудничество ще продължи.

Йордан Василев, председател на филиала на ССП в Русе


Фотомоменти от Празника

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С грамоти и медали за ценен принос в развитие на румънско-българските културни отношения бяха удостоени членове на ССП по случай Националния празник на румънската култура.

Председателят на Русенския филиал на ССП с приветствие към участниците в Празника

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Румънски и български поети и писатели с цветя и с творческо удовлетворение

Свободен писател, Русе, 17. 01. 2016 г.